KLADITE SE PAMETNO

Litavci favoriti samo na papiru, Hrvatska lovi povijesno finale!

20.09.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Povijesno polufinale je ispred Hrvatske kojoj na putu do medalje stoji Litva (17:45), najkošarkaškija država na svijetu. Mogu li Hrvati preko Litve do svog prvog finala u povijesti Eurobasketa?

Litva je smogla snage završiti susret s Italijom, serijom 15:0 početkom zadnje četvrtine potpuno su okrenuli Italiju, ali više zaslugom pada Italije i njihove bezidejnosti nego svoje briljantne igre. Iako se očekivalo da će Valenčiunas, Kleiza, braća Lavrinovič dominirati i odvesti Litvu u polufinale, dogodilo se suprotno. Kalnietis je odmah u startu bio vruć, a sjajan ulazak s klupe imao je Pocius. Taijani nemaju pretjerano dobre obrambene igrače na vanjskim pozicijama i Litva je to iskoristila. Prvi korak Pociusa i Seibutisa bio je nebranjiv za Italiju, a Mačiulis je igrom leđima dao dubinu koju centri Litve nisu bili u mogućnosti dati.

'Jako samo zadovoljni, jer je susret bio težak iz nekoliko aspekata. Najprije psihološki jer svaka eliminacijska utakmica je takva pogotovo četvrtfinale jer niste još ništa uradili. Mislim da smo ušli nervozno, preemotivno, morali smo se smiriti. Ključ je četvrta četvrtina kada smo silnom energijom i pritiskom oduzeli Italiji šut', blistao je izbornik Kazlauskas iza susreta.

Zanimljivo je pogledati listu strijelaca, četiri dvoznamenkasta i sve vanjski igrači. Kalnietis i Seibutis po 17, Pocius 11, Mačiulis 13. Centri su bili zaduženi za skok, a vanjski su pogađali, ne trice nego ulaze i uglavnom lake šuteve s poludistance.

Protiv Hrvatske ulaze možda kao favoriti, ali samo na papiru. Uostalom gubili su ovdje glatko od balkanskih reprezentacija (Srbija, BiH) iako je to bilo u prvom krugu. Litva je na 4 pobjede za redom iako igrom nisu nikoga bacili u trans. Seibutis i Mačiulis će biti zaduženi za Ukića i Bogdanovića, ali šansa Hrvatske je Kalnietis koji nije osobit obrambeni igrač.

Hrvatska košarkaška euforija traje i dalje i čini se kako i protiv Litve Hrvatska ima ogromne izglede za doći do devete uzastopne pobjede na turniru. Hrvatska je pokazala raznovrsnost u obrani, širinu u napadu koju joj daju i Rudež i Simon, pa i Draper i ovdje je nepravedno podcijenjena.


Markotu čeka jako puno tučnjave jer pod košem su Litavci strahovito jaki. Braća Lavrinović, Monteijunas pa i Kleiza u nekim trenutcima su igrači koji će napadati Markotu leđima i to bi mogao biti problem jer je poznato da je takva obrana "rak rana" Šveđi. No kolektivna obrana Hrvatske to je uspješno sakrivala dosada i za vjerovati je da će tako biti danas, s tim da smo jučer vidjeli i novo oružje u igri Hrvatske, a to je bio odličan zonski presing.

Većinu akcija Litve vuče play Kalnietis i za očekivati je da će njega pritisnuti baš Draper, ali i Ukić koji je to dosada sjajno radio i na Dragiću i na Spanoulisu odnosno Belinelliju i nema razloga očekivati da isto neće napraviti Kalnietisu. Bogdanović bi se trebao potući sa Kleizom koji je vrlo sličan igrač, no trenutna forma je debelo na strani hrvatskog košarkaša koji bi leđnom igrom mogao zadavati probleme Kleizi, koji je fizički jak, ali nedovoljno kvalitetan obrambeno.