Prestižne nagrade SI-a

Košarkaš NBA momčadi LA Lakers LeBron James ispisao povijest sporta; ovo još nikome nije uspjelo, a lista je jako duga

07.12.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Košarkaši LeBron James i Breanna Stewart, tenisačica Naomi Osaka, te igrači američkog nogometa Patrick Mahomes i Laurent Duvernay-Tardif dobitnici su nagrade časopisa Sports Illustrated za sportske osobe godine za svoj nesportski aktivizam. No, posebna priča je zvijezda LA Lakersa LeBron James...

'Kao što smo svi bolno svjesni, 2020. godina bila je godina za iskušavanje strpljenja i onih najpozitivnijih među nama. Zbog toga naša nagrada za sportaša godine ide petorici muškaraca i žena koji su 2020. godine bili prvaci u svakom smislu te riječi - prvaci na terenu, te prvaci izvan njega', napisao je Sports Illustrated u obrazloženju.

Patrick Mahomes, koji je predvodio Kansas City Chiefse do Super Bowla, pružio je podršku Black Lives Matter pokretu i pravu igrača na prosvjed, pobjednica US Opena Naomi Osaka glasno se borila protiv socijalne nepravde, Breanna Stewart, koja se vratila nakon teške ozljede da bi odvela Seattle Storm do WNBA naslova, glasno je govorila protiv rasizma i za ravnopravnost žena, član aktualnih NFL prvaka Chiefsa Laurent Duvernay-Tardif odlučio je propustiti nadolazeću sezonu NFL-a kako bi se posvetio svojoj medicinskoj profesiji tijekom pandemije koronavirusa, dok je prvak NBA lige s Lakersima LeBron James govorio o policijskoj brutalnosti, rasnoj nejednakosti, reformi obrazovanja i osnaživanju afroameričke zajednice.

Zvijezda LA Lakersa LeBron James, koji slovi za jednog od najboljih košarkaša svih vremena, tako je postao bio prvi sportaš koji je nagradu Sports Illustrateda dobio treći puta, nakon što je najbollji bio 2012. i 2016. godine kada je osvojio prvi naslov NBA prvaka s Miamijem tj. s Clevelandom. Činjenica da je sezonu 2019/20. završio s titulom NBA prvaka te nagradom za MVP-a finalne serije bila je dovoljna da opet postane laureat. To mu je bila četvrta NBA titula u karijeri, a nedavno je produžio ugovor s Lakersima do 2023. tako da ima priliku uzeti još koji šampionski prsten...

Dosad je bio izjednačen s igračem golfa Tigerom Woodsom koji je slavio dva puta (1996, 2000).

'Ako u ovoj mračnoj godini postoji sjaj, to su vodstvo i prijeko potreban optimizam, pokazali neki od vrhunskih sportaša naše zemlje u suočavanju s našim mnogim izazovima', piše SI.

'Problemi i izazovi 2020. bez sumnje će i dalje biti prisutni u 2021. godini i nakon nje. Ali naši sportaši godine daju primjer kako se suočiti i jednog dana ih popraviti. S principom. Sa strašću. I s optimizmom sportaša, uvjerenjem da su bez obzira na prepreke ispred nas bolji dani', navodi Sports Illustrated.

Kada je 35-godišnji LeBron James u pitanju još se navodi kako je odavno pronašao svoj socijalni i politički glas uz dodatak kako je postavio standarde za sve moderne socijalno osviještene sportaše.

'Zbog njegove dugogodišnje posvećenosti svemu dajemo mu ovogodišnju Nagradu naslijeđa Muhammada Alija. On zaista nastavlja utjelovljavati Muhammadove principe i uvjerenja', piše između ostalog Sports Illustrated.