IZNAD SVIH OČEKIVANJA

Levante, Udinese, Montpellier - oni su hit prvenstva

21.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Neznatan proračun, prodaja najboljih igrača i relativno mali ugled kluba nisu spriječili ove ekipe u njihovom pohodu prema vrhu ljestvice

Nakon što je u svim ligama petice prošla inicijalna nervoza koja uvijek obilježava početak sezone, ovih je pet klubova pokazalo da možda i neće biti tek jedni u nizu onih koji ostvaruju dobre rezultate samo na temelju ranog entuzijazma.

Samir Handanovič
Udinese, Serie A
Učinak:
2. mjesto ljestvice, 12 bodova iz 6 utakmica, gol razlika 7:1
Momčad iz Udina pamtimo iz prošle sezone kao napadačku ekipu koja stremi pogotku više. Međutim, pod vodstvom vještog trenera Guidolina uspjela je potpuno transformirati svoju igru, postavši u novoj sezoni iznimno učinkovita i obrambeno organizirana ekipa, spremna iskoristiti svaku protivničku pogrešku. Kako su preko ljeta ostali bez tri ključna igrača Zapate, Inlera i Sancheza, u klub su doveli desetak novih i manje poznatih igrača. Ta je promjena rezultirala novim stilom igre, koji obilježava visoki presing u prvom djelu utakmice na temelju kojeg tjeraju protivničke obrane u pogreške, pa stoga i ne čudi da su šest od ukupno sedam pogodaka postigli upravo u prvoj trećini utakmice. Di Natale je i dalje glavna napadačka snaga, ali ključ uspjeha je obrana koja funkcionira iznimno dobro na čelu s golmanom Handanovičem, pravim majstorom kada su u pitanju protivnički ziceri i jedanaesterci. Najveću opasnost po Udinese predstavljaju potencijalne ozljede igrača za koje ne postoje zamjene poput njih dvojice ili Maurizia Isle.

Ključni igrač: Samir Handanovič, golman
Kada momčad u početnih šest kola kasira samo jedan pogodak (u gostima kod Milana), onda je jasno da golman mora biti jedna od zvijezda te ekipe. Handanovič je tip golmana kojeg bi svaki klub poželio: u isto je vrijeme siguran i miran, ali i pravi specijalist za situacije jedan na jedan i jedanaesterce.

Levante je najstarija momčad Primere
Levante, Primera División
Učinak:
2. mjesto ljestvice, 17 bodova iz 7 utakmica, gol-razlika 11:3
Uvjerljivo najstarija momčad Primere, svojevrsna ropotarnica ostarjelih igrača koji su nekoć bili važne sastavnice velikih klubova, nakon prvih sedam kola bodovno stoji rame uz rame s velikom Barcelonom, a od prvog ih mjesta odvaja samo gol-razlika. Najveće pohvale bez ikakve dvojbe zaslužuje dosad anonimni trener Juan Ignacio Martinez, koji je postavio uspješnu igru na jedini mogući način; svaku utakmicu pokušaju umrtviti, traže što više prekida, te igrom na rutinu i strpljivost iskorištavaju protivničke pogreške. Pošto je većina prvotimaca već dobrano zagazila u tridesete ne pokušavaju se s bilo kime utrkivati, ali su zato iznimno cinični te vrlo homogeni u obrani i odgovorni u obaveznoj igri. Kako su u dosad već igrali protiv madridskog Reala, Malage i Betisa (drugog pozitivnog iznenađenja), ne može se reći da je raspored zaslužan za njihov uspjeh. Ipak, kada počnu ozljede i umor usred sezone, može se očekivati nagli pad u njihovoj igri.

Ključni igrač: Sergio Ballesteros, centralni branič
Središnji stoper s iskustvom igranja u Europi za vrijeme svoga boravka u Villarrealu i Mallorci doživljava svoje treće proljeće i predvodi trenutačno najbolju obranu lige. Kao i svoje kolege, ne ističe se brzinom, ali je zato izuzetno pouzdan i gotovo nesavladiv u zračnom duelu. Tijekom prekida dolazi u protivnički šesnaesterac te je redovita prijetnja po gol.

Zvijezda Borussije (M) - Marco Reus
Borussia Mönchengladbach, Bundesliga
Učinak:
2. mjesto ljestvice, 17 bodova iz 9 utakmica, gol-razlika 11:6
Trima pobjedama i jednim neriješenim rezultatom u posljednja četiri kola prošle sezone uspjeli su izboriti dodatno razigravanje te naposlijetku i ostanak u ligi nakon što ih je cijela njemačka nogometna javnost već vidjela u nižem rangu natjecanja. Ova je sezona počela sasvim suprotno, pošto su trenutačno na drugom mjesto te su jedina ekipa koja je uspjela pobijediti Bayern. Ne postižu puno golova, ali jači dio ove ekipe ionako je obrana koja započinje igrom napadača, koji su redom odgovorni i vrše visoki presing. Što se kreativnog dijela igre tiče, on prvenstveno ovisi o trenutačnoj inspiraciji jedinog njemačkog reprezentativca ove ekipe, Marca Reusa, malog i vižlastog veznjaka, koji svojim driblinzima može izbaciti svaku obranu iz balansa. Osim Reusa, iznimno su jaki u prekidima te iz kontranapada, čime kompenziraju nedostatak individualne kvalitete. Najveći problem za budućnost predstavljaju im ozljede prva dva napadača, Bobadille i De Camagra, za koje nije sigurno kada će se vratiti na teren.

Ključni igrač: Marco Reus, ofenzivni vezni
Još jedan produkt nove generacije sjajnih mladih njemačkih nogometaša, sličnih nogometnih kvaliteta kao reprezentativni kolega Marko Marin. Reus je tzv. igrač poteza, nogometaš koji može uspješno riješiti duel sa svakim braničem na račun svoje hitrine i nepredvidljivosti. Osim tih kvaliteta, ima sasvim solidan udarac kao i centaršut, a dosad je ubilježio tri gola i asistencije.

Cheik Tioté odrađuje veliki posao za Newcastle
Newcastle United, Premier League
Učinak:
4. mjesto ljestvice, 16 bodova iz 8 utakmica, gol razlika 11:6
U najkompetitivnoj ligi na svijetu, četvrto je mjesto izuzetan uspjeh ako se uzme u obzir kako su iza vas momačadi kakve su Liverpool, Arsenal i Tottenham. Prve pohvale moraju ići na račun menadžera Alana Pardewa, koji je, unatoč velikim pritiscima unutar ekipe tijekom ljetnog prijelaznog roka, koji su rezultirali odlaskom Joeya Bartona, ostao vjeran svojim odlukama. A te su se odluke pokazale izuzetno dobre: prodavši Nolana napravio je mjesta za izvrsnog Cabayea, napadu je dodao Demba Bu, a na desnom krilu igra preporođeni Gabriel Obertan. Odlazak Jose Enriquea nije bio dio plana, ali zov Liverpoola je bio prejak. Spomenuti je novi trojac svojim igrama na početku sezone čvrsto prigrabio mjesta u prvoj jedanaestorici i već se sada može reći kako se radi o stožernim igračima ekipe. Sama je formacija postavljena kao iznimno ofenzivna 4-4-2, jer su oba krilna igrača, Obertan i Gutierrez, iznimno pokretljivi pa sudjeluju u igri u oba smjera.

Ključni igrač: Cheik Tioté, centralni vezni
Iako većina Newcastleovih igrača igra u izvrsnoj formi, čini se kako je upravo Tioté zadužen za najveću količinu posla. U centralnom dijelu veznog reda, kojeg dijeli sa Cabayeom, njegova je uloga prije svega defanzivna, ali unatoč tome djeluje vrlo agilno u napadu te se nerijetko priključuje svojim dolascima na rub protivničkog šesnaesterca.

Potpis slike..
Montpellier, Ligue 1
Učinak:
2. mjesto ljestvice; 20 bodova iz 10 utakmica, gol razlika 22:14
Već i sama gol-razlika dovoljno govori o stilu igre koji njeguje Montpellier. Igraju u iznimno napadačkoj formaciji 4-3-3, gdje se bekovi često priključuju krilnim napadačima i udvajaju bočne pozicije u protivničkom dijelu terena. U samoj špici napada igra 1,92 metra visok Olivier Giroud, koji redovito posprema frekventne centaršuteve. Osim odlične napadačke učinkovitosti, očito su momčad s karakterom, jer su u posljednja dva kola uspjeli preokrenuti zaostatak od dva pogotka. Iako nisu klub koji obiluje novcem, štoviše, prošle su sezone morali prodati dva ponajbolja igrača Tina Costu i Victora Montaña, ipak su sagradili uigranu momčad u kojoj se igrom ističu tri mladića, svaki u svom dijelu terena; u obrani je to kapetan Yanga-Mbiwa, u središnjem dijelu terena Belhanda, a u napadu Giroud. Treba imati na umu da su Lille, Lyon, PSG i Marseille i dalje igrački potpunije i kvalitetnije ekipe, ali ako Montpellier ovako nastavi, mogao bi ostati u borbi za vrh.

Ključni igrač: Olivier Giroud, napadač
S postignutih sedam pogodaka u devet odigranih prvenstvenih utakmica zauzima drugo mjesto liste strijelaca, iza Gameira iz PSG-a. Dosadašnjim je igrama pokazao mnoge napadačke vještine, naročito igru glavom. Kako samo Benzema ima sigurno mjesto u napadu reprezentacije, postoji šansa da se nađe na popisu za Europsko prvenstvo.