FIFA_SP_2018.svg

Šutljivi Southgate

Kako je engleski izbornik od jadnika i gubitnika, koji je upropastio reprezentaciju, postao heroj nacije

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 11.07.2018 10:03
  • Objavljeno 11.07.2018 u 08:55
Bionic
Reading

Jedan od heroja ovog Svjetskog prvenstva u Rusiji za Engleze je definitivno izbornik Gareth Southgate. Čovjek koji je, poput Zlatka Dalića, u teškim okolnostima preuzeo reprezentaciju dugo je bio na glasu kao tragičar nacije, ali na pragu je toga da sliku o sebi kao vječnom luzeru u javnosti u potpunosti promijeni...

Pjesma 'It's coming home' najpjevanija je u Engleskoj posljednjih dana, a nastala je uoči Eura 1996. godine, kada je na Otoku održana europska nogometna smotra, a Gordi Albion je, kao i ovih dana, očekivao da će konačno osvojiti veliku titulu, 30 godina nakon jedinog trijumfa, na također domaćem Svjetskom prvenstvu.

Pitanje je u kakvoj je uspomeni ova pjesma Garethu Southgateu, jer tih dana u kojima je najviše puta izvođena doživio je svoje najteže nogometne trenutke. Naime, upravo je on traljavo izveo penal u polufinalu protiv Njemačke, a protivnik je zabio sve svoje udarce s bijele točke i prošao dalje. Bio je razapet u medijima.

  • +9
SP 2018., četvrtfinale: Švedska - Engleska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovaj branič Crystal Palacea, Aston Ville i Middlesbrougha nastavio je nastupati do 2004. godine za englesku reprezentaciju, ali nikad se u potpunosti nije oporavio. U svojoj klupskoj i reprezentativnoj karijeri nije osvojio nijedan trofej, ako ne računamo osvajanje treće lige s Palaceom 1994. godine.

Miran, povučen i šutljiv, bio je čista suprotnost Paulu Gascoigneu, tada tipičnom junaku engleskog nogometa, a kasnije alkoholičaru kojem se život urušio. Gareth, koji se oženio djevojkom iz svojih srednjoškolskih dana i s Alison proveo 20 godina u braku te dobio dvoje djece, dugo je bio zanimljiv otočkim medijima tek kao 'jadnik koji je upropastio reprezentaciju 1996. godine', no stvari su se dramatično promijenile kada je tu istu izabranu vrstu preuzeo kao 'vršitelj dužnosti', u trenucima kad ju je tresao golem skandal.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Naime, prije dvije godine Sam Allardyce morao se povući nakon što je istraživanje Daily Telegrapha pokazalo da je umiješan u nogometnu korupciju vezanu uz izigravanje Fifinih pravila vezanih uz prodaju nogometaša.

Tipičnog bahatog otočkog trenera zamijenio je mirni Southgate, kojem su svi predviđali debakl na klupi i brz odlazak s nje, no rezultati uopće nisu bili loši. Englezi su se prilično lako kvalificirali na Svjetsko prvenstvo i došli pokušati se s mladom momčadi suprotstaviti moćnim reprezentacijama poput Brazila, Španjolske, Njemačke i Francuske.

Pokazalo je da je Southgate stvorio dopadljivu momčad koja igra dobro u defanzivi i ofenzivi, baš nogomet koji trenutno prolazi među reprezentacijama, a skinula je i jedno od najgorih engleskih prokletstava. Radi se o porazima na penale koji su Engleze pratili na SP-u otkad je uveden ovaj način rješavanja neriješenih utakmica, no protiv Kolumbije sada u Rusiji, zahvaljujući obrani Pickforda i golu Diera, napokon su jednom na ovaj način prošli dalje.

  • +37
SP 2018., osmina finala: Kolumbija - Engleska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bila je to svakako i satisfakcija za Southgatea jer je sam proživio noćnu moru upravo zbog tih penala, a Englesku, kojoj je dosta bahatih tipova među trenerima, oduševio je i potpuno osvojio jer je ubrzo nakon trijumfa otišao utješiti jednog od tragičara, Kolumbijca Matiasa Uribea, znajući što proživljava.

Nacija je nakon svega u potpunosti zaljubljena u Garetha, ali u Engleskoj ljubav kratko traje.

Koliko je Southgate danas popularan među navijačima, govori i podatak kako je prodaja prsluka i kravata, kakve engleski izbornik nosi na svakoj utakmici, porasla oko 30 posto. Na taj način pravi navijači odaju mu počast.

Ako u srijedu doživi poraz od Hrvatske, kritičari će iskočiti iz rupa u kojima se skrivaju i ponovo ga nazivati luzerom koji nema ono potrebno da bude šampionom. No ako ništa drugo, zaslužuje ostati na kormilu reprezentacije kako god završio SP i pokušati ponovo za dvije godine na Euru. To mu ni najveći mrzitelji ne mogu oduzeti...

'Tražit ću od igrača da igraju kao što su i do sada igrali, da budu dobro organizirani, disciplinirani u obrani, a kad smo u posjedu lopte, da pokažu ono što smo dosad uspijevali, uigrane sheme i kretanja te kreaciju. Hrvatska ima jak vezni red i zato je važno smanjiti prostor za njegovo djelovanje', kazao je Southgate uoči svoje najveće utakmice u karijeri, dodavši: 'Plasman u polufinale neće nas zadovoljiti, ali nismo ni ushićeni zbog toga. Bit će to izjednačena utakmica i znamo što moramo raditi.'