KAKO PROTIV ČAROBNJAKA

Ljubo traži prvi skalp Federera u sedam godina

22.10.2010 u 23:10

Bionic
Reading

Za finale ATP turnira u Stockholmu borit će se Ivan Ljubičić i Roger Federer. Bit će im to 16. susret, a najbolji Hrvat proteklog desetljeća dugo čeka četvrtu pobjedu

Posljednji put Ljubičić je slavio 2003. godine u Baselu, kada je u rodnom gradu švicarskog čarobnjaka izjednačio omjer na 3:3. Ipak, Roger je iduće godine zauzeo čelnu poziciju ATP-jeve ljestvice i u skladu s renomeom počeo redovno pobjeđivati tada također sjajnog Ljubičića.

Čak pet puta su se susreli 2005. i odigrali neke sjajne mečeve. Četiri treća seta, tri finala - i svaki je otišao na stranu Federera. Na Mastersu u Šangaju te godine Federer je Ljubičiću prepustio posljednji set. Godinu kasnije igrali su tri puta, a Ljubičić je najbolji otpor pružio u finalu Miamija, kada je Roger slavio nakon tri tie breaka. Od tada do danas sreli su se samo prije dvije godine u Indian Wellsu, a Ivan je uhvatio sedam gemova.

Federer je protiv Wawrinke u trećem kolu proslavio 50. pobjedu u sezoni i pokazao da je fizički ponovno u sjajnom izdanju. Vratio se na drugo mjesto ljestvice i kuje nove velike planove. Osvoji li turnir u Stockholmu, bit će mu to 64. slavlje u karijeri, čime bi se izjednačio s Peteom Samprasom.

Ljubičićev servis ovoga tjedna funkcionira besprijekorno, i tu leži njegov najjači adut. U dva meča spašavao je samo jednu break loptu i zadrži li koncentraciju tijekom ovog, može ga zakomplicirati. Na zakone velikih brojeva se ne valja pozivati, jer Federer ima i dulje serije od trenutnih devet pobjeda u nizu protiv Ljubičića. Po 12 puta u nizu je, naime, pobjeđivao Davidenka i Soderlinga.