TUŽNO I NEPRIHVATLJIVO

Kako su joj to mogli napraviti, imaju li ti ljudi uopće srce? U Riju osvojila tri zlata, a sada su je prisilili da odustane: Prestravljena je...

Izvor: Profimedia / Autor: Nicholas Hunt / Getty images / Profimedia

Gluha i slijepa američka plivačica Becca Meyers (26) iz prosvjeda je odustala od nastupa na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nakon što je bila prisiljena sama putovati u Japan

Meyers, koja boluje od Usherovog sindroma ili gluhosljepoće, i koja je osvojila tri zlatne medalje na POI u Rio de Janeiru, najavila je povlačenje iz američke reprezentacije za Igre u Tokiju.

Odbila je nastupiti u Tokiju nakon što joj je uskraćeno pravo odlaska u Japan s osobnim asistentom, koji joj je potreban zbog svog stanja. Usherov sindrom (US) najčešći je genetski poremećaj koji utječe na vid i sluh. Uvršten je u klasifikaciju gluhosljepoće jer ukljućuje istovremenom osjetilno oštećenje i sluha i vida.

'Željela bi nastupti u Tokiju, plivanje mi je dalo identitet kao osobe. Oduvijek sam bila plivačica Becca. Ovo je bila teška odluka, ali morala sam prosvjedovati jer ovakva situacija više ne može trajati', kazala je Amerikanka za The Washington Post.

'Za plivanje je dala cijeli svoj život. To je neprihvatljivo. To je srceparajuće. Prestravljena je jer su tražili od nje da putuje sama', doala je njezina majka Maria.

Unatoč optužbama obitelji, Američki paraolimpijski odbor (USOPC) tvrdi kako japanske vlasti dozvoljavaju dolazak samo osnovnog 'operativnog osoblja'.

Paraolimpijske igre u Tokiju su na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!