OLIMPIJCI U MÜNCHENU

Lokvanji ometaju završni glanc za London

15.06.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Posljednji dio priprema nakon Svjetskog kupa posada četverca na pariće obavit će na Peruči i Jarunu ako ne bude lokvanja, u suprotnom morat će na Bled

U trećoj regati Svjetskog veslačkog kupa, što će se održati u Münchenu od 15. do 17. lipnja, sudjelovat će i četri hrvatske posade: u četvercu na pariće David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, u četvercu bez kormilara Dražen Čulin, Nikša Skelin, Vitomir Čavrlj i Alen Banovac, u dvojcu na pariće za lake veslače Vedran i Luka Radonić, a u samcu za lake veslačice Helena Pavković.

Dosad su se reprezentativci pripremali na Jarunu, a sparing-partneri olimpijskoj posadi u četvercu na pariće bili su članovi novoformirane posade u četvercu bez kormilara.

'Koristila su nam ta pariranja', ističu veslači uoči puta u München.

Olimpijskoj posadi treća regata Svjetskog kupa bit će posljednji predolimpijski natjecateljski pokus uoči završnih priprema.

U Münchenu će David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković odmjeriti znanje s najjačom australskom posadom te s njemačkim izabranicima. U dosadašnje dvije regate Svjetskog kupa hrvatski olimpijski izabranici bili su bez premca.

'Nakon Münchena počinju završne pripreme za Olimpijske igre u Londonu', ističe reprezentativni trener Nikola Bralić, 'glancanje tehnike, preciznosti, eksplozivnosti, situacisjki treninzi'.

Tri tjedna veslači će se pripremati na Peruči, a zatim, uoči odlaska u London, potkraj srpnja na Jarunu ili Bledu.

'Jarun snam u svemu više odgovara', ističu olimpijci i njihov trener, ali i zabrinuto dodaju: 'Bude li međutim lokvanja, morat ćemo na Bled'.

Kad lokvanji nisu zapreka, na Jarunu treniraju i inozemni veslači. Svijet, dakle, i te kako zna kakav biser imamo. Kad, razumije se, nema lokvanja.

David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković u četvercu na pariće zajedno su počeli veslati 2009. I odmah zaredali uspjesima. Te godine prvi put su pobijedili i na regati Svjetskog kupa u Münchenu, gdje će se ovaj put ogledati s olimpijskom konkurencijom.

Posada četverca bez kormilara trenira zajedno dva tjedna, a njezin je cilj da rezultatima potvrdi opravdanost odlaska na rujansko Europsko prvenstvo u Vareseu. Na Europsko prvenstvo otputovat će i Vedran i Luka Radonić, kao i na Svjetsko prvenstvo za veslače do 23 godine. Četverac bez kormilara vježba pod nadzorom trenera Igora Čulina, a Nikoli Braliću u radu s braćom Radonić uspješno asistira mladi stručnjak Marko Dragičević.

Mlađahna veslačica Helena Pavković ove godine prvi put će se natjecati u seniorskoj konkurenciji.

'Od Helene očekujemo da će za nekoliko sezona krenuti stazama uspjeha Mirne Rajle-Brođanac, naše glasovite natjecateljice u čamcu za lake veslačice', najavljuje Zdravko Gajšak, glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza.

München je samo prva stepenica na tom putu.