goran vlaović

Legendarni napadač 'vatrenih' prisjetio se slavnih dana naše reprezentacije i godina provedenih u Španjolskoj

12.04.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Bivši se hrvatski nogometni reprezentativac Goran Vlaović (49) u razgovoru za španjolske sportske novine Superdeporte dotakao nezaboravnih trenutaka u svojoj igračkoj karijeri

Superdeporte, novine sa sjedištem u Valenciji, kontaktirale su Gorana Vlaovića (49) jer je od 1996. do 2000. nosio dres Valencije. Zanimalo ih je čime se Vlaović danas bavi.

'S dvojicom prijatelja, bivših hrvatskih igrača internacionalaca, imam agenciju za zastupanje mladih nogometaša', otkrio je bivši napadač 'vatrenih' te se osvrnuo i na 'tajnu uspjeha' hrvatskog nogometa:

'Ne prestajemo proizvoditi velike igrače od kada smo prije 30 godina postali samostalna država. Imamo Luku Modrića kao potvrdu toga. Njegov slučaj je nevjerojatan.'

A Vlaovićeva je Valencija trenutno na devetom mjestu u španjolskom prvenstvu te će u finalu Kupa kralja igrati protiv Betisa.

'To je velika prilika za osvajanje titule. Valencia već godinama nije dovoljno snažna za osvajanje prvenstva pa je Kup doista dobra prilika', rekao je Vlaović koji je s Valencijom 1998. godine osvojio europski Intertoto kup, a 1999. godine španjolski Kup kralja i Superkup. Za 'šišmiše' je odigrao 84 utakmice i zabio 20 golova.

Valencia i Betis, koji zauzima peto mjesto u prvenstvu, odigrat će finale Kupa kralja 23. travnja na olimpijskom stadionu La Cartuja u Sevilli.

'Kada se u jednoj utakmici odlučuje o tituli, postoji ogromna psihološka težina. Tu ne vrijedi niti taktičko planiranje, niti intenzitet. Ključan je rad glave jer se igra samo 90 minuta', kazao je Vlaović koji je baš na stadionu La Cartuja podigao pehar Kupa kralja s Valencijom prije 23 godine. Odigrao je tada 62 minute u pobjedi 3:0 nad Atletico Madridom, ali nije uspio zatresti mrežu.

'Uh, prošlo je puno vremena od tada. Bila je to utakmica u kojoj smo ispunili sve što je od nas tražio trener Claudio Ranieri. Ušli smo snažni u susret, Atleticu nismo dopustili stvaranje prilika za gol', prisjetio se Goran Vlaović te ispričao je kako ga je Valencia pratila od siječnja 1996. kada je igrao za talijansku Padovu. U Italiju je tada došao Valencijin predsjednik kako bi ga upoznao i vidio na djelu protiv Milana na San Siru. Nakon tog prvog kontakta nekoliko mjeseci nije dobivao vijesti iz Valencije.

'Vjerujem da je to bilo zbog neizvjesnosti s njihovim tadašnjim napadačem Predragom Mijatovićem', izjavio je Vlaović. Crnogorski napadač je tog ljeta prešao u Real Madrid.

'Zatim sam s reprezentacijom Hrvatske bio u Irskoj i potpisao predugovor s Valencijom. To je bilo tjedan dana prije nego sam zabio golčinu protiv Turske, što je bio prvi gol Hrvatske kao samostalne zemlje na nekom međunarodnom turniru', dodao je Vlaović koji je u lipnju 1996. godine na Europskom prvenstvu u Engleskoj ušao s klupe u prvoj utakmici s Turskom pa zabio u 86. minuti gol za pobjedu 1:0. Hrvatska je kasnije ispala u kontroverznom četvrtfinalu od Njemačke.

Vlaović je zabio ukupno 15 golova u 52 nastupa za Hrvatsku.

Vlaović, koji iz Hrvatske prati događanja u Španjolskoj, nada se dolasku na finale kupa u Sevillu.

'Trenunto se organiziram, vidjet ću hoću li moći doći. Nedavno sam dobio sina, imam puno posla, ali se nadam povratku na stadion koji budi tako lijepa sjećanja', zaključio je Goran Vlaović.