JEDAN OD NAJVEĆIH

Legendarni Bubka dolazi na 'Hanžek'

29.08.2009 u 17:30

Bionic
Reading

Na konfenrenciji za novinare uoči atletskog mitinga IAAF Grand Prix Zagreb 2009 gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić objavio je još jedan poklon atletskim zaljubljenicima i štovateljima sporta. Njegov gost će u ponedjeljak, na dan odRžavanja mitinga, biti jedan od najboljih atletičara svih vremena - Sergeja Bubku

Napravljen je izniman napor kako bi čovjek koji je skok s motkom odveo u jednu drugu, za ostale još nedosegnutu dimenziju pozdravio Zagrepčane, ali i sve sudionike 'Hanžeka'.

Vijest o dolasku Sergeja Bubke objavio je njegov domaćin, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

'Iznimno mi je zadovoljstvo što ćemo uz našu mega-zvijezdu Blanku Vlašić, ugostiti i jedno tako veliko sportsko ime koje je stavilo motku sa strane, ali i dalje je veličina. Sergej Bubka je prvi s motkom preskočio šest metara, još uvijek je svjetski rekorder. Proglašavan je i najboljim atletičarom i najboljim sportašem svijeta. Danas je dopredsjednik IAAF-a, predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora, član MOO-a i naš dragi gost, poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Sergej Bubka jedan je od najuspješnijih atletičara svih vremena i zasigurno najbolji skakač s motkom koji je ikada zakoračio na atletsku stazu. Kao što atletiku često s pravom nazivamo kraljicom sportova, Sergej Bubka zasigurno je jedan od njezinih kraljeva koji je u dva navrata proglašen i najboljim svjetskim sportašem.

Višestruki dobitnik priznanja za najboljeg atletičara svijeta rođen je 4. prosinca 1963. godine u Lugansku (današnja Ukrajina) odmalena se počeo baviti sportom, a već kao 11-godišnjak odlučio se za skok s motkom. Četiri godine kasnije s trenerom Vitalijem Petrovim preselio se u Donjeck radi boljih uvjeta i tako je započela jedna od najuspješnijih sportskih priča. Ostatak je, kao što se to običava reći, povijest! Iako se takva čast najčešće ukazuje samo preminulima u Donjecku je već nekoliko godina s ponosom stoji veliki spomenik u čast jednom od najboljih ukrajinskih sportaša svih vremena.

Prvi je motkaš koji je preskočio šest metara, prvi i zasad jedini letio preko 6,10 te je aktualni svjetski rekorder i na otvorenom (6,14) i u dvorani (6,15). Ukupno je u karijeri 35 puta rušio svjetske rekorde (17 puta na otvorenom). Između prvog i posljednjeg obaranja svjetskog rekorda prošlo je više od deset godina, što je izniman doseg koji potvrđuje njegovu dugotrajnost, dominaciju i značaj koji je imao u atletici. Još se nije pojavila osoba koja bi ugrozila Bubkine rezultate u skoku s motkom, i jedino bi neki 'motkaški Bolt' mogao potući njegove rekorde.

Bubka je dominirao svjetskim prvenstvima od 1983. do 1997. godini postavši čak šest puta zaredom svjetski prvak što niti jedan drugi atletičar nije ostvario. Olimpijski pobjednik bio je jednom, 1988. godine u Seulu, kao i europski prvak - 1986. u Stuttgartu. Četiri puta je bio svjetski dvoranski i jednom europski dvoranski prvak.

Nakon završetka skakačke karijere 2001. godine kroz razna područja ostao je uključen u sport. Danas je predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora i potpredsjednik IAAF-a. Član je i Izvršnog odbora MOO-a. Više godina je bio zastupnik u ukrajinskom parlamentu, a danas je savjetnik premijera za mladež, kulturu i sport. Član je i Organizacijskog odbora Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Bubka je također i UNESCO-v ambasador za sport.