samo za tportal

Legendu Dinama Marka Mlinarića jedna tužna vijest jako dirnula, ali nam je ipak rekao što misli o igri Mamićeve momčadi i šansama protiv ruskog Krasnodara

15.02.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Pred zagrebačkim Dinamom prva je utakmica 16-ine finala Europske lige, a u kojoj će 'modri' gostovati kod ruskog Krasnodara. Dvoboj je na rasporedu u četvrtak, od 18.55 sati, uz prijenos na Arenasportu 3 (MAXtv)

Prije dvije sezone Dinamo se riješio neugodnog 'prokletstva' to jest ispadanja iz europskih natjecanja u jesenskim mjesecima, te je nakon 49 godina prezimio u Europi, a onda preko plzenske Viktorije stigao do osmine finala Europske lige, u kojoj je Benfica bila uspješnija u dvije utakmice.

Ove sezone, pod vodstvom Zorana Mamića, Dinamo je na još impresivniji način prošao skupinu, sa samo jednim primljenim golom.

'Modri' su ovog puta u 16-ini finala dobili ipak puno težeg suparnika, ruski Krasnodar, jer riječ je o klubu koji se jesenas natjecao u skupinama Lige prvaka, a koliko je nezgodan potvrđuje i remi 1:1 kod Chelseaja na Stamford Bridgeu.

Jedan od najvećih Dinamovih igrača, ali koji nije imao tu sreću da 'prezimi' u Europi jest i Marko Mlinarić, ikona zagrebačkog kluba, danas posvećen radu s mladim nogometašima.

'Volio bih da Dinamo ponovi pola sata igre kao protiv Osijeka, a što me itekako podsjetilo na igre u jesenskom dijelu sezone, kada su lakoćom prošli skupinu', javio se za tportal 60- godišnji Marko Mlinarić, nakon jutarnjeg treninga s igračima rođenima 2008. godine, a kojima prezentira i svoje tehničko umijeće. Jer ako je demonstrirao 'slobodnjake' Zinedineu Zidaneu, onda je jasno o kakvoj je tehnici riječ.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

No, bio je legendarni Mlinka tužnog glasa, jer u nedjelju je ostao bez velikog prijatelja. Naime, od teške bolesti preminuo je Duško Popovski, s kojim je Mlinarić od 12. godine igrao nogomet. Ta vijest pokvarila mu je dan, ali razgovarajući o nogometu i važnim utakmicama koje čekaju Dinamo malo je na to i zaboravio... Inače, Duško Popovski bio je Dinamov junior, igrao je i u čuvenom progamu 'mali Ajax', a potom je svoje znanje demonstrirao i na malom nogometu.

Koliko je Dinamu prednost što je u natjecateljskoj formi, za razliku od Krasnodara, koji je tek okončao pripreme?

'Teško mi je reći, jer u jednu ruku je to prednost. No, Rusi su vrlo dobra momčad, koja je igrala i u skupini Lige prvaka, što potvrđuje da ih se ne smije podcijeniti. Istina je da su oscilirali, ali Krasnodar nije bauk, kao što je prije par godina bio Zenit, koji je tada imao izvanrednu momčad, ravnopravnu za bitku s najvećim klubovima Europe'.

Dakle, Dinamo se ne treba bojati Rusa?

'Ne treba ih se bojati, ali moraju 'modri' biti maksimalno angažirani, 'nabrijani'. Imat će Dinamo dodatnu motivaciju, dovoljno je sjetiti se kako su jesenas igrali. A može biti i neopterećen, jer već je ostvario veliki rezultat'.

Mamićeva momčad možda ima i malenu prednost jer je u uzvrat na njezinom terenu?

'Meni je teško reći što je prednost, o tome se raspravlja već 50 godina. Najbolje je kada pobijediš u obje utakmice, onda ti domaćinstvo nije bitno (ha, ha)', zaključio je Marko Mlinarić, a onda i dodao kako je tijekom vikenda ispunio dušu boravkom u potresom razrušenoj Petrinji, gdje je s bivši suigračima sudjelovao u postavljanju stambenog kontejnera još jednom bivšem suigraču Radimiru Bobincu.

'To je jedna prekrasna gesta Dinama i njegove Zaklade, kroz koju se pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Bilo je dirljivo, puno emocija, ali nakon takve akcije čovjeku je srce puno. Nisu važni samo materijalni uspjesi i rezultati, već i u ova luda vremena trebamo svi imati puno više humanosti i osjećaja za druge', stav je legendarnog Marka Mlinarića.

  • +14
NK Dinamo - NK Osijek, Hrvatski Telekom Prva liga, 13.2.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL