PLANOVI POSTOJE

Kada će se na Planici letjeti 300 metara?

14.02.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Letom od 246,5 metara Norvežanin Johan Remen Evensen okrenuo je novu stranicu u svijetu skijaških skokova. Nekad su se najduži letovi događali na legendarnoj Planici, no sada je primat preuzela letaonica Vikersundbakken. No, Slovenci već najavljuju kako će se uskoro na njihovom ponosu letjeti nevjerojatnih 300 metara!

Posljednjih 25 godina, točnije od 1986. godine na Planici su se postavljali rekordi skijaških letova. Legendarna, Velikanka najpoznatija je letaonica svijeta na kojoj su zabilježeni prvi letovi preko 100 (1936. godine) i 200 metara (1994. godine), no nakon proteklog vikenda Planica ne drži primat letaonice gdje je postignut najduži let.

Od vikenda ta titula pripada norveškoj letaonici Vikersundbakken gdje je u subotu domaći skakač Johan Remen Evesen doletio do nevjerojatnih 246,5 metara. Ova norveška letaonica stvorena je nedavno, i to s ciljem da sruši mit o Planici. Da kuriozitet bude veći, u realizaciji te letaonice sudjelovali su slovenski stručnjaci na čelu s Janezom Gorišekom.

No, iako je u ovom trenutku norveška letaonica Vikersundbakken dom najdužeg skijaškog leta u povijesti, na Planici se ne namjeravaju tek tako odreći svog kultnog statusa te već sad najavljuju letove od 300 metara.

'San je izgraditi skakaonicu na Planici gdje će se moći skakati preko 300 metara. Već imamo neke ideje i planove kako sve to izvesti. Letaonicu ćemo prilagoditi novim propisima, start pomaknuti sa 130 na 135 metara te ćemo povećati brzinu na zaletištu', kazao je Gorišek, čovjek koji će nakon Vikersundbakkena biti zadužen i za nove rekorde na Planici.

Jedini problem u cijeloj priči s rekordima jesu pravila FIS-a koji ne žele dopustiti promjene pravila o visinskoj razlici, što je temelj da se napravi duži let. Naime, FIS je tek prošle godine dopustio veću visinsku razliku između odraza skakača sa zaletišta do doskočišta, koja je od 130 metara povećan na 135 metara. Za tu odluku trebalo im je 20 godina, a na novu odluku će se čekati sigurno još desetak godina. No, na Planici se svejedno nadaju da će se uskoro rekord u skijaškim letovima opet dogoditi upravo kod njih.

Let u Vikersundbakkenu