ANALIZA HRVATSKE

Košarkaška reprezentacija pod povećalom; kako dalje?

14.09.2015 u 16:58

  • +10

EuroBasket 2015, Hrvatska - Češka

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon debakla protiv Češke i teškog poraza u osmini finala Eurobasketa (80:59) teško je naći prave riječi i gotovo je nemoguće u analizama detektirati zašto su naši igrači posljednjih nekoliko utakmica odigrali – očajno. Pokušali smo stoga o svakom igraču napisati ponešto, a kada se sve zbroji i oduzme, čini se da će svega nekoliko igrača od ovih 12 biti u momčadi za sljedeću akciju…

Da su potpuno izvan šuterske forme, dalo se naslutiti u tri uvjetno rečeno slabije utakmice protiv Makedonije, Nizozemske i Gruzije. I dok su naši košarkaši – nakon dvije teške utakmice protiv Slovenije i Grčke u kojima su sjajno izgledali - uspjeli uz dosta muke i problema dobiti Makedoniju i Nizozemsku, posljednji dvoboj u Zagrebu protiv Gruzije (poraz 71:58) dao je naslutiti da nešto ne štima. Tzv. kemije kao da je nestalo…

Međutim, nitko nije mogao pomisliti da će nas Češka pregaziti s 21 košem razlike (u jednom trenutku vodili su 30 koševa razlike!). Iako to u ovom trenutku tako ne izgleda, slično kao i 2001. ili 2005. (o OI 1996. ili EP-u 1999. da ne govorimo), ovaj će poraz imati dalekosežne posljedice jer ne samo da smo OPET ostali bez izbornika, ostali smo bez još nekoliko igrača koji su se u svojim glavama već oprostili od reprezentacijskog dresa. Koji su to igrači, teško je reći i možemo samo nagađati.

Ali zato možemo detaljno analizirati kako su igrali i jesu li ispunili očekivanja jer ipak je ovo 12 najboljih igrača koje je Perasović odlučio voditi. Nakon savršenih 9-0 u pripremama govorilo se i o lovu na medalju, što se iz ove perspektive čini kao zafrkancija. Kad sve sumiramo, Hrvatska je imala sjajne pojedince koji su kao kolektiv – izgledali očajno. Nismo ni prvi ni posljednji kojima se to dogodilo.

Ako ništa drugo, stara poslovica kaže 'svako zlo za neko dobro', pa smo tako sigurni da sada slijedi velika smjena generacija. Dolaze juniori koji su na SP-u osvojili svjetsko srebro (Slavica, Zubac, Žižić...), doći će i Dragan Bender, koji u seniorskoj reprezentaciji može igrati u kojim god tenisicama želi, doći će i 213 cm visoki Antonio Vranković, novi centar poznatog američkog sveučilišta Duke. Ali kako dalje? Tko će biti novi izbornik?

Pitanje je tko će ih voditi i hoće li netko od naših trenera uspjeti od njih napraviti pravi kolektiv, škvadru, tj. klapu koja se igra košarke. Kao što su nekada to radili Dražen, Toni, Dino i ostali… Tko bi nakon Velimira Perasovića trebao biti novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije? Ostavite svoj glas u našoj anketi (na dnu članka).

KAKO SU HRVATI IGRALI NA EUROBASKETU


4 Ante Tomić – 7,8 koš, 5,5 sk, šut iz igre 45,9 posto
Centar Barcelone opet se našao na udaru kritika zbog loših igara u dresu reprezentacije, a kako bi sve ispalo još lošije po njega, najvažniju utakmicu protiv Češke završio je bez ubačenog koša. Ovaj turnir samo je potvrdio tezu da Tomić za svoj maksimum mora igrati uz top klasu playmakera – kakvu mi nemamo. Za razliku od nastupa u dresu Barce, u kojoj je redovito među najboljima (ne plaćaju ga 2,5 milijuna eura bez razloga!), na ovom je Eurobasketu igrao mlitavo i nezainteresirano. Kao da mu suigrači nisu vjerovali, a onda je i on - potonuo. Kod njega je sve moguće jer se tijekom sezone baš nikome od novinara ne javlja na telefon! Hoće li takva biti komunikacija i s novim izbornikom?

5 Damjan Rudež – 1,7 koš, 0,8 as, šut iz igre 10,5 posto

Nakon prve NBA sezone, u kojoj je imao šut za tricu iznad 40 posto (najbolji od rookieja!), svi smo očekivali kako će njegove trice raditi razliku. Na koncu je bio neprepoznatljiv i u šest utakmica šutirao je trice očajnih 2-13 (15 posto). Po govoru tijela vidjelo se već u prvoj utakmici kako se ne osjeća ugodno na parketu i da to nije onaj Rudež koji je kod Jasmina Repeše bio džoker s klupe. Je li razlog suludo NBA pravilo da može početi s pripremama tek 1. kolovoza ili nešto treće, nije poznato. Ovog ljeta se oženio, preselio se iz Indiana Pacersa u Minnesota Timberwolvese i u džepu ima milijunski ugovor.

6 Rok Stipčević – 4,3 koš, 1,7 sk, 1,5 as, šut iz igre 30,8 posto
Za playmakera talijanskog Sassarija, koji već godinama skuplja iskustvo u inozemstvu, velika je stvar to što je opet zaigrao na velikoj sceni. Svoje minute je korektno iskoristio, zabio je neke važne trice, ali ukupno gledajući uklopio se u sivilo naše selekcije. S obzirom da nemamo na vidiku dobrog playmakera, dok ne stasaju Marinelli i društvo, dobro je imati Stipčevića kao osigurač. Ali tek kao B opciju…

7 Bojan Bogdanović – 10,8 koš, 3,4 sk, 1,6 as, šut za tricu 16,7 posto
Od braniča Brooklyn Netsa očekivalo se da bude vođa ove generacije, ali ozljede su ga u tome zaustavile. U završnoj fazi priprema stradao mu je gležanj, a nakon toga je u prvoj utakmici (Slovenija) zadobio potres mozga. Vratio se na parket već nakon Grčke, što se pokazalo kobnim - jer nije mogao ništa pogoditi. Velik borac kojem će ovaj Eurobasket ostaviti dubok ožiljak.

8 Dario Šarić – 9,7 koš, 6,3 sk, 2,7 as, šut iz igre 44,7 posto

Krilni igrač turskog Anadolu Efesa na pripreme je stigao umoran, iscijeđen i lakše ozlijeđen. Uz to je na prvi pogled bilo vidljivo kako ima gotovo 10 kila više te da se u 'novom tijelu' ne osjeća ugodno. To se od prve utakmice vidjelo na terenu jer nije bio lepršav kao što smo navikli, a i bez lopte, tj. na poziciji četvorke osjećao se jako loše. I sam je kazao kako bi želio igrati na poziciji tri, tj. niskog krila, kako bi mogao kreirati, ali izbornik Perasović to kao da nije čuo. Ukupno gledajući je stagnirao i najveće je razočarenje u našoj selekciji jer smo od njega očekivali da se nametne kao vođa. Mučio se i sa šutom za tricu (4-15, 27 posto) te sa slobodnim bacanjima (48 posto).

9 Marko Tomas – bez učinka

Novi igrač turskog kluba TED Ankara nije igrao ni sekunde. Iako nije potpuno zaliječio ozljedu, Perasović ga je, navodno na nagovor kapetana Ukića, odlučio staviti na popis. Na kraju nam se to vratilo kao bumerang i imali smo igrača manje u rotaciji.

10 Roko Leni Ukić – 6,7 koš, 3,2 as, šut iz igre 43,8 posto
Iako su mnogi sumnjali da će nakon svih problema s ozljedama 31-godišnji Ukić izdržati pripreme, uz dodatak kako su zlobnici govorili 'da mu tu nije mjesto', na koncu je teško bilo zamisliti igru bez njega. Nije forsirao, nije 'davio' loptu, ali isto tako nije u presudnim trenucima bio čovjek koji može odlučiti utakmicu. Ovo je vjerojatno bio njegov oproštaj od našeg dresa. Trenutačno je bez kluba, a ovaj Eurobasket svakako će mu pomoći da se brzo skrasi.

11 Krunoslav Simon – 13,7 koš, 4,7 sk, 3,7 as, šut iz igre 54, 2 posto
Za nešto manje od 25 minuta u prosjeku pokazao se kao naš najbolji igrač. Do 26. godine nitko ga nije smatrao igračem koji može igrati na ovakvoj razini, a na koncu je ispalo da je svojim znanjem i haklerskim forama, koje je naučio uz oca Đuru, radio razliku. Da mu je bila koja lopta više za šut (trice je gađao 54 posto) i da su mu suigrači više vjerovali, možda bi sve bolje završilo. Ovako je bio džoker s klupe, a kako bi sve bilo još gore po njega, u zadnjoj utakmici protiv Češke teško je ozlijedio gležanj. Sada ga čeka sezona pod Repešom u Milanu te će pokušati zaboraviti ovaj Eurobasket.

13 Dontaye Draper - 0,7 koš, 1,1 sk, 0,7 as, šut iz igre 33,3 posto
Za tih 8,8 minuta, koliko je igrao u prosjeku, Perasović ga nije trebao ni zvati. Kada se ozlijedio Lafayette, trebalo se okrenuti domaćem rješenju, kao što je recimo Toni Katić. Ovako je moguće kako je upravo Draper 'ni kriv ni dužan' pokvario kemiju u momčadi jer je stigao s nekoliko kila više te uz to potpuno nespreman. Nije mogao pogoditi bačvu, a kamoli obruč…

15 Miro Bilan – 1 koš, 1 sk, šut iz igre 25 posto

Ukupno je 215 cm visoki centar Cedevite skupio 20 minuta na cijelom turniru, s time što je u debaklu protiv Češke skupio čak 11 minuta. Vidjelo se od prve utakmice kako Perasović u njega nema povjerenja, što je čudno jer ipak je riječ o igraču koji iza sebe ima dosta euroligaških utakmica. Da je dobio koju minutu više umjesto indisponiranog Tomića, bilo bi puno jasnije je li mu bilo mjesto u ovoj selekciji. Ovako je ostalo nejasno zašto je do Češke igrao svega devet minuta u tri utakmice i zašto umjesto njega Peras nije vodio na Eurobasket 214 cm visokog juniora Cibone Ivicu Zupca, centra budućnosti!

21 Luka Žorić – 8,8 koš, 4 sk, šut iz igre 46,3 posto
Novi krilni centar Cedevite ostavio je dojam najvećeg borca na parketu, a usprkos ozljedi koja ga je mučila, stisnuo je zube i pokušao je pomoći suigračima. Međutim, kada je ostao bez energije, ostao je i bez šuta pa je tako protiv Češke u odlučujućoj utakmici bio nevidljiv (dva koša za 14 minuta). Ovaj Eurobasket za njega je možda bio i oproštaj od našeg dresa jer baš na njegovoj poziciji dolaze supertalenti kao što su Bender, Žižić i ostali.

23 Mario Hezonja – 6,7 koš, 4,3 sk, 1,2 as, šut iz igre 43,8 posto

Dobio je od Perasovića veliku minutažu (21,5 minuta), što je sjajno za 20-godišnjaka koji će krajem listopada zaigrati u NBA momčadi Orlando Magic. Pokazao je djelić svog talenta, pogotovo na otvaranju protiv Slovenije (13 koševa), ali je isto tako u nekim utakmicama nepotrebno gubio lopte i žurio s nerezonskim šutovima, što je poremetilo ritam momčadi. Definitivno je pokazao da je budućnost naše košarke.