promašaj karijere

Legendarni je napadač i turski kapetan u samo 20 minuta prošao put od junaka do tragičara: Odlazim, vrijeme je...

25.03.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Burak Yilmaz (36) imao je priliku postati turski junak. U 65. minuti utakmice protiv Portugala u borbi za plasman na SP zabio je za smanjenje turskog zaostatka 2:1, a u 85. minuti imao je priliku iz penala izjednačiti. No, iskusni je napadač i kapetan turske reprezentacije promašio cijeli gol

'Kad je dosuđen taj penal bio sam siguran da ću ga zabiti', rekao je nesretni Burak Yilmaz (36) nakon utakmice i dodao:

'Već sam počeo razmišljati o budućnosti, uopće nisam mislio da bih ga mogao promašiti. Ispričavam se. Sanjat ću ovaj penal do kraja života i u snovima ga zabijati.'

U samo 20 minuta - od 65. kad je zabio za 2:1 i smanjenje zaostatka, pa do te nesretne 85. minute i promašenog penala - legendarni je napadač i kapetan turske reprezentacije prošao put od junaka do tragičara.

>> PROMAŠAJ BURAKA YILMAZA POGLEDAJTE OVDJE

Nakon utakmice Burak Yilmaz je bio neutješan. Plakao je kao malo dijete na sredini terena, ali ga suigrači nisu ostavili samog. Pružili su mu veliku podršku i zagrljeni su ga tješili na centru.

'Na kraju utakmice napravili smo krug na centru i rekli smo Buraku: 'Trebao bi biti ponosan jer si kapetan ove momčadi'. Bez njega ova reprezentacija ne bi bila ovdje. Jednostavno nekad treba imati sreće', rekao je turski izbornik Stefan Kuntz.

Ali Buraku Yilmazu je teško pao taj promašaj, toliko da je odmah objavio da odlazi u reprezentativnu mirovinu...

  • +14
Portugal - Turska, kvalifikacije za SP 2022., 24.3.2022. Izvor: Profimedia / Autor: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia

'Nisam želio otići nakon ovakve utakmice, ali ne mislim da bi bilo ispravno nastaviti. Odlazim, vrijeme je...', rekao je Yilmaz i dodao:

'Hvala mojim trenerima. Ovo nisam odlučio emotivno, nego logički. Ako se dogode ekstremne i nevjerojatne situacije, pomoći ću, no vrijeme je za mlađe. Za novu generaciju i novu strukturu. To je ispravno. Moja odluka nije rezultat razočaranja ili ovog penala. Smatram da će naša braća odsad raditi sve kako treba.'

Podsjetimo, Burak Yilmaz je igrao za sve najveće turske klubove, Bešiktaš, Fenerbahče, Trabzonspor, a najveći je trag ostavio u Galatasarayu (141 utakmica, 82 gola). Od 2020. godine je član francuskog Lillea za koji je do sada odigrao 67 utakmica i zabio 25 golova. U turskoj reprezentaciji je od 2006. godine, odigrao je 77 utakmica i zabio 31 gol. Drugi je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije, iza nedostižnog Hakana Sukura (51 gol).