kraj suludog procvata

Kineska nogometna liga na korak do potpunog kraha!?

25.07.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Kineski klubovi ostvarili su neke od najvećih transfera u povijesti nogometa ove godine, ali sada većini od njih prijeti izbacivanje iz lige zbog nepodmirenih dugova...

Podsjetimo, Kinezi su igrače poput Carlosa Teveza, Hulka, Oscara i Graziana Pellea učinili najbogatijim nogometašima na svijetu, a transferi koje su realizirali ove godine impresionirali su cijeli svijet.

No, sada se čak 13 od 16 klubova tamošnje Superlige nalazi na rubu izbacivanja zbog nepodmirenih dugova, uključujući Guangzhou i Šangaj koji se bore za titulu.

Kineski nogometni savez traži od klubova da podmire svoja dugovanja do 15. kolovoza ili neće dobiti licenciju za natjecanje sljedeće sezone. Samo su Yanbian Fude, Henan Jianye i Guizhou Hengfeng poslovali u skladu s mogućnostima i ne prijeti im izbacivanje, a to su klubovi iz donjeg doma ljestvice.

Ovaj scenarij nije toliko iznenađenje, jer prije samo par mjeseci kinesko državno nadležno sportsko tijelo optužilo je klubove da bacaju novac na strane igrače umjesto da ga ulažu u razvoj mladih. Reprezentacija pak u dvije utakmice nije uspjela pobijediti ratom stradalu Siriju i oprostila se od nastupa na Svjetskom prvenstvu. Populariziranje sporta skupim kupovinama nije se pokazalo kao inspirirajuća taktika za ovu nogometnu naciju...