KRAH AMERIKANACA

Kini momčadsko zlato u gimnastici

30.07.2012 u 21:04

Bionic
Reading

Kineski su gimnastičari, aktualni olimpijski pobjednici i svjetski prvaci, osvojili zlatnu medalju u momčadskom natjecanju na Olimpijskim igrama u Londonu

Dokazali su Chen Yibing, Feng Zhe, Guo Weiyang, Zhang Chenglong i Zou Kai da su najdominantnija svjetska postava i u ovom trenutku. Drugo im je to olimpijsko zlato, te treće na četirima posljednjim Igrama.

Kineskih je 18 vježbača na šest sprava skupilo 275.997 bodova, četiri puna boda više od drugoplasiranog Japana, uz pobjede na trima spravama: preskoku, ručama i preči.

Natjecanje su Japanci, uz Kineze najveći favoriti, najprije završili na četvrtom mjestu. Izgubili su drugu poziciju nakon katastrofalnih izvedbi njihovih vježbača na konju s hvataljkama. Kazuhito Tanaka s 13.433 ostvario je tek 18. rezultat, a potom je, posljednji po redu, zakazao i najbolji višebojac na svijetu od Pekinga, Kohei Uchimura, koji je također pao s konja, te prošao s još za nijansu lošijom ocjenom.

No, Japanci su nakon završetka uložili žalbu kojom su tražili revalorizaciju Uchimurina saskoka. S nadodanih šest desetinki boda na Uchimurino ime Japanci su se probili na drugo mjesto.

Zbog toga su domaćini, Britanci, s drugog pali na treće mjesto. Svejedno mogu biti zadovoljni jer su olimpijsku medalju u momčadskom natjecanju osvojili prvi put nakon stotinu godina.

Najviše pogođeni sudačkim usvajanjem japanske žalbe bili su Ukrajinci, koji su tako pali na četvrto mjesto.

Amerikanci, najbolji u kvalifikacijama i momčad koja je došla u London s velikim aspiracijama, završila je peta.

OI, gimnastika, momčadski finale:
1. Kina (Chen, Feng, Guo, Zhang, Zou) 275.997 bodova
2. Japan (Kato, Tanaka L., Tanaka Y., Uchimura, Yamamuro) 271.952
3. Velika Britanija (Oldham, Purvis, Smith, Thomas, Whitlock) 271.711
4. Ukrajina (Kuksenkov, Nakonječnij, Radivilov, Štepko, Varnijajev) 271.526