otvoreno o svemu

Legendarni Ivan Lendl stigao u Pulu pa se dotakao najvećih svih vremena, a posebno Đokovića: Razočaran sam zbog Novaka. Mislim da to nije pošteno!

02.08.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Ivan Lendl, jedan od najboljih tenisača svih vremena stigao je u Pulu, gdje sudjeluje na turniru legendi u koji će se održati u pulskoj Areni

Po dolasku u Pulu 62-godišnji Ivan Lendl, jedan od najboljih tenisača svih vremena, dao je ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV. Kada je turnir legendi u Puli pitanju treba reći kako Lendl ima ulogu kapetana u svojoj momčad.

'Želimo pobijediti, svi žele pobijediti. Ali, dosta je teško, baš smo jučer razgovarali, nitko ne zna što očekivati. Ne znamo u ovom trenutku tko je najbolji igrač, tako da će biti sjajno gledati', rekao je Lendl.

Ivan Lendl u karijeri je osvoji 94 turnira, proveo 270 tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice, samo su Đoković, Federer i Sampras duže bili na vrhu. Na pitanje na koje je dostignuće najponosniji odgovara:

'Ne znam, teško je reći. Mislim da ne treba gledati samo na jedan rezultat, to treba uzeti kao cijeli paket. Ukoliko na kraju dana možete reći napravio sam najbolje što sam mogao, onda je posao dobro obavljen.'

Njegov pristup sportu bio je atipičan za 1980-te godine.

'Uvijek sam tražio načine za napredak. A, u jednom trenutku shvatite da nećete postati bolji samo s bekendima i forhendima, već da postoje i druge stvari u kojima možete napredovati. Bilo da je riječ o tjelesnoj pripremi, nutricionizmu, psihologiji, svim tim stvarima. A, sve te male stvari na kraju mogu napraviti razliku na kraju', rekao je legendarni tenisač.

Igrao je protiv mnogih velikana tijekom karijere, a kao najteže protivnike izdvaja:

'Uvijek sam imao problema s ljevacima, jer kad sam odrastao, u našem klubu u Čehoslovačkoj nije bilo ljevaka. Tako da svaki put kad sam se susreo sa servisom ili forhendom ljevaka to je bilo u samim mečevima, pa mi je to otežavalo stvari', govori Lendl.

  • +18
Arena u Puli spremna za spektakl - Legends Team Cup - ATP Champions Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Među ljevacima našao se naravno i Goran Ivanišević, protiv kojeg je igrao u završnim godinama svoje karijere. Na pitanje reportera Saše Lugonjića kako je bilo igrati protiv Ivaniševića te kako gleda na njegovu karijeru koja je završila u Kući slavnih Lendl odgovara;

'Tko god tako snažno servira, uvijek je težak protivnik. Bilo je mentalno vrlo zahtjevno igrati protiv Gorana ili bilo koga s tako snažnim servisom. Mislim da je imao fantastičnu karijeru, osvojio je Wimbledon, nekoliko puta bio u finalu, dugo vremena proveo u top 10. Svaka mu čast.'

Poput Ivaniševića i Lendl je postao uspješan trener nakon igračke karijere. Što je najvažnije za velike igrače da postanu i veliki treneri?

'Mnogo je faktora. Mislim da je jedan od najvažnijih shvatiti da ne možete promijeniti igrača, ne možete promijeniti osobu. Ono što neki ljudi vide kao nečiji nedostatak, vi morate naći način da to iskoristite kao njegovu prednost. Ukoliko je netko tvrdoglav, iskoristite tu tvrdoglavost kao njegovu prednost. Pokušajte preokrenuti tu tvrdoglavost u njegovu korist', odgovara Lendl.

To je uspio s Andyjem Murrayjem.

'Najponosniji sam na Andyja, jer je prevladao tolike prepreke na koje je nailazio, sa svojim zdravljem i drugim stvarima. I što je postao ono što je postao i osvojio ono što je osvojio', rekao je za Murraya.

Za kraj legendarni tenisač odgovorio je i na pitanje nad pitanjima u muškom tenisu, tko je najveći tenisač u povijesti?

'Ta priča još nije završena. Bit će završena kad se sva trojica oproste. Fascinantno je to gledati i pratiti, ne samo za ljude iz svijeta tenisa, već za sve ostale, gledatelje, navijače. Jedino zbog čega pomalo žalim je da na tu borbu trenutačno na neki način utječe politika zbog pitanja cijepljenja. Nadam se samo da za 20 godina nećemo na to gledati kroz tu prizmu, da ne budemo sigurni tko je najveći zbog politike', rekao je.

Novak Đoković vjerojatno neće moći igrati na dva Grand Slama ove godine, a Lendl ne skiva razočaranje. '

'Razočaran sam zbog Novaka, razočaran sam zbog Rafe. Trenutačno se čini da je Roger izvan toga, jer nije dugo igrao, a i najstariji je. Ukoliko Novak osvoji najviše Grand Slamova usprkos tome, mislim da ćemo imati odgovor. Ukoliko Rafa osvoji jedan naslov više mislim da će morati odgovarati na pitanje o cijepljenju i činjenici da Novak nije mogao igrati. A, mislim da to nije pošteno. Želio bih zapravo vidjeti nekoga da ima 2, 3, 4 naslova prednosti na vrhu, a nije me briga tko će to biti, nemam nikakvog favorita. Samo za dobrobit odgovora na to pitanje, da sve bude jasno. A, ne da se govori „da je ovaj čovjek mogao igrati, možda bi bilo drugačije, tvoj rekord nije toliko dobar“. To nije pošteno', zaključio je.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.