GRAČANI NA NOGAMA

Kvartovska fešta uz kobase za profesora Ivicu

21.03.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Zagrebački kvart Gračani, pripremio je feštu u čast Ivice Kostelića. Za feštu koju su spremali Ivici Kosteliću susjedi iz Gračana novac su skupljali i kod frizerke

Bez pauze, samo akcija. I to odmah, prvog slobodnog dana. Jutro je najbolji svjetski skijaš proveo ispijajući vodu na primanju kod premijerke (kavu ne pije), a poslijepodne se najbolji skijaš svijeta planirao odmoriti. Međutim, susjedi su pripremili nešto posve drugo. O iznenađenju koje se sprema šuškalo se već u Lenzerheideu, ali sve iza leđa Ivice i Ante Kostelića.

Naime, stanovnici Gračana danima su skupljali novac, pripremali iznenađenje svojem najpopularnijem susjedu. Čak se i kod lokalne frizerke prošlog vikenda skupljalo za doček. Kraj sušila za kosu stajala je škrabica.

'Pa on ima lovu, trebao bi on nama nešto dati', smijale su se gospođe, ali ipak dale prilog. Miting je bio dogovoren – kod tunela u 16!

'Planirali smo ovo iznenađenje još u siječnju, kad smo vidjeli da će naš susjed uzeti Globus. Mi stari Gračani zvali smo Gipsa i Maricu, predstavili im ideju, a čim su je prihvatili, odmah smo se uhvatili organizacije', veli Berislav Banić (65).

Upravo je mama Marica tražila da Ivica do posljednjeg trenutka ne dozna za ideju, da mu bude pravo iznenađenje. Njegovi susjedi sami su se organizirali, bez političara, pa nije bilo ni govorancija. U kvartu su skupili od 50 do 200 kuna, koliko je tko imao.

'Žene su ispekle kolače, a mi dečki donijeli smo vino. Pomogli su ugostitelji koji su dali hranu. Neće biti nikakvih govorancija, a ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće se priključiti', dodaje Banić.

U gužvi pred tunelom natiskalo se tristotinjak stanovnika Gračana, od novorođenih do umirovljenika. I klinci iz OŠ Gračani donijeli su crteže koje su crtali na satu likovnog.

'Kostelići su sjajni susjedi, znam ih otkako su ovdje kupili kuću. Svi se s njima dobro slažemo, možda zato što ih često nema doma. Zbog Janice sam bila sretna, ali ovo je posebno. Za Ivicu sam navijala kod kuće, zajedno s mužem, unuke još čekamo', kaže susjeda Katica (60).

Iako to možda nije po njegovu rokerskom ukusu, Ivicu su zabavljali Gazde, bend iz Gračana, Ćiro Gašparac i Duško Lokin. Uz vino i sokove za djecu, lovci sa Sljemena pripremili su lovački kotao.

'Za dar smo mu pripremili poseban remen s prigorske nošnje jer lajbek već ima. Dobio ga je jednom prilikom na Trgu. Uz to doma nosi košaru, u njoj su naše gračanske kobase te, naravno, špek i boca rakije', veli Banić.