lakersi umirovili dres

Legendarni Španjolac Pau Gasol nije mogao zaustaviti suze, a razlog je Kobe Bryant: Bio bi ponosan na mene...

08.03.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Španjolski košarkaš Pau Gasol, koji je ove godine u najužem izboru za prijem u Kuću slavnih, dobio je još jednu veliku čast u utorak kada su Los Angeles Lakersi umirovili njegov dres s brojem 16. Pod svodom dvorane u Los Angelesu tako se našao Španjolac koji je bio omiljeni suigrač Kobea Bryanta...

Bivši centar bio je tema svečanosti održane u poluvremenu tijekom pobjede Lakersa 112:103 protiv gostujućih Memphis Grizzliesa, momčadi u kojoj je Gasol započeo svoju NBA karijeru.

>> Dario Šarić dao velik doprinos u pobjedi nad Golden Stateom kojem nije pomoglo 40 koševa i 10 trica Stephena Curryja!

Na događaju su sudjelovali uglednici Lakersa, a Vanessa Bryant, udovica Kobea Bryanta, prvi put se pojavila u areni nakon komemoracije za svog supruga u veljači 2020. Gasol i Bryant zajedno s s Lakersima osvojili naslov NBA prvaka 2009./09. i 2009./10.

Gasolov broj 16 podignut je na grede zajedno s Bryantovim brojevima 8 i 24.

'Ne mogu vam opisati koliko mi sve ovo znači, bila mi je čast nositi ovaj dres... Ne mogu, a da ne spomenem igrača koji mi je bio inspiracija, koji me tjerao da budem bolji, mog brata koji mi jako nedostaje (Kobe, op.a.). Milsim da bi bio ponosan na mene da je ovo dočekao...', kazao je Gasol koji je teško mogao sakriti suze. Sve je ovo za njega bilo jako emotivno.

'Život prolazi prilično brzo, u jednom trenutku ste dječak koji igra košarku Španjolskoj u školi sa svojim prijateljima, a u drugom ste ispunili sve svoje snove. No, ovo večeras je nadmašilo sve moje snove i očekivanja', kazao je između ostalog Gasol koji se zahvalio svima, od svoje obitelji do vlasnika Lakersa.

Gasol, 42-godišnji Španjolac, proveo je po šest i pol sezona igrajući za Memphis Grizzliese te potom za LA Lakerse. Šesterostruki All-Star igrao je dvije i pol sezone za San Antonio Spurse, dvije sezone za Chicago Bullse, a karijeru je u NBA ligi završio igrajući kratko u Milwaukee Bucksima. U igračku mirovinu otišao je 2021. kao igrač svog matičnog kluba Barcelona u 41. godini života...

S Memphisom je osvojio titulu novaka godine 2001./02., kada je imao prosjek od 17,6 poena, 8,9 skokova i 2,1 blokadu po utakmici. Gasol je u karijeri imao prosjek od 17 poena, 9,2 skoka i 1,6 blokada u 1.226 utakmica.

Dodajmo kako je Gasol postao šesti Europljanin u povijesti NBA lige kojem je umirovljen dres. Prije njega tu čast su dobili Dražen Petrović (New Jersey), Vlade Divac (Sacramento Kings), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), Predrag Stojaković (Sacramento Kings) i Tony Parker (San Antonio Spurs).