KLADITE SE PAMETNO

Košarkaški El Clasico stigao do vrhunca finalne serije!

14.06.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Barcelona je napravila break, dobila jednu od dvije u Madridu i sada u dvije na svom parketu može obraniti naslov prvaka

U prvoj utakmici imali su 10-ak razlike u zadnjoj, trebalo je samo mirno zatvoriti, ali nisu uspjeli, pogubili su se na zonsku obranu Reala i uz neke sudačke greške izgubili utakmicu. U drugoj su pak konstantno gubili, Real je bio bolja momčad, dominirao na parketu, vodio i 10-ak razlike krajem treće, ali se Barcelona vratila u zadnjoj četvrtini tricama Navarra, Olesona, Wallacea, a baš je Oleson s dva slobodna bacanja donio i konačnu prednost.

Erazem Lorbek je u drugoj odigrao svega 13 minuta, za koje je stigao šutirati 2/8 iz igre. Međutim kod njega se radi o nekakvoj ozljedi...

Ante Tomić Broj poena igrača 10.5 tip: manje

Tomićev učinak je drastično opao i ovih 10.5 više nisu realna margina. Na zadnjih pet utakmica, dakle dvije finalne i tri polufinalne protiv Gran Canarije, Tomić je postizao 8, 6, 8, 1 i 8 poena. Barcelona jednostavno nema akcije za njega, jako malo mu spuštaju lopti, ako nešto zabije to je onda iz 'odmotavanja' nakon picka, ili nekih čistih dodavanja nakon prodora bekova, mada je više nego jasno da i Navarro i Oleson, više vole nakon prodora bacati 'flotere' nego tražiti Tomića. Što se tiče eventualnih skokova u napadu, to je Tomićeva slaba točka i on u zadnje 4 utakmice ima ukupno 1 napadački skok. Kako nema dovoljno lopti, nema ni eventualnih slobodnih bacanja i zbog svega toga ovo sada izgleda kvalitetnim izborom. Uz sve to ima i problema s prekršajima, a Mavrokefalidis koji je doveden da mu bude zamjena, igra sve bolje, pogađa šutove s distance, a to Tomić nema i to je ono što Barcelona treba.

'Do zadnjeg trenutka nećemo znati hoće li igrati', izjavio je trener Xavi Pascual, a slovenski mediji prenose da je dobio jak udarac u glavu, čak na trenutak izgubio vid i završio u bolnici. Priključio se timu, ali je pitanje hoćemo li ga, i koliko, večeras gledati.

Dugo je Real dominirao parketom, imao plus 9 na ulasku u zadnju dionicu, ali onda se obrana raspala i zadnjih 10 minuta izgubili su 26:16. Nije pomogla ni sjajna partija Reyesa (13+6), ni luda trica Nikole Mirotića iz lijevog kuta, ni double-double Fernandeza (11+10). Kad već spominjemo Rudyja, moramo istaknuti da je njegova trica u dvije finalne utakmice 0/8...

Osim njega u drugoj nismo gotovo ništa vidjeli od Llulla (3/8), Rodrigueza još manje (1/7), a Carroll je dobio tek 13,5 minuta (2/5). Taj trojac bekova je vrlo važan u koncepciji Reala, bez njihovih poena, uz ionako upitnu visoku liniju, Real teško može dobivati utakmice.

'Za razliku od prve, u drugoj smo dominirali, riješavali dobro različite obrane, počeli vrlo dobro, ali nismo znali završiti na kraju', izjavio je Pablo Laso.

'Važno je znati da je svaki detalj protiv Barcelone važan i radimo na tome da popravimo stvari koje su nam potrebne da bi zatvorili utakmice.'

Laso je istaknuo da se od Navarra uvijek očekuje da preuzima odgovornost, to nije iznenađenje, za njega su 'poeni Wallacea ključni'.