...I SVETOM GRALU

Kostelić otvoreno o nastavku karijere, Sljemenu...

04.01.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Ivica Kostelić broji posljednje dane do šestog sljemenskog nastupa (ima četiri postolja i jedno odustajanje). U nedjelju kreće u novi pokušaj osvajanja jednog od dva vrha koji su mu je još uvijek nedostižni, ali hrvatska sportska veličina ne dvoji što je u njegovom skijaškom odgoju - Sveti gral

Ivica je već prije sedam, osam godina bio sportska veličina. Zatim je utonuo prema prosječnosti nakon osvajanja Malog globusa i prvih pobjeda u SK-u. Godinama nakon je, sav 'u dijelovima', kao klinac iz bolničkog kreveta javno poručio: 'Ja mogu sve!'

No, tada se bila oprostila sestra, tata je posvetio sve svoje kapacitete njemu, a 'stara' koljena su dozvoljavala puno. Uzeo je Veliki globus 2011, lani ga je zaustavilo koljeno, a ove godine mu ne dozvoljava borbu.

'Za dvije godine ćemo se (misli na svoj tim op. a.) morati naći i provesti neke odluke. Sve do tada mislim voziti sve discipline, da mi ne bude stalno isto u samo dvije. A možda ću voziti i dulje, ali o tome ćemo morati odlučiti', kazao je 33-godišnji Kostelić dodavši:

'Ja sada vozim koliko mi koljena dozvoljavaju, a to je u dobrim trenucima između 70 i 80 posto. Sad sam dobro i mogu se nadati, ali dugoročno to ne može proći u borbi s novim konkurentima koji su na svom maksimumu', prilično je jasan Ivica uoči novog spektakla na Sljemenu koji je zapravo sportska režija njegove obitelji.

Često se postavlja pitanje što će biti sa Sljemenom nakon Kostelića. Ivica spremno nudi svoj stav.

Ivica Kostelić, Torino 2006. - ZOI

'Sljeme bez Kostelića? Pitanje je koliko će atmosfera biti napaljena bez naših favorita, ako ih ne bi bilo; ali utrka se svakako etablirala u vrhu Svjetskog kupa. Stvorila je svoj identitet i ima itekako dobru mogućnost da joj to bude zalog za svijetlu budućnost', kaže 'Profesor' koji je i u sportu i izvan njega poznat po analitičnosti.

Odgovara mu što je ove godine manji pritisak, ali navikao se već i na njega i na koljena. U karijeri ima sve osim dva preostala cilja: pobjede na Sljemenu i olimpijskog zlata. Svjetsko zlato već ima, po tri je puta bio drugi na Sljemenu i na olimpijskim grama, pobjeda ima dovoljno za dvije odlične karijere i velikim sportskim 'puzzlama' nedostaju još dva dijela. I ako ne dođu, slika će biti veličanstvena, ali sa Sljemenom i zlatom iz Sočija, Ivica bi doslovno dosegnuo Olimp.

Pitanje je bilo jednostavno. Bi li, da može birati, odabrao sljemenski trijumf ili olimpijsko zlato? Odgovor je došao u istoj sekundi.

'Olimpijsko zlato.'

Za njih nema dileme. I Janica je najveća ikada (ne i jedina) zbog Salt Lake Cityja i tri zlata (uz srebro) s OI-ja. Ni ona nije nikada osvojila Zagreb, ali to danas uopće nije bitno. I ona je pisala legendarne epizode sa Sljemena i stavila ovu utrku na zdrave temelje od kuda joj se pružaju lijepi vidici.

Ove godine, recimo, nastupa 'samo' jedan Kostelić. Nema ni Ane Jelušić, ni Natka Zrnčića-Dima, ni Nike Fleiss, ni Saše Tršinski. Ali tu je još šest hrvatskih aduta. Ivičini 'pobočnici' su Istok Rodeš, Filip Zubčić, Matej Vidović, i Dalibor Šamšal, a već danas u ženskom slalomu nastupaju Sofija Novoselić i Andrea Komšić. Neki sada počinju svoje priče i sretno im bilo.

Kostelić, Sljeme 2011.