najpoznatiji turnir na svijetu

'Ludi' Wimbledon; 'stradat' će 34 tone jagoda i 30.000 boca šampanjca, a organizatori odlučuju i kakvo ćete donje rublje nositi

01.07.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Wimbledon je najstariji Grand Slam turnir, igra se od 1877. godine. Isprva su u konkurenciji bili samo tenisači, a od 1884. godine na 'svetoj travi' All England Cluba nastupaju i tenisačice. Danas je ovo najpoznatiji i najprestižniji teniski turnir na svijetu

A takve su i brojke koje se 'vrte' oko Wimbledona. Ovdje je sve drugačije nego na ostalim Grand Slamovima, o 'običnim' ATP turnirima da i ne govorimo. Početkom srpnja sve je u Londonu, u All England Clubu i oko njega, nekako posebno drugačije.

Tako će nagradni fond ovogodišnjeg teniskog turnira u Wimbledonu iznosit 43,9 milijuna eura, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Wimbledonski pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojit će glavnu nagradu u iznosu od 2,6 milijuna eura, što je za 115.000 eura više u odnosu na 2018. godinu.

'Omastit' će se i oni koji su izborili prvo kolo. Tenisačice i tenisači koji ne uspiju ostvariti pobjedu i plasman u 2. kolo iz Wimbledona će otići bogatiji za čak 52.000 eura.

'Ludim brojkama' tu nije kraj. Dapače. Tek sad postaje zanimljivo jer na turniru koji traje dva tjedna sudjeluje 757 tenisačica i tenisača koji će odigrati ukupno 660 mečeva!

  • +3
Venus Williams, Wimbledon 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Loptice? Da, male žute loptice. Njih čak 54,250 potrošit će se u 14 dana turnira.

Na raspolaganju im je 41 teren - 19 na kojima se igraju mečevi turnira te 22 za treninge. Svi su 'pokriveni' travom sorte Rye koja se kosi na visinu od točno osam milimetara. Na održavanju terena danonoćno radi 28 stručnjaka. Od ove sezone na Wimbledonu da terena imaju pokretni krov - središnji teren već nekoliko godina, a po novome sada je natkriven i teren br. 1.

Da bi sve prošlo u najboljem redu u All England Clubu se, među ostalima, brinu i dva - sokola! Oni su tu kako bi rastjerali brojne golubove koji su godinama znali raditi 'probleme' tenisačicama i tenisačima, ali i gledateljima.

Praktički su sve ulaznice već odavno rasprodane te će ove godine Wimbledon uživo pohoditi oko 480.000 navijača, a dnevno mečeve pratiti može točno 38.500 navijača jer je toliki ukupni broj sjedalica na svim terenima.

Svi oni će, zajedno s tenisačicama i tenisačima te njihovim 'pratnjama' u dva tjedna boravka u All England Clubu pojesti više od 34 tone jagoda, ali i popiti oko 30.000 boca šampanjca.

A oni koji nisu imali sreće - a možda ni novca - da kupe ulaznice za Wimbledon sve mečeve mogu pratiti putem televizijskih i internetskih prijenosa. Ove godine se procjenjuje da će tako tenis na 'svetoj travi' pratiti više od 1,2 milijarde ljudi diljem svijeta!

  • +3
Donna Vekić u Wimbledonu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Srušen je još jedan rekord, jer ove će godine s Wimbledona izvještavati čak 3200 akreditiranih predstavnika medija iz cijelog svijeta.

Svi mečevi u Wimbledonu moraju završiti do 23 sata po lokalnom vremenu, a sve kako se ne bi remetio noćni mir u tom londonskom kvartu. No, jedan je tenisač prekršio to pravilo. Radi se o 'domaćem dečku' Andyju Murrayu koji je 2012. godine za pobjedu protiv Marcosa Baghdatisa servirao 'prekovremeno', u 23.02 sata...

Najduži meč na Wimbledonu odigrali su Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut. Njihova je borba trajala čak 11 sati i pet minuta. Na kraju je slavio Isner, u tie-breaku petog seta bilo je 70-68!

  • +3
Marin Čilić u Wimbledonu 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Vlasnik najbržeg servisa, od čak 238 km/h je Taylor Dent, a kod tenisačica rekord od 208 km/h drži Venus Williams.

Za kraj - znate li zašto se jedino organizatori Wimbledona insistiraju da sve tenisačice i tenisači igraju ISKLJUČIVO u bijeloj opremi?

Naime, krajem 19. stoljeća u Engleskoj je tenis bio najpopularniji način društvenog okupljanja. Tadašnjem plemstvu bilo je nezamislivo da se na 'obojenoj' odjeći vide i najmanji tragovi znojenja. To je bilo apsolutno neprikladno, posebice kad se radilo o damama. Zato je oprema do današnjeg dana ostala - BIJELA. Postoje čvrsta pravila koja nalažu da apsolutno sve MORA biti bijelo, prije nekoliko godina organizatori su upozorili Rogera Federera da mora promijeniti tenisice jer mu je potplat bio u - narančastoj boji! Nema popusta za nikoga, sve mora biti bijelo, zabranjena je čak i 'krem' varijanta, a organizatori su se i dodatno 'osigurali'. Tako samo logo proizvođača smije biti u nekoj drugoj boji, a na opremi je dozvoljena 'crta' u drugoj boji, ali ona ne smije biti šira od - centimetra. Otišli su engleski puritanci još dalje te propisali i pravila za donje rublje. Dakle - bilo koji dio donjeg rublja koji bi mogao biti vidljiv kroz bijelu opremu - pa čak i u slučaju znojenja - najstrože je ZABRANJEN!