JADI RUKOMETAŠA

Karabatić: Umoran sam od svih ovih sra....!

17.10.2012 u 00:15

Bionic
Reading

Za namještanje rezultata optuženi francuski rukometaš Montpelliera Nikola Karabatić porazgovarao je s novinarima u utorak nakon što je u pratnji odvjetnika došao podnijeti žalbeni postupak na Prizivnom sudu u Montpellieru

Njime 28-godišnji Karabatić, kao i njegov četiri godine mlađi brat Luka, pokušava osporiti sudsku zabrranu bilo kakvog kontakta s vodstvom njegova kluba za vrijeme trajanja optužnog procesa.

Dao je ponajbolji svjetski rukometaš u pet posljednjih godina pritom otvorenu i iskrenu izjavu o okolnostima njegova navodnog sudjelovanja u namještanju rezultata utakmice između Montpelliera i Cessona prošlog svibnja, u kojoj, inače, nije nastupio.

'Umoran sam od svih sranja. Ne razumijem zašto mi pokušavaju dokazivati da sam namještao utakmicu. Optužuju me, što je vrlo ozbiljna stvar, a ja nisam ni igrao tu utakmicu. Niti ja niti moj brat Luka'.

'Kako sam se osjećao kad sam vidio što se događa? Što se to uopće dogodilo? Pokušavaju nam nametnuti krivnju za namještanje utakmice, ali mi utakmicu nismo namještali. Nisam nastupio te večeri, nisam bio kapetan momčadi jer sam bio ozlijeđen. Kapetan je bio Michael Guigou. Nisam čak niti pogledao utakmicu na televiziji. Ukoliko trebate daljnja objašnjenja o ishodu utakmice, trebali biste se obratiti treneru momčadi.'

'Moja me djevojka informirala o kladiteljskom skandalu krajem prošlog mjeseca. Nisam dotad bio svjestan ničega. Igrači su se kladili. OK, ali to je do njih. Ja nemam ništa s tim. Osobno se nisam kladio. Svatko radi ono što mu je volja. Pa nisam ja učitelj razredne nastave da moram paziti na dječicu.'

Zašto se, ako se smatrate nevinim, niste oglasili ranije?, pitali su Karabatića novinari.

Zato jer sam osjećao atmosferu linča. Svi su nas pljuvali. Mediji su plasirali u javnost površne i netočne informacije. Optužili su moju obitelj, brata i mene, da smo namjestili rezultat utakmice.

Sada ste upoznati sa sadržajem optužnice. Što vam u njoj smeta?

Nisam je niti dobio na uvid. Dostavljena je uredno medijima, samo je moj odvjetnik nije mogao dobiti. Optužen sam, po njoj, za namještanje utakmice. Zato sam želio čim prije na sud. Želio sam je osporiti jer je totalno apsurdna.

Jedan od vaših odvjetnika ranije je izjavio da priznajete krivnju...

Svašta. Nikad to moj odvjetnik ne bi rekao. Nisam niti u jednom trenutku priznao krivnju. Informacija nas je zatekla kad je prvi put objavljena. Vijest je izašla posvuda. Fotografije i snimke mog brata i mene objavljivane su uz naslove da smo namjestili utakmicu. Naše fotografije, fotografije policijskih vozila, skandalozni naslovi... U ponedjeljak, kada su odvjetnici Mladena Bojinovića izašli u javnost sa svim kontradiktornostima u procesu, opet sam se prisjetio svih svojih fotografija i snimki. To je nešto nevjerojatno. Osjetio sam da se želi moj linč, da me žele uništiti jalni ljudi.

Kako komentirate suzdržano ponašanje vodstva vašeg kluba?

Ne znam što bih rekao, ne želim ih optuživati. Samo ne razumijem. Ono što Luka i ja radimo, osim što se borimo za vlastitu, borimo se i za čast kluba, za pravo naših suigrača da i dalje igraju rukomet. Pokušavamo dokazati svima da nismo namjestili utakmicu. Klub kao da nema nikakve veze s tim. Momčad također. Samo mi. Ne razumijem takvo ponašanje. Dok sam bio u Njemačkoj, prilikom jednoga optužnog procesa koji je pokrenut u Kielu spram vodstva kluba, optuženi su bili zaštićeni pretpostavkom nevinosti do donošenja sudske presude, a mi smo im svojim javnim nastupima maksimalno pružali podršku. Izostanak podrške u ovom slučaju ne mogu shvatiti.

Mislite li možda da vam iz kluba na taj način poručuju da vas više ne žele?

To ste vi rekli.

Kakve ste pouke izvukli iz ovoga životnog iskustva?

Ne znam. Nadam se da ću zadržati vjeru u pravdu, u francusko pravosuđe. Jedino zbog čega sam sretan jest činjenica da vrijeme provodim isključivo u društvu obitelji. Naučio sam da je obitelj jedina koja ti u ovakvoj situaciji može vjerovati. I to je jedino dobro što je iz ovoga proizašlo.