Liga nacija logo sponzori

bijeg iz Rotterdama

Gdje se 'skrivaju' hrvatski navijači nakon spektakla? Dio njih je i u Den Haagu...

Bionic
Reading

Dan nakon pobjede nad Nizozemskom u polufinalu Lige nacija, Rotterdam je, barem što se hrvatskih navijača tiče, izgledao kao da se nije dogodilo ništa

Oni hrvatski navijači koji su smještaj našli u drugom po veličini nizozemskom gradu, očito su duže odmarali, dok je dobar dio navijača otišao prema obližnjoj Njemačkoj, ili u susjedne gradove, gdje se noćenje plaćalo ipak osjetno manje

Za razliku od srijede kada su ulice Rotterdama bile pune navijača u dresovima s crveno-bijelim kvadratićima, tijekom četvrtka mogli smo ih nabrojati na prste jedne ruke.

Logično, jer oni i koji su ostali, već su počeli puniti 'baterije' za novo navijačko izdanje koje se očekuje u nedjelju protiv Španjolske na istom stadionu od 20.45 sati.

S obzirom na iznimno toplo i lijepo vrijeme, znali smo da će dio njih otići na plaže. A jedna od najpoznatijih, a da je relativno blizu Rotterdamu je i ona u Den Haagu, odnosno Scheveningenu. Možda vam je to ime poznato i po najpoznatijem zatvoru van granica Lijepe naše, uzmemo li u obzir da je Remetinec 'sinonim' za istu instituciju u Hrvatskoj, a u kojem su obično smješteni optuženici s haškog suda.

Naravno, kad smo bili već u blizini, bio bi grijeh ne vidjeti te dvije institucije, ali pogled na plažu, uz De Pier i prepoznatljiv panoramski kotač, ipak je bio puno simpatičniji i ugodniji. Bilo je i Hrvata koji su otišli vidjeti poznatu plažu i grad koji je jako poznat na ovim prostorima, a neki su i našli smještaj u blizini.

Bilo je kupača, bilo je onih koji se sunčaju... ali i nekolicine hrvatskih navijača, koji su 'ubili oko' na toplom pijesku. Kako smo ih prepoznali? Nisu imali hrvatska obilježja na sebi, ali zato je uz njih bio Čipi Čips, čija je posebna edicija premijeru imala baš zbog ovog natjecanja.

Na upit otkud dolaze, brzo su odgovorili 's poslovnog sastanka', a bio je to jasan signal da ne ispitujemo dalje, jer očito su 'šefovima' objasnili da imaju nešto 'hitno' za obaviti, te da do kraja tjedna neće biti u uredu, već će biti dostupni samo putem maila.

Inače, za razliku od cijena u Rotterdamu, pa i 'bazi' dijela hrvatskih novinara u Leidschendamu, Den Haag opravdao je ulogu administrativnog središta Nizozemske. Za razliku, recimo od Delfta, poznatog sveučilišnog grada, čijim ulicama hodaju studenti, Den Haagom dominiraju sredovječni i prilično 'skockani' ljudi. Kafići su prepuni, ali i na popodnevno piće dolazi se u finim hlačama, suknjama, košuljama i elegantnim cipelama.

Zato su i cijene 'elegantne'. Identično pivo, iste količine (3 dcl), u Leidschendamu košta nešto više od 4 eura, a u Den Haagu, nekih 5, 6 kilometara dalje, 7,20 eura. Ili preračunato u bivšu hrvatsku valutu 55 kuna. Baš kao i što burger košta 19,5 eura, odnosno 30-tak posto više nego u ranije spomenuta dva grada.

A kad već spominjemo hranu i krumpire, zanimljiv je podatak da je Nizozemska, koja je površinom (41.850 km²) za trećinu manja od Hrvatske (56.594 km²), drugi najveći izvoznik hrane na svijetu. I zato ne čudi vidjeti svo to silno bogatstvo, ne ulazeći u kolonijalnu povijest kojom se Nizozemci ne bi trebali hvaliti. Ustvari, niti se hvale.

O bogatstvu Nizozemske svjedoče i rasvjetni stupovi uz brojne autoputove. Doduše, kako smo mogli vidjeti u satima kada padne mrak, svjetla nema. Ali zato je tu naša Kia Sportage, koju nam je ustupio Nova rent-a-car, s kojom možete i na kraj Europe.

  • +7
Šetnja Den Haagom Izvor: tportal.hr / Autor: Silvijo Škrlec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal