FIFA IH 'ODERALA'

Kamerunska avangarda skupo plaćena

24.05.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Osim što je Kamerun prva afrička reprezentacija koja je stigla do četvrtfinala SP-a te što je njezin igrač Roger Milla najstariji strijelac na SP-u, skoro je postao i najveći tragičar SP-a. I to ne svojom krivicom. Naime, dobavljač sportske odjeće obukao je Kamerunce u jednodijelne dresove, a potom i u dresove bez rukava, zbog čega im je Fifa prijetila oduzimanjem bodova

Iako se nije plasirala na SP 2006. godine zbog neuspjeha u kvalifikacijama, Fifa je vršila velik pritisak na nogometnu reprezentaciju Kameruna. Još u travnju 2004. godine oduzela joj je šest bodova zbog Puminog dresa bez rukava u kojem su Kamerunci igrali u Afričkom kupu nacija. Kamerun je bio kažnjen i novčanom kaznom u iznosu od 154 tisuće dolara.

Fifa je kasnije odustala od drastične kazne oduzimanja bodova u kvalifikacijama za SP 2006, no ni to   nije pomoglo Kameruncima da se kvalificiraju za turnir u Njemačkoj. Kasnije su nogometaši ispod dresa nosili crnu majicu s rukavima.

Zbog kazne i buke koja se digla oko jednodijelnog i dresa bez rukava, kamerunski sponzor te proizvođač kontroverznog dresa, tvrtka Puma podigla je tužbu zatraživši od Fife novčanu naknadu od skoro dva milijuna dolara.

Na ovom SP-u Kamerun će igrati u skupini s Japanom, Danskom i Nizozemskom, što znaći da su opet u krugu kandidata za drugi krug natjecanja.