Roland Garros

Kakva uvertira pred povijesni Čilićev meč; Nadal i Zverev igrali su dosad devet puta, ali to ništa ne znači. Evo zašto

03.06.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Može li treći tenisač svijeta Alexander Zverev pokvariti 36. rođendan velikom Španjolcu Rafaelu Nadalu?

Uoči meča hrvatskog tenisača Marina Čilića i Norvežanina Caspera Ruuda, polufinale muške konkurencije na Roland Garrosu otvaraju 'kralj zemlje' Rafael Nadal i Nijemac Alexander Zverev.

>> Evo kad Marin Čilić danas igra polufinalni meč Roland Garrosa; organizatori su na kraju ipak popustili pod pritiskom Rafe Nadala

Što je polufinale RG-a bez Rafe? Ništa. To nam je pokazao u 59. duelu najvećeg rivalstva u povijesti 'bijelog sporta'. Ne može se reći da ga je pomeo unatoč dva uvjerljivo dobivena seta, međutim, pobjedom protiv Novaka Đokovića 6-2, 4-6, 6-2 i 7-6 (4) još jednom je pokazao zašto nosi titulu najvećeg ikad na zemljanoj podlozi, a po mnogima i općenito najvećeg tenisača ikad, i to pod ozljedom. Samo Rafa može pod stalnim ozljedama ostvarivati ovakve rezultate u karijeri. Tko zna koliko bi bio ispred Federera i Đokovića po svim parametrima da je bio zdrav, a zbog ozljeda je od svih njih propustio najviše Grand Slamova.

Nakon tri lagane pobjede na otvaranju turnira, u osmini finala došao mu je prvi pravi test, deveti tenisač svijeta i 14 godina mlađi Kanađanin Felix Auger-Aliassime. Odigrali su fenomenalan meč u pet setova i nešto više od četiri sata igre. S obzirom na probleme s ozljedom na koje se žalio i pritom dva sata više na terenu u odnosu na tada sljedećeg njegovog suparnika Novaka Đokovića, s razlogom se favoriziralo srpskog tenisača bez obzira na podlogu na kojoj su igrali i na turniru kojeg je Rafa čak 13 puta osvajao. No, ranjeni lav je najopasniji, a to je Nadal pokazao protiv njega.

S druge strane, Zverev je bio pred ispadanjem u drugom kolu turnira, i to u više navrata. Nakon silovitog otvaranja protiv Austrijanca Ofnera, protiv Argentinca Sebastiana Baeza je odigrao loših prvih sat i pol u kojima je izgubio prva dva seta 6-2 i 6-4, da bi ga u iduća dva ostavio na samo tri gema. U zadnjem je bilo svega. Baez pravi break za 4-2, a Nijemac mu odmah uzvraća. Na 5-4 se morao suočiti i s meč-loptom koju je izvukao i okrenuo meč.

Potom su uslijedile još dvije 3-0 pobjede uz četiri tie-breaka, a nakon njih najbolji tenisač svijeta (iako ATP ljestvica drugačije govori) 19-godišnji španjolski tinejdžer Carlos Alcaraz. Može se reći da je Nijemac napravio čudo iako je treći na svijetu, pogotovo s obzirom na uvjerljiv poraz 6-3 i 6-1 protiv istog suparnika samo dva tjedna ranije. Alcaraz je u srijedu bio veliki favorit, no Zverev je slavio 6-4, 6-4, 4-6 i 7-6 (7) pritom skinuvši još jedan teret s leđa. Naime, prvi put je u karijeri na Grand Slamu pobijedio Top 10 igrača, a sada ga čeka još jedan Španjolac.

Nadal i Zverev sreli su se devet puta, a Nadal vodi s teniskih 6-3. Omjer na zemlji je 4-1 za Španjolca koji danas slavi 36. rođendan, ali taj 'score' danas ništa ne znači. Zverev je u naletu te ima ogroman motiv jer bi slavljem u Parizu postao prvi igrač svijeta, a Nadal je izmučen ozljedama…

Hoće li mu Nijemac pokvariti slavlje, vidjet ćemo nakon završetka meča koji je u počinje u 14.45 sati.