treća sreća

Legendarni Nizozemac je prije četiri godine objavio odlazak u trenersku mirovinu, a sad se po treći put prihvatio nezahvalnog posla

22.07.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Treći put u karijeri nizozemski nogometni stručnjak Luis van Gaal (69) vodit će reprezentaciju svoje zemlje

Kako prenose nizozemski mediji, Louis Van Gaal (69) sve je dogovorio s čelnicima Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) i samo se čeka službeno potpisivanje ugovora.

Van Gaal je vodio 'oranje' od 2000. do 2002. godine, te od 2012. do 2014. Pod njegovim vodstvom Nizozemci su na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. osvojili treće mjesto. Bio je to veliki uspjeh, no u Nizozemskoj je naišao na žestoke kritike navijača te je odlučio napustiti reprezentaciju uz konstataciju kako je mjesto izbornika 'najnezahvalniji mogući posao na svijetu.' 

Van Gaal će na klupi nacionalne vrste naslijediti Franka de Boera koji je odstupio s položaja nakon poraza u osmini finala netom završenog EP-a od Češke.

Ugledni nizozemski stručnjak je tijekom karijere vodio Ajax, Barcelonu, AZ, Bayern i Manchester United, a u siječnju 2017. godine objavio je odlazak u mirovinu zbog 'obiteljskih razloga'.

Dvije godine kasnije i službeno je objavio prekid trenerske karijere, no čini se kako mu je u mirovini bilo dosadno, pa poziv 'oranja' očito nije mogao odbiti. Vremena nema puno jer se već u rujnu nastavljaju kvalifikacije za SP 2022., a Nizozemska u svojoj grupi ima dvije pobjede i startni poraz 4:2 od Turske. No, sljedeće tri utakmice su pravo iskušenje - prvo gostovanje kod Norveške, a onda domaće utakmice s Crnom Gorom i Turskom.

U trenerskoj karijeri je Van Gaal osvojio Ligu prvaka s Ajaxom, a još je dva puta sa svojim momčadima (Ajax i Bayern) gubio finale Lige prvaka.