TKO TO PLAĆA?

Klubovi traže manje utakmica reprezentacija

06.09.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Udruženje europskih nogometnih klubova (ECA) zatražilo je smanjenje broja utakmica nacionalnih vrsta na šest godišnje i to od 2014. godine. ECA, koja predstavlja više od 200 klubova, traži i veću transparentnost Fife i Uefe prilikom donošenja odluka

'Bez najboljih igrača, koji su zaposlenici klubova i koje isključivo plaćaju klubovi, nemoguće je voditi ozbiljan posao. Vjerujem kako to moraju priznati i čelnici nogometnih saveza. Zbog toga se nadam kako će u budućnosti i klubovi sudjelovati u procesu donošenja odluka,' smatra predsjednik ECA-e Karl-Heinz Rummenigge.

Njemačka nogometna legenda tvrdi kako se nogometni kalendar slaže isključivo po željama reprezentacija. 'Vrijeme je da se postigne ravnoteža između želja klubova i reprezentacija,' dodao je Rummenigge.

ECA-in prijedlog je šest kvalifikacijskih utakmica na godinu, plus turnir svake dvije godine, te prijateljske utakmice uoči velikih natjecanja. 'Bio i to idealan raspored, koji bi zadovoljio obje strane,' dodao je izvršni direktor Manchester Uniteda i član Izvršnog odbora ECA David Gill.

No, Fifa i Uefa će teško prihvatiti taj prijedlog. Prema sadašnjem kalendaru između SP-a 2010. i EP-a 2012. je 19 termina za reprezentacija, dok je u kalendaru za 2013. godinu Fifa odredila 15 termina, a tijekom 2013. godine igraju se Kup konfederacija, Afrički kup Nacija i CONCACAF Gold kup.

'Klubovi su 2004. godine pristali smanjiti broj termina utakmica u Ligi prvaka sa 17 na 13, no savezi ne popuštaju. Što nije pošteno,' dodao je Rummenigge, te poručio kako su prijateljske utakmice u kolovozu 'glupost', kao i dvostruki termin u lipnju.

Rummenigge je kazao kako je o svemu razgovarao s predsjednikom Fife Seppom Blatterom, te predsjednikom Uefe Micheleom Platinijem.