VELIKE KARIJERE

Legende Metličić i Ćavar priznale da im je brončano odličje draže od srebra; Pako otkrio što je razlog zašto nije bio dio zlatne bajke s Perom na SP-u 2003.

15.07.2020 u 10:59

Bionic
Reading

U novom podcastu Sportklub televizije gosti su bili legendarni hrvatski rukometaši Patrik Ćavar i Petar Metličić

Patrik Ćavar ima olimpisko zlato, svjetsko srebro i europsku broncu, a mora se istaknuti i pet Kupa/Lige prvaka sa Zagrebom odnosno Barcelonom. S druge strane Petar Metličić ima tri Lige prvaka, ali puno više odličja s reprezentacijom – olimpijsko zlato, svjetsko zlato i dva srebra, europsko srebro i broncu.

Gledate li svoje stare utakmice?

'Sada kad je bila korona sam gledao svoje stare utakmice i mislio sam si pa što radiš Pero! Kako to igraš?', rekao je Metličić, a Ćavar se nadovezao: 'Pero, ti i ja kao da živimo u istoj kući. Sve što si rekao potpisujem!'

Svjetsko prvenstvo 2003. Jeste li imali ideju da bi mogli osvojiti zlato?

'Nije nam bilo na kraj pameti da ćemo osvojiti to prvenstvo jer smo prvenstvo prije bili jako slabi. Sjećam se tog poraza od Argentine i to je bio veliki udarac. Poslije toga smo igrali sa Saudijskom Arabijom i na poluvremenu je bilo loše i opet smo gubili. Međutim, uspjeli smo tu utakmicu pobijediti i na kraju se sve otvorilo i otišli smo do zlata. Zaista se taj rezultat dogodio iz ničega, govorio je Metličić.

Koja je titula draža? To Svjetsko prvenstvo ili Olimpijske igre 2004. godine?

'Možda će se netko naljutiti, ali to Svjetsko prvenstvo je zaista bila senzacija. Olimpijske igre bile su drukčije, jer smo došli puno ozbiljniji i pomeli smo sve', dodao je Metličić.

Pako, kako je tebi izgledao put u Portugalu do zlata? Nisi mogao igrati zbog ozljede, ali pratio si sve.

'Pero i njegova generacija bila je predobra da ne bi eksplodirali. Zaista su bili jako dobri i zasluženo su to sve osvojili. Ja sam isto trebao biti dio te priče, ali sad ću vam reći zašto nisam. Oko tridetese godine su se zaredale ozljede, istegnuće mišiće, istegnuće vlakana, baš one ozljede koje pokazuju veliku istrošenost. Prije Portugala sam pričao s čelnicima HRS-a i rekao da moje tijelo više ne može podnijet taj napor. Zbog istog razloga sam otišao iz Barcelone dvije godine prije kraja nevjerojatno bogatog ugovora. Uspio sam smanjiti ritam s 80 utakmica s klubom i reprezentacijom na 35 kada sam prešao u Granollers jer mi je bilo jako teško zbog ozljeda', otkrio je Ćavar, a na njega se nadovezao Metličić:

'Sjećam se prvenstva u Francuskoj gdje je Pako nama bio kao Bog. Igrao je u onoj Barceloni gdje je malo stranaca igralo, to samo mogu veliki. Stvarno nam je bio uzor u ponašanju i igri i mogu reći da smo zbog tih dobrih učitelja napravili tako velike rezultate.'

Protiv kojih igrača niste voljeli igrat u svojim karijerama?

'Naravno da je protiv Omeyera bilo jako teško igrati jer kad se znao razbraniti teško mu je bilo zabiti. Međutim, jedan igrač iz starije generacije koji je bio nevjerojatno zahtjevan za čuvat je Jakimović. Brz, visok, jak i zaista je uvijek bio noćna mora', istaknuo je Metličić.

'Što se tiče igrača ja bih istaknuo Šepkina. Bio je nevjerojatno visok, čak 210 cm i 120 kilograma težak i protiv njega nije bilo obrane. Što se tiče vratara složio bih se da je Omeyer bio jako nezgodan, ali protiv njega nisam imao toliko utakmica. Meni su nezgodniji bili skandinavski golmani, jer nisu branili školski i nikad ih nisi mogao navući na neku fintu', pričao je Ćavar.

Ima li istine u tome da je bolje dobiti utakmicu za treće mjesto nego izgubiti u finalu?

'Po meni je najbolje prvenstvo završiti pobjedom. Pogotovo ako se osvoji medalja, jer mi je peto mjesto kao da ništa nisi osvojio', iskren je bio Ćavar, a tako misli i Metličić:

'Slažem se s Patrikom, završiti prvenstvo pobjedom je ipak jedno veliko zadovoljstvo tako da biram treće mjesto i pobjedu na kraju prije poraza u finalu i srebra.'

Više pogledajte OVDJE.