TOP 10

Koja je najljepša sportašica svih vremena?

03.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Bez glasa javnosti, teško je odabrati najljepšu među najljepšima. Mi smo tek suzili izbor na 10, po nama, najljepših svih vremena

Tko su najljepše sportašice svih vremena, točnije, najljepših deset? S obzirom na subjektivnost svakog takvog izbora, uvijek se vode polemike oko prve i posljednje, onih djevojaka koje nisu ušle u izbor, baš kao i onih koje su navodno nezasluženo odabrane u top 10. Mi smo odabrali svojih 10 i u tome izboru morali odustati od mnogih poznatih i prelijepih sportskih dama. Amy Acuff, Alina Kabayeva, Lokelani McMichael, Amanda Beard, Danica Patrick i atletičarke bivšeg DDR-a, samo su neke od onih koje nisu ušle u izbor.

Najljepše sportašice nisu poredane nikakvim posebnim redoslijedom - najbolje da ga odredite vi sami.

Gabriela Sabatini (tenis)
Stariji ljubitelji tenisa jako se dobro sjećaju argentinske ljepotice koja je, osim dojmljiva izgleda, bila itekako uspješna i na teniskim terenima. Gabriela Sabatini jedna je od onih djevojaka zbog kojih je ženski tenis postao tako popularan. Danas 39-godišnja Argentinka u karijeri je osvojila 27 turnira u pojedinačnoj, 13 u parovima, a prema službenim podacima WTA-a, zaradila je 8.785.850 dolara. No pritom valja imati na umu da su u to vrijeme nagradni fondovi, pogotovo na ženskim turnirima, bili puno niži od današnjih. Sabatini se službeno povukla iz profesionalnog tenisa potkraj 1996. i pokrenula vlastiti biznis. Jedna je od prvih sportašica koja je dobila parfem sa svojim imenom.

Ana Kurnjikova (tenis)
Mnogi ljubitelji sporta Anu Kurnjikovu doživljavaju na sve moguće načine, samo ne kao tenisačicu. No, ta mlada Ruskinja koja je među prvima shvatila da svojom ljepotom može zaraditi višestruko više nego na teniskim terenima, ipak je imala značajnih uspjeha na turnirima. Istina, nikad nije osvojila nijedan WTA turnir u pojedinačnoj konkurenciji, no već ulazak u polufinale Wimbledona 1996. rezultat je koji samo rijetke tenisačice uspiju ostvariti. Najbolji ranking u pojedinačnoj konkurenciji imala je 20. studenoga 2000. godine kada je bila osma igračica svijeta, a u parovima je godinu dana ranije stigla na prvo mjesto WTA ljestvice. Do prisilnog umirovljenja (ozljeda), Ana Kurnjikova osvojila je 16 turnira u parovima, od toga dva Australian Opena s Martinom Hingis.

Foto snimanje Marije Šarapove za Sport Ilustrated
Maria Šarapova (tenis)
Za razliku od Ane Kurnjikove, njezina sunarodnjakinja Maria Šarapova imala je puno više uspjeha u pojedinačnoj konkurenciji tenisačica. Iako se i ona bori s ozljedama, do svoje 17. godine već je osvojila Wimbledon, a u narednim godinama i po jedan US Open (2006) i Australian Open (2008). Jasno, uz još 16 osvojenih turnira stigla je i do broja jedan, i to 22. kolovoza 2005. 'Sibirska tigrica', zbog ranog odlaska u Ameriku i Akademiju Nicka Bollettierija, nije baš omiljena u redovima ostalih ruskih tenisačica, a dobar dio njihove ljubomore sigurno izvire i iz činjenice da je uz uspjehe na turnirima Šarapova izuzetno puno zaradila od sponzora i snimajući TV reklame. Samo od turnirskih pobjeda novac na njezinu računu iznosi više od 12 milijuna dolara, a nagađa se da je zarada od neteniskih poslova i nekoliko puta veća.

Natalie Gulbis (golf)
Premda golf još uvijek nije masovno popularan u Hrvatskoj, malo je ljubitelja sporta u Lijepoj Našoj koji nisu čuli za Natalie Anne Gulbis. Riječ je o američkoj sportašici latvijskih korijena (prezime Gulbis znači labud) koja je počela igrati golf s četiri godine, a već tri godine kasnije osvojila je svoj prvi turnir. Istovremeno se aktivno bavila i gimnastikom i stigla nadomak kriterija za odlazak na Olimpijske igre. Premda u prvih pet godina profesionalnog igranja golfa nije osvojila nijedan turnir, Natalie je završavala u Top 10 na listi zarada. LPGA smatra je svojim seks-simbolom i promicateljicom golfa u svijetu. Dosad se prilično obnažena slikala za FHM i sudjelovala u reality showu, a redovita je sudionica brojnih humanitarnih akcija.

Katarina Witt (umjetničko klizanje)

Bivša istočnonjemačka superzvijezda, unazad nekoliko godina, morala se suočiti s brojnim pitanjima vlasti u ujedinjenoj Njemačkoj oko svog  učešća u radu zloglasnog Stasija. Prema navodima njemačkih vojnih i policijskih službi, Katarina Witt je u vrijeme svojih najvećih uspjeha na ledenim plohama diljem svijeta vrlo ažurno radila za tajnu službu bivšeg DDR-a, no začudo, ta činjenica joj nije potamnila stečenu slavu. Poznata i kao 'Karmen na ledu', Witt je vrlo spremno pozirala za Playboy, snimala reklame i profesionalno se bavila plesom na ledu u SAD-u, pa i danas ima više aktivnih fan-klubova diljem svijeta. U karijeri je šest puta bila europska prvakinja, četiri puta svjetska prvakinja, a 1984. i 1988. osvojila je zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Danas se bavi pisanjem autobiografije i knjiga o umjetničkom klizanju, nastupa na dobrotvornim priredbama te je producentica turskog TV showa 'Buzda Dans' (Ples na ledu) vezanog uz klizanje.

Ana Paula Mancino (odbojka)
Gotovo da ne postoji nijedan izbor najljepših sportašica svijeta, a da u njemu nije pri samom vrhu mlada Ana Paula Mancino. Riječ je o talijanskoj odbojkašici rođenoj u Brazilu, koja je vrlo brzo prihvatila i brojne ponude da se, osim odbojkom, bavi i manekenstvom. Godine 2002, postala je svjetski hit na internetu objavljivanjem seksi kalendara, a brojne obožavatelje oduševljava i nesputanim ponašanjem u javnosti. Za razliku od drugih sportskih zvijezda, Ana Paula ne glumata po mondenim ljetovalištima i ne tjera paparazze od sebe, već prilično opušteno uživa bez obzira na poglede i fotokamere.

Nicole Reinhardt (kanu)
Njemačka kanuistica olimpijska je pobjednica iz Pekinga u kategoriji K-4 na 500 metara. Prvi doticaj s čamcem i natjecanjima imala je 1993. sa samo sedam godina, a 15 godina kasnije, slikala se za njemačko izdanje Playboya s još tri kolegice iz olimpijske reprezentacije. Premda se u kajaku ne vrti velik novac i premda taj sport nije ni izbliza popularan kao primjerice tenis, nogomet i atletika, Nicole Reinhardt upravo je svojom ljepotom i izazovnim fotografijama, koje su začas postale među najtraženijima na internetu, itekako popularizirala svoj sport.

Ana Ivanović (tenis)
Po mnogima je Ana Ivanović ovoga trenutka najljepša sportašica na svijetu. Uz neosporno tenisko znanje i uspjehe koje niže na turnirima, taj spoj možda ju uvrštava u najbolje i najljepše sportašice svih vremena. No ona je još mlada (tek 22 godine) i pred njom još postoje velike sportske mogućnosti. Prošlogodišnja pobjednica Roland Garrosa dosad je već bila na brojnim naslovnicama najpoznatijih svjetskih sportskih i lifestyle magazina, a čini se da joj godi takva pažnja budući da katkad pristane i na fotosessione koji nemaju izravne veze s tenisom. Prošle godine završila je na 23. mjestu FHM-ova izbora najseksipilnijih žena svijeta, a već tri godine uzastopce osvaja i nagradu najseksipilnije tenisačice u izboru internetske stranice tennisreporters.net.

Milene Domingues (nogomet)
Zločesti će ustvrditi da je Milene Domingues poznatija kao prva supruga superzvijezde Ronalda, nego kao nogometašica, no činjenica je da uopće nije loša u tom 'muškom' sportu. Milene je, vjerovali ili ne, bila najskuplje plaćena nogometašica svijeta, drži svjetski rekord u tehniciranju (55.198 puta!), a njezino nogometno umijeće svojevremeno je vrlo skupo platio Rayo Vallecano. Osim nogometa, Milene Domingues se vrlo aktivno bavi i manekenstvom, pa je nakon završetka nogometne karijere treba očekivati još više na modnim pistama.

Franziska Van Almsick (plivanje)
Franziska Van Almsick jedna je od najpoznatijih plivačica svih vremena, no istovremeno i jedna od najnesretnijih djevojaka tog sporta. Naime, iako je osvojila čak 10 olimpijskih medalja, nikad se nije popela na najviše postolje, a svoju prvu olimpijsku kolajnu osvojila je sa samo 14 godina (1992. u Barceloni). Aktivnim plivanjem prestala se baviti 2004, a sada je stručnjakinja-komentatorica njemačkih TV postaja na velikim plivačkim natjecanjima. Ipak, osim plivačkim umijećem i uspjesima, 'zlatna ribica Franzi' poznata je i po tetovažama i ljepoti.