HAJDUČKA PRIČA

Livaja u lovu na Lemešića s kojim ga veže jedna specijalnost: Visi rekord od 26 golova postavljen još prije 87 godina

22.02.2022 u 22:58

Bionic
Reading

Marko Livaja, igrač koji ruši rekorde i pomiče granice! Sa 21 golom koje je zabio u dosadašnjem tijeku prvenstva postao je najprobitačniji Hajdukov strijelac otkako je HNL-a, ali...

A samo su 23 kola odigrana, još 13 utakmica ima do kraja. Premašio je učinak Mije Caktaša od 20 golova u sezoni, a Caktaš i prije njega Marko Futacs bili su najbolji strijelci Hajduka, razbili su sušu koja je trajala još od 1992. kad je Ardijan Kozniku sa 12 golova bio prvi strijelac HNL-a. Od Koznikua do Futacsa, Hajduk nije imao golgetera lige, piše Slaven Alfirević za Slobodnu Dalmaciju i nastavlja...

Sad je tu Livaja koji je utekao Josipu Drmiću iz Rijeke na listi strijelaca za sedam golova, a spominjali smo poveznice Livaje sa Zlatkom Vujovićem (25 golova) i Perom Nadovezom (21, pa 20) u relativno novijoj povijesti.

Međutim, Livaja baca rukavicu izazova hajdukovcima svih generacija i u lovu je na Hajdukov apsolutni rekord star 87 godina!

Naime, u Kraljevini Jugoslaviji, u sezoni 1934./35. prvi strijelac lige bio je Leo Lemešić sa 26 golova. I to je Hajdukov rekord.

Livaja želi dostić i prestić Lea Lemešića. Ima sve preduvjete za takav podvig!

Lemešić je kasnije poznat i kao izbornik u trijumviratu reprezentacije Jugoslavije, ali prije svega nogometni sudac najvišeg međunarodnog ranga, po čemu ga se najviše pamti.

Međutim, Lemešić je isto tako bio neosporno i nogometaška vedeta Hajduka između Prvog i Drugog svjetskog rata. I miljenik slavnog trenera, učitelja baluna barba Luke Kaliterne.

  • +27
HT Prva liga: Hrvatski Dragovoljac - Hajduk, 19.2.2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Zanimljivo nam je da je u ta stara doba 1933. godine Vlade Kragić, za kojega se pisalo da ima “smrtni šuc i da mu radi toga triba rizat žilu na nozi” bio golgeter lige sa 21 golom, a kasniji as i kapetan Frane Matošić sa 13 golova bio je golgeter prvenstva Hrvatske 1946., te sa 16 golova još i jugo-prvenstva u sezoni 1948./49.

Vlade Kragić je u seriji Velo misto naveden ka’ - Kalun, nadimkom, što bismo rekli – top...

Tko zna kako bi sad Livaja bio oslikan u nekim novim nastavcima Velog mista, a šjor Lea Lemešića se spominjalo kad bi Tonći (glumac Milan Štrljić), ka’ trener rekao “ma bravo, Leo”. A poslije treninga dometnuo u razgovoru “ima jedan mali Frane, najbolji je”, to ka’ Matošić...

E sad, ima još jedna poveznica Livaje i Lemešića, Leo je nepogrešivo izvodio penale. Baš ka’ Livaja. Može bit da je koji put i falija, ali se opet prihvatio jedanaesteraca. Pa su rekli barba Luki, jer mi smo grintav narod, 'a zašto ti stalno Leo puca...'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel

A barba Luka (u liku Duje u Velom mistu) je odgovorio:

'Više volin da ga on falije, nego da ga drugi zabije!', čvrsto je vjerovao ondašnjem Livaji, Leu Lemešiću.

Bit će neke povijesne pravde, sudbine da Marko Livaja postigne još barem pet, šest golova u 13 utakmica i dostigne/prestigne dosad nedostižnog Lea Lemešića.

Jer, rekordi su da se ruše, a Livaja je nogometaš koji granice pomiče, zaključuje Alfirević za Slobodnu Dalmaciju.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.