SAMO ZA TPORTAL

Legendarni Edin Mujčin otkrio nam kako su ga posramili u Dinamu, ali zašto Ante Čačić i igrači moraju biti ponosni

26.10.2022 u 10:30

Bionic
Reading

Dinamo je doživio i drugi poraz u ovosezonskom izdanju Lige prvaka od milanskih Crveno-crnih. Piolijeva je momčad nakon domaće pobjede 3:1 u utorak bila još uvjerljivija i s četiri gola u Livakovićevoj mreži ostavila Dinamo na začelju skupine E. Za dojam o maksimirskom okršaju pitali smo jednog od najvećih 'umjetnika s loptom', danas 52-godišnjeg Edina Mujčina, koji je Dinamov dres u dva navrata ukupno nosio devet godina

Edin Mujčin bio je dio sjajne Dinamove generacije koja je krajem 90-ih prošlog stoljeća već osjetila slast igranja u Ligi prvaka.

No isto tako bio je i dio momčadi koja je 2000. godine u dva ogleda poražena od Milana. Na San Siru baš je Mujčin bio asistent Renatu Pilipoviću za Dinamovo vodstvo, ali nakon toga Modri su stali.

'Tada nas je razbio Ševčenko. Mi smo bili već u smjeni generacija, dosta igrača iz te 1998. godine već je otišlo, tako da mogu reći da je ovaj današnji Dinamo ipak konkurentniji aktualnom talijanskom prvaku', prisjetio se Mujčin tih ogleda, pa se osvrnuo na utakmicu odigranu u utorak.

'Znate, moram biti iskren i priznati da sam odgledao samo prvo poluvrijeme. I to zato što sam vam obećao komentar. Inače ne bi ni gledao, jer sam bio ljutit ili, bolje rečeno, razočaran. Zašto? Jer sam prijateljima koji su došli iz BiH i Njemačke obećao osigurati ulaznice. Dosad je tako uvijek funkcioniralo, poslao bih u klub zahtjev, naručio ih, platio i pokupio. Tako je bilo i ovog puta. Ali kada sam došao, 'poljubio sam vrata', za mene nije bilo ulaznica. Najgore mi je što sam ja 'zaje...' svoje prijatelje. A čak nisam tražio besplatne ulaznice, već da ih platim, kao i uvijek. Sve me to jako pogodilo, jer ipak sam godinama nosio Dinamov dres', otvorio je dušu Edin Mujčin, koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu. Priznao nam je da tek sada uživa u njemu, jer napokon se ohrabrio pa preuzeo samostalno vođenje ekipe. Riječ je o kadetima II Lokomotive.

'Zbilja uživam u tome. I da sam znao da je tako lijepo raditi samostalno, možda bih se već prije okuražio.'

Nego, je li falilo 'kuraže' Dinamu u tom sinoćnjem ogledu?

'Ponavljam, gledao sam samo prvo poluvrijeme i u njemu je Dinamo izgledao dobro. Vidio sam da je Čačić pojačao bokove, nadajući se da će do 60., 70. minute imati aktivan rezultat. I vjerujem da bi tada još više riskirao. Nažalost, nije se dogodilo, jer Milan je ipak puno jača ekipa, koja je znala kazniti pogreške.'

Dakle o igri nije puno mogao reći, ali zato je bilo još zanimljivih opaski.

'Da je meni netko nakon ždrijeba rekao da će Dinamo osvojiti četiri boda u ovoj konkurenciji, odmah bih to potpisao. Jer to su klubovi, sva tri, pa i Red Bull Salzburg, koji mogu kupiti bilo kojeg Dinamovog igrača. Dakle toliko su moćniji. Pa čak i taj RB Salzburg, koji iz godine u godinu raste u Europi. I Milan je zadnjih godina top momčad talijanskog nogometa, koja igra lijepo, atraktivno, efikasno. Prema tome, ovo je realnost, iako možda možemo žaliti za propuštenim prigodama baš protiv Salzburga. No što je, tu je. Dinamo može biti ponosan, osvojio je nove bodove za koeficijent, puno je zaradio, stekao novo iskustvo, još se etablirao. I sada neka se posveti prvenstvu kako bi dobio novu priliku loviti Ligu prvaka i sljedeće sezone.'

Iako su i igrači svjesni da će do čuda biti teško doći, ipak se nadaju da bi možda u Londonu mogli i produžiti europsku sezonu.

'Naravno, treba vjerovati. Osim toga, Chelsea je već osigurao prolazak skupine i prvo mjesto, možda u ležernijem izdanju dočeka Dinamo, pa Čačić i igrači tamo nešto i 'ušićare'.'

Pitanje je samo hoće li imati snage. Ovaj vikend gostuju kod Osijeka, pa je nova utakmica već za četiri dana.

'Da, zbilja imaju naporan ritam. Zato je logično da Čačić dosta rotira, ali opet to je tek 14, 15 igrača. Moram im skinuti kapu jer su odgodili samo jednu jedinu utakmicu. Istina, nekad je bolje i igrati utakmicu, nego trenirati. Ali ove momčadi s kojima Dinamo igra su ponajbolje svjetske ekipe. Prema tome, Dinamo se ovom sezonom može ponositi, puno je konkurentniji nego u nekoliko prethodnih izdanja Lige prvaka, a jedino što trebaju zaboraviti je ovo drugo poluvrijeme protiv Milana', završio je maksimalno iskreni Edin Mujčin.

  • +36
Dinamo - Milan, 5. kolo Lige prvaka, 2022./23. Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT
Standings provided by Sofascore