ŽIVOTNA PRIČA

Kako su alkohol i preljub zasjenili baš sve što je Rooney napravio u nogometu

09.09.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Wayne Rooney bez sumnje je jedan od najvećih engleskih nogometaša svih vremena, a njegova sportska karijera zaista je impresivna. Ipak, preljub i pijanstvo po tko zna koji put su u prvom planu ovih dana pa se mnogi s pravom pitaju hoće li na kraju priče njegovi grijesi zasjeniti baš sve dobro što je napravio u nogometu...

Engleski nogometni heroji kao da svi imaju nešto zajedničko: krasi ih besprijekorna sportska karijera i životni kaos nakon što napuste stadion. Wayne Rooney na nogometnom travnjaku u posljednjih 15 godina gotovo da ništa krivo nije napravio i može se pohvaliti uspjesima o kojima sanja svaki Englez, ali krenuo je putem koji su već utabali njegovi problematični prethodnici George Best i Paul Gascogne, a taj put na kraju priče ne vodi do sretnog završetka.

  • +3
Wayne Rooney protiv Cityja Izvor: Reuters / Autor: PHIL NOBLE

No, na njegovu sreću, kraj još nije blizu i nema potrebe za panikom, a nitko ovom 31-godišnjem legendarnom napadaču rođenom u Croxtethu, predgrađu Liverpoola, ne može osporiti osebujnost i nogometni šarm pa njegovu životnu i sportsku priču definitivno vrijedi ispričati...

Nije bio za školu, samo za nogomet

Rooney je od malih nogu puno pokazivao s loptom, a malo u školskim klupama. Momak irskih korijena rođen u jednom od najnogometnijih gradova na Otoku, ostat će u sjećanju učiteljima u liverpulskoj srednjoj školi De La Salle po očajnih nula posto riješena testa iz zemljopisa te jednakom rezultatu iz španjolskog, a svjedoci tvrde da je dobre ocjene dobivao samo iz vjeronauka. Zasluge pripadaju njegovim roditeljima, koji su Waynea, kao i njegovu braću Grahama i Johna, odgajali u duhu katolicizma.

Nestašni Rooney kao mali je jurio svojim motociklom po kvartu, izbjegavajući policiju jer nije imao dozvolu, ali roditelji se nisu brinuli jer već je s 10 godina u dresu Evertona uspio zabiti 114 golova u 29 utakmica i smiješila mu se blistava budućnost.

'Plavi' iz Liverpoola brzo su shvatili da u svojim redovima imaju pravi dragulj i već u ljeto 2002. godine priključen je seniorskoj momčadi, sa samo 16 napunjenih godina. Tinejdžerima na Otoku treba mnogo vremena da se afirmiraju, Premiership je poznat kao fizičkih zahtjevna liga, ali Wayne nije imao nikakvih problema. Par mjeseci kasnije već je cijeli svijet čuo za njega.

'Kad imaš 16 godina, strah ne postoji. Tek kasnije, nakon mnogo važnih odigranih utakmica, počneš razmišljati o tome što će se dogoditi ako pobijediš ili izgubiš', prisjetio se jednom prilikom svojih početaka.

Pet dana prije njegova 17. rođendana na Goodison Park stigao je moćni Arsenal koji prije toga 30 utakmica nije izgubio ni od koga. Wayne Rooney zabio je pobjednički pogodak za 2:1 silovitim udarcem s dvadesetak metara i postao tada najmlađi strijelac u povijesti Premiershipa te zadivio gostujućeg trenera.

Autor: YouTube

'Rooney je najveći talent koji sam vidio otkad sam došao u Englesku. Boljeg mladog igrača ovdje nije bilo', priznao je legendarni trener Arsenala Arsene Wenger nakon jedne od povijesnih Evertonovih pobjeda.

Preko noći je postao slavan, a njegova plaća je s 2400 kuna mjesečno (oko 300 funti) prvim profesionalnim ugovorom porasla na 250 tisuća kuna. Dvije godine kasnije Everton je ostao bez svog miljenika, a Rooney je prešao u Manchester United u kojem mu je plaća polako rasla, sve do 10 milijuna kuna mjesečno, dovoljno da kupi što god poželi u životu.

Dječja ljubav završila brakom

Rooneyjeva karijera strelovito je jurila prema nogometnom nebu, a činilo se da je u privatnom životu izabrao miran i siguran put, jer je njegova srednjoškolska ljubav polako plovila prema braku.

Wayne je upoznao Coleen McLoughlin sa samo 12 godina, a četiri godine kasnije započeli su ljubavnu romansu koja je brzo osvojila englesku javnost. Izabranica popularnog nogometaša bila je suprotnost manekenkama za kojima su trčali njegovi suigrači, djevojka iz susjedstva sa sveučilišnom diplomom.

  • +7
Coleen Rooney Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njihovo vjenčanje 2008. godine u talijanskom Portofinu bilo je nešto posebno, a gozba ih je koštala dvadesetak milijuna kuna. Ubrzo je stigla prva prinova, sin Kai Wayne, a onda još dva dječaka, Klay Anthony i Kit Joseph.

'Kada sam postao otac, bio je to moj najveći trenutak ponosa u životu. Igranje nogometa s tim se ne može usporediti', tvrdio je Rooney.

No u pozadini naoko idilične veze događala se Wayneova konstantna nevjera. Već u prvim mjesecima njihove veze Rooney je prevario svoju djevojku s trima prostitutkama, a Coleen mu je to oprostila pod objašnjenjem 'imao je svoje potrebe, mi to zajedno još nismo radili'.

No napadačka zvijezda nastavila je s istom praksom i kasnije, čak i u braku. Godine 2009. dok je Coleen bila trudna, otkrilo se da je jednoj eskort dami platio deset tisuća kuna za nekoliko sati zabave, da bi mu se to svidjelo pa se još neko vrijeme viđao s njom i plaćao.

Iza svega stajao je problem s alkoholom kojem je Wayne bio izuzetno sklon čim bi sezona završila, a nekad i usred natjecateljskog ritma.

'Nogomet je jako veliki dio njegovog života, izvan sezone mu je dosadno i ta rupa za njega je prevelika, a on je puni alkoholom, što je zabrinjavajuće', otkrio je neimenovani izvor blizak nogometašu za britanski The Sun, tabloid koji već više od desetljeća živi od Wayneovih posrtaja. Nekad su oni zaista doslovni, jer nerijetko bi toliko pretjerao s alkoholom da nije mogao hodati.

Coleen je unatoč svemu rane bračne gafove svom mužu oprostila i izabrala luksuzan obiteljski život umjesto burnog razvoda. Nadala se naivno da će suprug s godinama sazrijeti i promijeniti se...

Ispisao povijest 'crvenih vragova'

Sve loše što se događalo iza kulisa na travnjaku, Rooneyju nije mnogo smetalo. Briljirao je u dresu Manchester Uniteda. U svom debitantskom nastupu zabio je hat-trick Fenerbahčeu u Ligi prvaka 2004. godine, a sa zlatnom generacijom predvođenom trenerom Sir Alexom Fergusonom osvojio je sve što se u klupskom nogometu može osvojiti, pritom trpajući golove kao nitko nikad prije u povijesti 'crvenih vragova'.

'Neću reći nikad, ali njegove rekorde nitko neće skinuti još jako dugo', smatra danas Sir Alex.

U 13 godina na Old Traffordu osvojio je Premiership pet puta, a vrhunac je Rooney doživio 2008. godine kada je s Cristianom Ronaldom trijumfirao u Ligi prvaka, pobjedom protiv Chelseaja u velikom finalu.

Nakon odlaska Fergusona s kormila slavnog kluba, kola su ipak krenula nizbrdo 2013. godine, trofeji su bili sve rjeđi, ali Rooney još nije bio na svom zalasku i potvrdio je to briljantnim pogotkom škaricama u gradskom derbiju sa Cityjem sljedećeg proljeća. Pod Louisom van Gaalom imenovan je 2014. godine za kapetana Manchester Uniteda, a sezonu je završio s više od deset postignutih golova u Premiershipu, 11. godinu u nizu.

Autor: YouTube

No neuredan stil života ipak je uzimao danak. Kada je Jose Mourinho preuzeo klub, minutaža mu je bila sve manja, ali svejedno je još stigao osvojiti Europsku ligu i ispisati povijest Manchester Uniteda za koji je postigao prošle sezone svoj 253. gol u klupskom dresu, nadmašivši bivšeg rekordera Bobbyja Charltona.

Legenda reprezentacije i hrvatski 'krvnik'

Rooney možda ima irske korijene, ali odbio je igrati za tu reprezentaciju pod objašnjenjem da se osjeća kao 'stopostotni Englez'. Sa 17 godina i 315 napunjenih dana, postao je u dvoboju s Makedonijom najmlađi strijelac u povijesti Gordog Albiona, a to je bio tek prvi od 53 gola. Taj broj pogodaka nije prije niti poslije njega uspio zabiti nijedan Englez, a i po broju nastupa za reprezentaciju jedan je od najvećih: s ukupno 119 ostao je samo iza legendarnog golmana Petera Shiltona.

Wayne je posebno volio zabijati hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. U četiri međusobne službene utakmice zabio je četiri gola, dva na Euru u Portugalu 2004. godine na kojem je u odlučujućem okršaju u skupini Engleska svladala našu izabranu vrstu 4:2 i izbacila je iz natjecanja.

Hrvatska je svoju osvetu dočekala u kvalifikacijama za Euro 2008. godine kada je ponizila Engleze na Wembleyju i ostavila bez nastupa na velikoj nogometnoj smotri, a Rooney koji nije igrao u tom susretu je nakon bolne pljuske otvoreno kritizirao Bilićevo nedostojanstveno trkačko slavlje uz aut liniju usred Londona i jedva čekao da mu to vrati. Nije trebalo proći puno vremena da Wayne dođe na svoje: u sljedećem kvalificijskom ciklusu Engleska je dobila Hrvatsku 4:1 i 5:1, uz po jedan gol Rooneyja u obje utakmice. Englezi protiv Ukrajine nisu bili tako motivirani i našima su uzvratili na isti način, ostavivši ih na trećem mjestu u grupi, bez SP-a u Južnoj Africi.

'On je za mene legenda Premier lige u rangu s Frankom Lampardom, Stevenom Gerrardom koji su vrhunski, vrhunski igrači', pohvalio ga je puno godina kasnije Slaven Bilić koji ga je čak i pokušao bezuspješno dovesti u West Ham koji trenutno vodi.

Autor: YouTube

Nadali su se Englezi da će upravo Rooney biti vođa koji će reprezentaciju odvesti do trofeja koji čeka od davne 1966. godine. Ipak, na velikim natjecanjima Wayne nije napravio puno, kao ni njegova izabrana vrsta, a posljednji gol za reprezentaciju zabio je protiv Islanda u osmini finala Eura u Francuskoj prošle godine, u utakmici koja se kasnije pretvorila u nacionalnu sramotu i jedan od najbolnijih poraza...

Uzlet u dresu Evertona pa jako bolan pad

Rooney je ovog ljeta s napunjenom 31 godinom već bio na Otoku otpisan kao nogometaš zreo za odlazak u Kinu ili američki MLS, a godinu dana stariji Ronaldo, koji i dalje puca od snage i igra u životnoj formi, dokazuje koliko je zdrav sportski život važan za dugovječnost nogometaša.

Ipak, iako su mu Kinezi nudili ogroman novac, Rooney se odlučio za transfer koji je njegovu karijeru zaokružio na najbolji mogući način. Vratio se u Everton u kojem je i započeo svoju nogometnu priču.

'Šutio sam posljednjih 13 godina, a sada to konačno mogu slobodno reći! Cijelo vrijeme igranja u Unitedu, djeca i ja smo po kući nosili Evertonove pidžame,' priznao je po povratku u rodni grad.

Wayne je sezonu započeo kao preporođen i zabio u derbiju protiv Manchester Cityja svoj 200. gol u Premiershipu, čime je postao drugi igrač u povijesti natjecanja kojem je to uspjelo, nakon Alana Shearera. Zabio je i Stokeu, a protiv splitskog Hajduka također je u Europskoj ligi pokazao klasu i izbornik Gareth Southgate odlučio ga je pozvati nazad u reprezentaciju, iako ga je engleska javnost nakon Eura molila da se odrekne potrošenog napadača. No, svjestan svog fizičkog pada, Rooney je odbio poziv i odlučio se oprostiti od izabrane vrste i dati priliku mladima, čime je zaradio dodatne simpatije nogometnih navijača na Otoku.

Onda je sve to jednostavno upropastio. Opet je posegnuo za bocom i ovaj put gadno zabrljao. Policija ga je uhvatila s velikom količinom alkohola u krvi, a što je najgore, nije vozio svoj auto, već starlete Laure Simpson s kojom je bio usred preljuba. Napravio je to usred trudnoće supruge Coleen koja čeka njihovo četvrto dijete.

  • +5
Coleen i Wayne Rooney Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Wayne koji se ovih dana ženi kune da će prestati piti i moli je za još jednu priliku, tako je još jednom dopustio da na Otoku svi preko noći zaborave na njegovu nogometnu vještinu i briljantnu karijeru punu sjajnih golova i impresivnih trofeja.

Nije mu prvi put. No, ako nitko drugi, povijesne knjige o njemu neće suditi po noćnim grijesima, već po sportskim rekordima koje će biti jako teško srušiti. U nogometnim udžbenicima on će uvijek biti velikan, čak i ako nastavi koračati opasnim putem svojih prethodnika: Besta koji je umro od ciroze jetre i Gascoignea koji također polako gubi bitku s alkoholizmom...