Riječ stručnjaka

Legendarni Dražen Besek nije skrivao što misli o igri debitanta Josipa Stanišića i ostalih 'klinaca' iz zadnje linije, a onda se posebno osvrnuo na jednog igrača...

09.10.2021 u 08:18

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak je slavila na Cipru i s uvjerljivih 3:0 stigla do tri boda, koja je ostavljaju u utrci za direktan plasman na SP u Kataru sljedeće godine. Zadovoljan viđenim je i bivši nogometaš, danas trener, legenda varaždinskog nogometa, koja se proslavila (i) u dresu zagrebačkog Dinama, Dražen Besek

Bez previše stresa Hrvatska je stigla do pobjede 3:0 na Cipru. Iako je dvoboj prelomljen tek u 80. minuti, kada je na 2:0 povisio Joško Gvardiol, dojam je tijekom cijelog dvoboja bio apsolutno na strani Dalićeve momčadi. Naravno, da je Modrić zabio u 52. minuti s bijele točke, utakmica bi ranije bila apsolvirana, no i ovako je igra naših nametala ovakav rasplet.

'Mislim da je očigledna bila razlika u kvaliteti, ali koja je možda malo prekasno konkretizirana. Međutim, moram pohvaliti sve, jer naši su igrači bili jako pozitivni u pristupu, bili su maksimalno ozbiljni i za razliku od nekih prijašnjih utakmica, kada bi protiv suparnika ovog ranga pokazivali ležernost, sada su bili posve ozbiljnji', rekao je u uvodu analize 58-godišnji Dražen Besek.

'Tražili su naši igrači rješenja, bilo je puno pokušaja, guranja lopte u međuprostor, utrčavanja iza zadnje linije, bilo je puno konkretnosti, i jednostavno im na ovakvom pristupu mogu samo čestitati. Istina, Cipar nije reprezentacija koja nam može biti mjerilo, no bio je odličan sparing partner za sljedećeg protivnika, odnosno Slovačku'.

Ovu utakmicu izbornik Dalić je iskoristio za davanje prilike debitantu Josipu Stanišiću.

'Pratim ga kroz utakmice Bundeslige, i vidi se da je Stanišić veliki potencijal. Vidio se taj nekakav respekt prema momčadi, suigračima, posebice u onom prvom dodiru odnosno gubitku lopte, ali isto tako, vrlo brzo se je snašao, i mislim da je dobro iskoristio priliku koju je dobio. Mlad je, ali sve što pokazuje kroz igre u Bayernu, potvrđuje da se na njega s pravom računa kao na igrača reprezentativnog nivoa'.

Tko vam je još 'zapeo' za oko u ovoj utakmici?

'Marcelo Brozović, koji je dominantan, ali to i nije neka novost. Također, Sosa je na lijevom boku bio odličan, ali i svi ovi mladi igrači koji nisu pozvani samo zato što su mladi, već zato što to svojom kvalitetom zaslužuju. Mislim tu i na Gvardiola. Svi su oni dobili priliku da se osjete u igri, da se uigravaju, jer evidentno je da je došlo do smjene generacija i da nam trebaju nove snage. A ovakve utakmice, protiv protivnika koji ne kažnjava neke greškice, najbolja su prilika da se uigravaju. Posebice naša zadnja linija. Jer prema naprijed imamo kostur, u kojem su Modrić, Kovačić, Brozović i Perišić, dok je zadnja linija često opterećena kartonima ili ozljedama, te se treba vidjeti koliko ovi mladići mogu parirati protivniku, posebno kada smo dominantni prema naprijed, a treba popraviti nekakve greške u duelima 'jedan na jedan'.

  • +51
Cipar - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: EPA / Autor: SAVVIDES PRESS

Nakon 1:0 pobjede Rusije nad Slovačkom, jasno je će se upravo s Rusima voditi utrka za prvo mjesto. No, da bi naši reprezentativci ostali ravnopravni, u ponedjeljak u Osijeku Dalićevi igrači moraju pobijediti Slovačku.

'Nema tu filozofiranja, sada je posve jasno da smo mi i Rusi prvi favoriti za osvajanje skupine. Slovačka je ovim porazom ispala iz utrke za drugo mjesto, ali siguran sam da se neće predati u Osijeku, već će htjeti uz pozitivnu atmosferu zaključiti ove kvalifikacije. I ništa neće pokloniti Hrvatskoj. Zato naši trebaju biti koncentrirani, kroz igru tražiti put do pobjede. Ali prije svega, sada će izbornik sa svojim suradnicima morati regenerirati momčad, kako bi bila na istom trkačkom nivou'.

U toj utakmici neće biti Matea Kovačića zbog žutih kartona, no možemo li očekivati promjene u zadnjoj liniji, jer iskustvo Domagoja Vide itekako je dobrodošlo?

'Da, vidjet ćemo tko će zamijeniti Kovačića, ali mislim da u veznoj liniji imamo puno više rješenja, nego u zadnjoj liniji. Ono u što sam siguran jest da je Domagoj Vida maksimalno spreman, da bi itekako dobrodošao. No, iz ove perspektive ja ne mogu govoriti treba li igrati ili ne, jer nemam pravi uvid u njegovo stanje. On donosi stabilnost, no samo zdravi igrač je dobar igrač. Sada će biti važna procjena stožera, odnosno oni moraju znati koliko je Vida spreman', zaključio je Dražen Besek, koji u svom Varaždinu čeka novi angažman.

Kaže nam, već se je zaželio posla, jer posljednje što je radio bilo je još u sezoni 2018/19 u kineskom Shanghai Greenland Shenhuiju.