SLALOM U Schladmingu

Kolega do novih bodova, Zubčić odustao u drugoj, Rodeš u prvoj utrci

24.01.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Nijemac Linus Strasser ostvario je drugu slalomsku pobjedu u razmaku od tri dana te je nakon slavlja u Kitzbuehelu najbrži bio i u Schladmingu, gdje je od hrvatskih skijaša jedini do bodova stigao Samuel Kolega osvojivši 23. mjesto sa zaostatkom od 3.21 sekundi za pobjednikom

U teškim uvjetima, uz snažnu kišu koja je padala gotovo cijelu večer, 31-godišnji Linus Strasser je imao najbolje vrijeme prve vožnje (50.46 sekundi), a sedmi rezultat druge vožnje bio mu je dovoljan da za 28 stotinki nadmaši drugoplasiranog Norvežanina Timona Haugana i dođe do svoje pete pobjede u Svjetskom kupu, a druge na stazi Planai, na kojoj je slavio i prije dvije godine.

Na postolju im se pridružio Francuz Clement Noel koji je za pobjednikom zaostao više od jedne sekunde (+1.02), tako da je redoslijed prve trojice na kraju utrke bio isti kao i nakon prve vožnje.

Najbolje plasirani Austrijanac bio je vodeći slalomaš svijeta Manuel Feller, koji je unatoč velikoj pogrešci u drugoj vožnji uspio s osmog mjesta osvojenog u prvoj vožnji doći do pete pozicije.

Nažalost, hrvatski skijaši nisu ostavili veći trag u Schladmingu.

Nakon što je u prvoj vožnji najveći dio zaostatka nakupio u donjem dijelu staze, Samuel Kolega je u drugoj vožnji bio odličan u drugom i trećem sektoru, ali je u prvom i posljednjem izgubio gotovo sekundu u odnosu na konkurente, što mu je odnijelo mogućnost za bolji plasman pa je završio na samom kraju redoslijeda. No, kako su sedmorica skijaša napravila pogreške i nisu došli do cilja, Kolega je utrku završio na 23. mjestu.

Nažalost, među sedmoricom koji nisu došli do cilja druge vožnje bio je i Filip Zubčić te se tako pridružio Istoku Rodešu koji nije stigao do cilja prve. Zubčić je ostao u stražnjem položaju prije prvog prolaznog vremena i promašio je sljedeća vrata. 

Švicarac Marco Odermatt je uvjerljivo na putu prema trećem uzastopnom Velikom kristalnom globusu, jer 20 utrka prije kraja ima 1256 bodova, čak 596 više od drugoplasiranog Francuza Cypriena Sarrazina (660). Filip Zubčić je s 313 bodova na desetom mjestu.

U borbi za Mali kristalni globus još je uvijek u vodstvu Austrijanac Manuel Feller s 440 bodova, a drugoplasirani Linus Strasser ima 308 bodova. Najbolje plasirani Hrvat je Samuel Kolega koji sa 72 boda zauzima 22. mjesto, a odmah iza njega je Istok Rodeš sa 69 bodova. Filip Zubčić je 33. s 28 bodova.

Nova stanica Svjetskog kupa je njemački Garmisch-Partenkirchen u kojem će se skijaši u subotu i nedjelju boriti za bodove u superveleslalomu pa tamo na startu neće biti hrvatskih predstavnika. Oni će priliku za osvajanje novih bodova imati 4. veljače u francuskom Chamonixu, kad je na rasporedu sedmi od 12. ovosezonskih slaloma.