ALMIRA RASTURA

Lijepa šahistica u pokeraškim vodama

14.10.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Francuskinja slavenskih korijena svojedobno je zadivila svijet svojom šahovskom vještinom, a sad se prebacila za stol za poker. Almira Skripčenko nakon pijuna viška očito ima i asa u rukavu, jer i u pokeru joj ide jako dobro

Kći tate Rusa i mame Armenke, rođena u Moldaviji, s francuskim državljanstvom svojedobno je bila najveće šahovska nada bivšeg Sovjetskog saveza. Almira Skripčenko 1990. bila je prvakinja SSSR-a u kategoriji do 14 godina, dvije godine kasnije i svjetska prvakinja u kategoriji do 16 godina, a 2001. i europska seniorska prvakinja. Godine 1997. udala se za francuskog velemajstora Joëla Lautiera i preselila u Francusku te postala trostruka državna prvakinja.

No šahovska priča lijepe Almire zapravo je pala u drugi plan. Naime, danas 34-godišnja žena prestala se baviti šahom i prebacila na očito drugu strast - poker. Da je odlična i na tom stolu, na kojem nema šahovskih figura, nego se karta, svjedoči nastupom u momčadi Winamax koja je sastavljena od najboljih francuskih kartaša. Najveći joj je uspjeh osvajanje sedmog mjesta na World Series of Poker No Limit Hold'em održanom 2009. godine.