psk_2

EKSKLUZIVNO

Kujtim Shala: Nemam što više reći nakon Dalićeve izjave...

Bionic
Reading

U srijedu od 15 sati na stadionu u Hamburgu prvi će put snage odmjeriti Hrvatska i Albanija. Nakon poraza u prvom kolu, obje reprezentacije u ovom ogledu vide priliku za 'iskupljenje'. Naravno, svi poznavatelji nogometa ulogu favorita dodjeljuju Hrvatskoj. Ali to treba i potvrditi na terenu

Iako je Hrvatska doživjela teži poraz od Španjolaca (0:3) nego Albanci od Talijana (1:2), nema sumnje da Dalićeva momčad u okršaju u srijedu ima status favorita.

Naravno, nakon poraza od Furije svjestan je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić da je bilo stanovitih propusta te da će za okršaj protiv Orlova trebati igrati puno više aktivnije i odlučnije.

A kako na okršaje 'svojih' dviju reprezentacija gleda albanski Kosovar Kujtim Shala, inače legendarni Dinamov napadač, koji se može pohvaliti i nastupom za hrvatsku reprezentaciju u njenom povijesnom ogledu protiv SAD-a 1990. godine.

'Što se tiče Albanije, tu se mogu sagledati dvije stvari. Jedno je kvaliteta igre, koja nije bila sjajna, ali i borbenost, koja pak krasi ovu momčad. Naravno, u obrani je vrlo disciplinirana, a prema naprijed pouzdaje se u kontre i polukontre. I mislim da u subotu nisu bili na pravom nivou. Povela je Albanija nakon velike greške talijanskih igrača. No i takve poklone treba znati iskoristiti. Vjerujem da je iste sekunde euforija zahvatila Albance pa su pomislili' 'imamo Talijane'. Međutim poslije su stvari sjele na svoje mjesto, odnosno Italija je podigla nivo igre, preokrenula rezultat. A i imala prilike za još koji gol. Ali kada ih nisu zabili, skoro su u zadnjim sekundama kažnjeni preko Manaja', javio se iz Mannheima za tportal 59-godišnji Shala.

Što se tiče prezentacije Hrvatske protiv Španjolske, Shala je bio jednako kritičan.

'Mislim da je i izbornik Dalić sve rekao kada je naglasio da nije zadovoljan. Nema se tu što više dodati. I ja osobno vjerujem da je to bio samo loš dan. Bez obzira na to što je Hrvatska imala periode dobre igre. No Španjolska je svoje prilike rješavala vrhunski. Znate, čitam novine u Njemačkoj i ovdje komentiraju pojedine igrače. Izvukli su podatak da je Ajax sa Šutalom u momčadi primio 44 gola, a ovdje Köln sa 60 primljenih golova ispada iz lige. I sada se sugeriraju promjene u momčadi, a koliko sam čuo, i izbornik Dalić najavio je isto.'

S tim promjenama, vjeruju mu hrvatski navijači, igra bi trebala donijeti rezultat.

'Vidjet ćemo. Iako je realno bolja momčad. Samo sve treba pokazati na terenu. Vidjelo se i protiv Španjolske, u nekim fazama utakmice, da se može. Što bi bilo da je zabio Stanišić? Ili da je Petković pogodio s 11 metara? Odmah se okreće situacija. Ali što je, tu je. Rezultat je takav kakav jest, a sada Hrvatska u dvije utakmice mora tražiti put do pobjede za prolazak u osminu finala.'

  • +22
Italija - Albanija, Euro 2024 (15.6.2024.) Izvor: EPA / Autor: Daniel Dal Zennaro

Imala je Hrvatska strašnu podršku u Berlinu, baš kao i Albanija u Dortmundu. Kako će biti u Hamburgu, kojih će navijača biti više?

'Ha, ha... Onih koji su se bolje snašli. Jer u Njemačkoj ima jako puno Albanaca, a na Euro dolaze i Albanci iz Francuske, Belgije, Italije. Osim toga, baš u Hamburgu ih živi jako puno. Tako da mislim da će na tribinama biti pola-pola.'

Takve su i vaše emocije, jer znamo da ste u Hrvatskoj obožavani?

'Hvala Hrvatskoj, čiju imam i domovnicu, koja me jako respektira i na čemu sam zahvalan. Naravno, ja sam Albanac s Kosova, i to je moj prvi dom, dok je Hrvatska drugi. Htio bih da je Albanija prvak svijeta, ali moram biti i realan. A ta realnost ipak sugerira da bi Hrvatska, uz klase poput Modrića, Gvardiola i Kovačića, ipak trebala lakše do pobjede', zaključio je Shala i ostavio otvorenu mogućnost da se pojavi u Hamburgu na utakmici.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal