ZANIMA IH HRVATSKA

Kubanci se predomislili i ipak dolaze na SP

26.11.2008 u 18:03

Bionic
Reading

Rukometna reprezentacija Kube ipak će nastupiti na Svjetskom prvenstvu koje će se od 16. siječnja do 1. veljače 2009. godine održati u Hrvatskoj. Zbog financijskih problema Kubanci nisu bili sigurni hoće li ili ne doći u Hrvatsku, no prema posljednjim info

Kuba bi trebala igrati u skupini B sa Švedskom, Španjolskom, Južnom Korejom, Kuvajtom i Hrvatskom.

Pojavila su se i nagađanja da će umjesto Kube u našu skupinu doći jaka reprezentacija Islanda koja je na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila srebrno odličje, no Tomislav Lukić, pomoćnik izvršnog direktora za međunarodnu korespondenciju Hrvatskog rukometnog saveza, to demantira i objašnjava sustav pozivanja eventualne zamjenske reprezentacije.

'Prva zamjena je Čile, reprezentacija s najboljim rangkingom iz panameričkog saveza koja nije izborila plasman na SP. Otkaže li i Čile, sljedeći je Grenland. U slučaju da nijedan panamerički predstavnik neće doći, zamjena može doći iz Azije, potom na red dolazi Afrika, pa Oceanija i tek onda Europa, jer je IHF-ova intencija da se rukomet popularizira diljem svijeta, a to nije moguće ukoliko će se na SP-u gomilati europske momčadi', prenio je stavove IHF-a Lukić.

Ukoliko otkažu sve panameričke, azijske, afričke i oceanijske momčadi, od europskih reprezentacija koje se nisu kvalificirale za SP prva je Slovenija, pa Island, a treća na tom popisu je Crna Gora. No, to bi stvorilo dodatne probleme organizatorima, jer bi se trebale ponovno ždrijebati skupine.