USPJEH I PRIJATELJSTVO

Kakva priča! On je menadžer s kojim sigurno idete do vrha

18.10.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Na rasporedu La Lige danas je susret Valencije i Deportivo La Coruna, a to su dva kluba koja povezuju prijateljstvo i sportski uspjeh - Nuno Espirito Santa i Jorge Mendesa, najvećeg agenta današnjice, koji se između ostalog brine i o karijeri Jose Mourinha

Samo do prije nekoliko mjeseci Nuno Espirito Santo (40) bio je relativno anoniman trener solidne igračke karijere, koji je vodio malu portugalsku momčad Rio Ave. Sada je trener Valencije, drugoplasirane španjolske momčadi, a sve zbog jednog čovjeka – Jorge Mendesa

Postoji zanimljiva priča o odnosu dvojice ljudi koji su danas vjerojatno dva najvažnija čovjeka u povratku Valencije u sam vrh španjolskog nogometa. Naime, dvojac se navodno prvi put susreo 1992. kada je Jorge Mendes bio upravitelj disco kluba u Portu, a Nuno tek mladi igrač koji se probijao u seniorski nogomet. Tada je Mendes imao licencu za prodaju pića, a danas je najutjecajniji nogometni mendžer, koji se bavi prodajom igrača. Dvojac je uspostavio prijateljske odnose te kada se Mendes četiri godine kasnije odlučio započeti karijeru nogometnog menadžera upravo mu je Nuno Espirito Santo postao prvi klijent na putu prema slavi.

Priča je utoliko zanimljiva jer danas Valencia igra protiv Deportivo La Corune, koja je postala prvi veliki klub koji je kao igrača doveo Nuna, naravno posredstvom njegovog menadžera. Iako je u pet sezona odigrao tek jednako toliko utakmica za prvu momčad u La Ligi, Espirito Santo kasnije je dobio priliku igrati za Porto i Dinamo Moskvu i ostvariti sasvim solidnu igračku karijeru.


Nuno Espirito Santo 2012. postao je trener Rio Avea, relativno anonimnog portugalskog kluba, s kojim se uspio po prvi puta u povijesti tog malog kluba uspio plasirati u neko od europskih natjecanja, a bila je to Europska liga, nakon što su došli do finala kupa. Iako i dalje relativno anoniman na karti trenera, Espirito Santo danas je trener Valencije, s kojom radi odličan posao, no to nipošto nije slučajno.

Naime, kada je Peter Lim, singapurski milijarder kupio ovaj klub, odlučio se odmah obratiti nikom drugom nego Jorge Mendesu, kako bi što je brže moguće oformio respektabilnu momčad. I doista, već su ovoga ljeta u klub pristigli (preko Mendesove mreže) Andre Gomes (velika mlada nada portugalskog nogometa), Nicolas Otamendi (argentinski prvotimac), Rodrigo (prošle sezone ponajbolji igrač Benfice), Alvaro Negredo (napadač španjolske reprezentacije) i još mnogi drugi.

Stoga nije niti čudno da su u prvih sedam utakmice, pod vodstvom Nuno Espirito Santa, a pod patronažom Jorge Mendesa, došli do pet pobjeda i samo dva remija.

Ako je uopće trebao dokaz, ova priča o uspjehu samo još jednom govori koliko je bitno imati prijatelje na pravim mjestima...