VLASNICI KUBOVA ZATRAŽILI

Košarkaška NBA liga odlučila uvesti novo revolucionarno pravilo koje je potpuno promijenilo tenis

10.07.2019 u 10:36

Bionic
Reading

Poznato je kako se u košarkaškoj NBA ligi već neko vrijeme kod spornih situacija naveliko upotrebljava video tehnologija, a novim modificiranim pravilima otišlo se i korak dalje

Tako su vlasnici NBA klubova uspjeli dogovoriti novo pravilo koje je dosad bilo najpoznatije u tenisu pod nazivom challenge (provjera). Mnogi se slažu kako je to revolucionarno pravilo promijenilo tenis i jako je pomoglo sucima.

Ukratko, svaka će NBA momčad imati pravo na samo jednu provjeru tijekom utakmice, a nema sumnje kako će taj tzv. joker 'oko sokolovo' treneri eventualno čuvati za završnicu utakmice. Uostalom, i dalje će iz glavnog video centra (VAR na NBA način) provjeravati sumnjive situacije poput situacija kada igrač recimo prilikom šuta za tri poena nagazi na crtu pa se ubačaj za tricu naknadno promijeni u dva poena.

No, uz nova modificirana pravila od NBA sezone 2019/20. zaposlenici u Centru za pregledavanje video snimki moći će, bez da ih to traže suci koji su na utakmici, kod sumnjivih situacija sami odlučiti dodatno provjeriti je li primjerice igrač nagazio na crtu za tri poena ili je li ispustio loptu iz ruku prilikom šuta nakon isteka vremena od 24 sekunde (vrijeme ograničenja napada) ili isteka vremena četvrtine.

Nova pravila vjerojatno će malo produžiti trajanje NBA utakmica, ali će isto tako pogreške biti svedene na minimum. No, isto tako treba reći kako će prilikom challengea (provjere) treneri morati biti jako oprezni jer ne mogu u bilo kojem trenutku tražiti provjeru. Naime, moraju pozvati time-out (minuta odmora), a ako su bili u pravu u tom slučaju neće im se računati da su iskoristili time-out. Ali tu postoji i mala opasnost jer ako primjerice trener nema pravo na time-out (ako ih je sve iskoristio), a ipak pozove challenge (provjeru) dobit će tehničku pogrešku što znači jedno slobodno bacanje za protivnika. Dakle, treneri i njihovi pomoćnici kod ovog novog pravila moraju biti jako oprezni…

  • +3
Košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su svoj prvi naslov prvaka NBA lige Izvor: Profimedia / Autor: n.n.