Liga nacija logo sponzori

DALIĆEV JOKER

Luka Ivanušec: Imamo snage i znanja uzeti zlato. To je naša prednost

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija doznala je suparnika u nedjeljnom finalu Lige nacija. Za naslov u ovom natjecanju, Dalićevi izabranici morat će pobijediti Španjolsku. Ovo je prilika za 'osvetu' zbog poraza iz osmine finala na posljednjem Euru. U toj utakmici priliku je dobio i Luka Ivanušec, Dinamov veznjak, koji je ovog petka izašao pred novinare

Luka Ivanušec u siječnju 2017. godine postao je najmlađi strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. Tada je protiv Kine zabio gol u dobi od 18 godina, jednog mjeseca i 19 dana. No, nakon turneje na Dalekom istoku, čak četiri godine čekao je kako bi se ponovno priključio A reprezentaciji.

Potom ga je u lipnju 2021. godine, izbornik Dalić koristio u utakmicama Eura. Bilo je to u okršajima protiv Češke, Škotske i Španjolske. Sudjelovao je Ivanušec i u utakmicama kvalifikacija za SP u Katru, ali na najveću nogometnu smotru ipak nije putovao. Ali nije Ivanušec to shvatio kao poraz, već kao dodatni motiv za još predaniji rad.

I ovog proljeća Ivanušec se igrama u Dinamovom dresu izborio za Dalićev poziv, a kojeg je opravdao u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske, kada je asistirao Pašaliću za vodstvo 2:1. Ogled s Oranjem bio mu je 13. u dresu A reprezentacije.

'Obje reprezentacije su top ekipe. Nismo imali favorita., jer obje su kvalitetne. Bili su bolji, ali idemo se pripremiti, analirirat ih i što bolje se spremiti.

Imao i mi svoje adute?

Imamo ih. Siguran sam, i ako pokažemo ovo što smo pokazali protiv Nizozemske, možemo uzeti to zlato'.

Jeste li se čuli s Danijem Olmom, bivšim suigračem?

'Ne, nisam se čuo'.

'Bilo je dobro, uvijek može bolje, ali puno je lakše igrati kada iza sebe imaš takvu veznu liniju. Uz njih se punu uči, lijepo je igrati s njima', odgovorio je Ivanušec na upit o tome kako je igrati kada uz sebe ima Modrića, Brozovića, Kovačića.

Na lijevoj ste strani dobro funkcionirali s Perišićem?

'Dobro je izgledalo, dobro smo se pripremili, Dumfries je fizički moćan, pričali smo tijekom utakmice, imali smo dobru komunikaciju'.

Kako vam izgleda Španjolska?

Nemaju više onakvo iskustvo. Kvalitetni su, ali imaju smjenu generacija. Dolaze mlađi, pa je potrebno vrijeme za prilagodbu na ovakve utakmice. Imamo više iskusnih igrača, što je naša prilika neovisno o tome što su oni kvalitetni suparnici'.

Kako je bilo igrati pred toliko naših navijača?

'Bilo je fantastično, igralo se kao u Hrvatskoj. Vjerujem da će na finalu biti još više naših'.

Pripremate li se za izvođenje jedanaesteraca?

'Poslije svakog treninga ostanemo pucati jedanaesterce, ništa posebno. Ako ću ga trebati izvesti, neće biti problema'.

Propustili ste SP, ali sada ste opet tu?

'Fantastično se osjećam. Poslije Svjetskog prvenstva sam još više izgradio karakter. Ponosan sam na to kako sam se vratio i podigao. Sada sam asistirao i sve ide svojim tijekom. Moram tako nastavit'.

U Rotterdamu će se u subotu navečer boriti hrvatski kikboksač Antonio Plazibat. Baš on poslao je avion s porukom za Vatrene. Ivanušec je otkrio da prati borilačke sportove i poželio Plazibatu.

'Ne znam tko će ići u dvoranu, mi moramo odmarati, to je na Savezu', završio je Ivanušec.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal