dalićeve slatke brige

Luki Modriću najveće zasluge, ali Dalić je već afirmirao petoricu igrača za budućnost, od kojih je jedan posebno veliko iznenađenje

17.11.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu je pobjedom 3:1 nad Slovačkom na prepunoj Rujevici potvrdila plasman na svoje šesto Europsko prvenstvo i najavila da bismo i sljedećeg ljeta mogli uživati u slavljima kao tijekom SP-a u Rusiji 2018. godine

Sljedećeg ljeta opet će u središtu sportske pozornosti diljem Hrvatske biti naši nogometni reprezentativci. Subotnjom pobjedom nad Slovačkom 3:1 osvojili su prvo mjesto skupine E kvalifikacija i sada se mogu polako okrenuti onom što ih čeka za osam mjeseci.

Doduše, igračima su to klupske obveze, dok će izbornik Zlatko Dalić sa svojim stručnim stožerom, Draženom Ladićem, Ivicom Olićem, Marijanom Mrmićem i Lukom Milanovićem, pratiti što se zbiva s njegovim igračima.

Međutim, ni tu očito ne bi trebalo biti problema, jer Dalić je u hodu, i to vrlo uspješno, odradio smjenu generacija, odnosno u reprezentaciju uveo svježe snage nakon oproštaja Subašića, Ćorluke i Mandžukića. Pridodamo li tome da su, što zbog ozljeda, što zbog zdravstvenih problema, ovaj kvalifikacijski ciklus propustili i Šime Vrsaljko, Ivan Strinić, Marko Pjaca i Josip Pivarić, jasno je da je Dalić imao itekako puno posla.

Ali nikad se nije žalio, već je sa svojim suradnicima tražio rješenja. I evidentno ih pronašao, jer uz samo jedan poraz, od Mađara, i dva remija (Azerbajdžan, Wales), ove je kvalifikacije odradio na željeni način. A to je potvrdio i sâm nakon subotnje pobjede.

'Nije bilo toliko dramatično. Ovo su, nakon 2008. godine, najbolje kvalifikacije. Uvjerljivo smo prvi i plasirali smo se na Europsko prvenstvo. Uvijek je kod nas pritisak, ali to je normalno. Dečki su zaslužili Euro i ovo večeras bila je kruna svega što smo radili od Svjetskog prvenstva do danas', rekao je po svršetku dvoboja na Rujevici izbornik Zlatko Dalić.

Inače, kad smo već kod tog rada Dalića sa stožerom, valja svakako napomenuti da su u reprezentaciju uveli mladost, za koju se znalo da može pogurati ovu momčad. Ali i da neki od tih igrača već 'debelo' zaslužuju mjesto u početnoj postavi.

Inače, u ovim kvalifikacijama izbornik je koristio 24 igrača. U svih osam utakmica priliku su dobila tek njih četvorica (Luka Modrić, Ivan Perišić, Borna Barišić, Josip Brekalo). S time da Modrić ima i najviše odigranih minuta, čak 697 od mogućih 720. Perišić je pak skupio 683 minute.

Uz njih na tom bi popisu sigurno bio i Domagoj Vida, no on je zadnju utakmicu, protiv Slovačke, morao propustiti zbog žutih kartona.

A kada smo već spomenuli ovaj kvartet, onda među njima leži možda i najveće Dalićevo otkriće - Borna Barišić. Naime, igrač Glasgow Rangersa zacementirao se na mjestu lijevog beka, koje je već godinama figuriralo kao najkritičnije mjesto u reprezentaciji.

  • +13
Hrvatski nogometaši slave odlazak na Euro 2020 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Barišić je u ovom ciklusu odradio 660 minuta, a jedini razlog za to što nije igrao svih 720 bila je ozljeda u okršaju protiv Mađarske, što je možda i kumovalo porazu u Budimpešti. Pridodamo li toj minutaži i gol za izjednačenje u prvoj utakmici protiv Azerbajdžana, jasno je da Barišić za svoj doprinos zaslužuje najvišu ocjenu.

O klasi Luke Modrića, koji se s dva reprezentativna ciklusa u madridski Real vraćao ozlijeđen, to jest pokazao je koliko mu znači igranje za reprezentaciju, nepotrebno je govoriti.

Velik doprinos uspjehu reprezentacije dao je i Bruno Petković, koji je nogometno oživio pod Nenadom Bjelicom, ali se i dodatno afirmirao kod Dalića. On je u sedam kvalifikacijskih nastupa postigao četiri gola, ali i kreirao bezbroj atraktivnih asistencija te driblinga.

Ne smijemo preskočiti ni Dominika Livakovića (branio u zadnjih šest kvalifikacijskih utakmica), Nikolu Vlašića (šest nastupa, tri gola), pa ni Josipa Brekala (igrao je u svih osam utakmica, ali u samo tri kao starter).

A koliko Dalić vjeruje mladim, odnosno novim igračima, najbolje se vidi iz podatka da je i Karlo Bartolec svoj debi imao u utakmici protiv Slovačke (op.a., u pobjedi 4:0 u Trnavi), baš kao i Dino Perić, protiv istog suparnika na Rujevici.

Popis svih igrača na koje je Dalić računao u ovim kvalifikacijama

  1. Dominik Livaković (šest nastupa)
  2. Lovre Kalinić (2)
  3. Borna Barišić (8)
  4. Domagoj Vida (7)
  5. Dejan Lovren (6)
  6. Tin Jedvaj (5)
  7. Mile Škorić (1)
  8. Marin Leovac (1)
  9. Karlo Bartolec (2)
  10. Dino Perić (1)
  11. Duje Ćaleta - Car (2)
  12. Luka Modrić (8)
  13. Marcelo Brozović (6)
  14. Milan Badelj (4)
  15. Nikola Vlašić (6)
  16. Ivan Perišić (8)
  17. Josip Brekalo (8)
  18. Mateo Kovačić (6)
  19. Mario Pašalić (2)
  20. Ivan Rakitić (4)
  21. Mislav Oršić (2)
  22. Ante Rebić (7)
  23. Bruno Petković (7)
  24. Andrej Kramarić (3)
  • +41
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 9. kolo, Hrvatska - Slovačka Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL