TURNIR U ZAGREBU

Majstori jiu-jitsua sad imaju svoju ligu

17.03.2012 u 18:54

Bionic
Reading

U subotu je prvim od četiri godišnja turnira pokrenuta prva hrvatska brazilska jiu-jitsu liga

Brazilski jiu-jitsu je sport koji je posljednjih godina strahovito dobio na popularnosti, ponajviše zbog učinkovitosti takvog načina borbe, gdje je fokus na borbi u parteru, u MMA (mixed martial arts) mečevima, većini poznatim kroz najveću krovnu organizaciju UFC.

Riječ je o sportu koji kombinira elemente juda i hrvanja, s mogućnošću gušenja protivnika ili završavanja meča polugom na ruci ili nozi. BJJ-om se može baviti svatko, a ponekad taj sport zovu i 'ljudskim šahom' jer je to podjednako fizička i mentalna disciplina.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina održava Croatian Open turnir u BJJ-u, a danas je uz to pokrenuta i liga, gdje će kroz četiri godišnja turnira natjecatelji moći skupljati bodove, a najbolji će biti nagrađeni odlaskom na prestižne BJJ turnire u inozemstvu.

Na prvom ligaškom turniru, koji je bio otvoren i za natjecatelje iz drugih zemalja, natjecalo se stotinjak natjecatelja u kategorijama bijeli, plavi, ljubičasti i smeđi pojas.

U kategoriji bijeli pojasevi do 65 kg prvi je bio Srđan Kuzmanović, drugi Jan Flis, dok su treće mjesto podijelili Domagoj Čenan i Hrvoje Cicvarić

Od bijelih pojaseva do 74 kg najbolji je bio David Zovko, drugo mjesto je uzeo Ivan Perišić, a Luka Škugor i Ivan Mičić su podijelili treće mjesto.

U kategoriji bijeli pojas do 83 kg pobijedio je Filip Ištoković, drugi je bio Marko Jovanović a treće mjesto podijelili su Rade Kosanović i Anže Agart.

U kategoriji bijelih pojaseva do 92 kg najbolji je bio Denny Vuković, a na drugom i trećem mjestu bili su Filip Slatina i Igor Babić koji je podijelio mjesto sa Antoniom Petrićem.

U najvišoj kategoriji za bijele pojaseve, 92+ kg, prvi je bio Mersim Julević, drugi Ivan Dodić, a na diobi trećeg mjesta su bili Marko Martinec i Marko Torić.

Među plavim pojasevima, u kategoriji do 74 kg prvi je bio Ante Palac,  drugi Petar Marijanović, a treći su bili Jernej Janežoč i Davor Radojević

U kategoriji do 83 kg prvi je Uroš D. Jurišić, drugi Mario Butorac, a treće mjesto podijelili su Jurica Žanić i Bojan Rendulić. Od plavih pojaseva do 92 kg najbolji je bio David Vojnović, drugi Vedran Orkić, a treće mjesto podijelili su Miro Erkapić i Edi Plava.

U kategoriji plavih pojaseva preko 92 kg prvi je bio Aša Nadarević, drugi Vlado Pilipović, a treće mjesto su podijelili Saša Milinković i Tomo Roščić.

Ljubičasti pojasevi borili su se samo u dvije kategorije - do 92 kg i preko 92 kg. Od ovih prvih najbolji je bio Dorđe Kesić iz kluba UFK Rupa, zatim Goran Kanižaj, a treće mjesto podijelili su Velimir Rašić i Kristian Paskojević, sva trojica iz kluba Black Dragon Alliance - Subos. U kategoriji preko 92 kg pobijedio je Goran Vidaković, drugi je bio Damir Vidaković, a treći Ivica Tadijanov, sva tri iz kluba Leo Neves Osijek, a na diobi trećeg mjesta bio je i Tin Hasanafedić iz kluba Black Dragon Alliance - Subos.

U najprestižnijoj kategoriji smeđih pojaseva pobijedio je Matko Kvesić, a drugi je bio Zvonimir Ucović, obadvojica iz kluba Black Dragon Alliance - Subos. Treće mjesto podijelili su Damir Šalina iz kluba JJK Zadar, te Nikola Morača iz kluba Leo Neves Osijek.

Organizatori su, kažu, izrazito zadovoljni odazivom, a vjerujemo da će sljedeća runda ligaškog turnira, koja se održava 26. 5. 2012, biti još napetija.