rezultati provjernih utakmica

Kad se sjetimo kako je okončan zadnji test prije Rusije, onda se s pravom nadamo reprizi i slavlju u Katru

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 16.11.2022 14:58
  • Objavljeno 16.11.2022 u 14:57
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ove je srijede odigrala jedinu provjernu utakmicu uoči svjetskog prvenstva, koji u nedjelju počinje u Katru. Naravno, kako je ovaj Mundijal tempiran za studeni i prosinac, odnosno odigrava se usred sezone, jasno je da izbornici nisu dobili puno vremena za treninge i uigravanje. Dalić i igrači jedini su test imali u Rijadu protiv Saudijske Arabije, a njega su riješili u svoju korist pogotkom Kramarića za 1:0

Bilo je već puno komentara na Fifinu odluku oko dodjele svjetskog prvenstva Katru, ali i terminu njegovog odigravanja.

I dok neki vjeruju kako će nogometaši biti svježiji, jer nacionalna su prvenstva u većini zemalja počela tek prije tri mjeseca, dio ih pak smatra kako je ovo ipak loš termin jer izbornici nisu imali vremena odraditi prave pripreme. No, što je, tu je.

Zlatko Dalić dogovorio je jednu prijateljsku utakmicu, a protivnik ove srijede njegovim izabranicima bila je selekcija Saudijske Arabije. U najavi dvoboja Dalić je jasno rekao da će u ovoj utakmici dozirati minutažu igračima koji su željni igre, dok će one umornije poštedjeti.

'U Rijadu nas čeka prva i zadnja pripremna utakmica koju ćemo iskoristit za igrače koji nisu igrali standardno i puno. Tu utakmicu ćemo kalkulirati u smislu igrača i vidjet ćemo što je najpotrebnije', bio je jasan Dalić.

Naravno, primarna želja Dalića bila je da mu se nitko ne ozlijedi, ali i da pobjedom u Rijadu dodatno podigne raspoloženje u momčadi, a konačnih 1:0 u tome mu je pomoglo. Strijelac za Hrvatsku bio je, a tko drugi nego Andrej Kramarić.

No, kad pogledamo u povijest, odnosno uoči prijašnjih pet nastupa na svjetskim prvenstvima, izbornici su imali drugačiji pristup.

Tako je Miroslav Ćiro Blažević uoči SP-a 1998. godine u Francuskoj odigrao dvije prijateljske utakmice. Protiv Irana Hrvatska je pobijedila 2:0, a potom i protiv Australije 7:0.

Mirko Jozić sa svojom momčadi prije turnira 2002. godine odigrao je samo jednu utakmicu. Tada je Hrvatska gostovala u Pečuhu kod Mađarske i pobijedila 2:0.

  • +23
Saudijska Arabija - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Najviše utakmica pred odlazak na SP imao je Zlatko Cico Kranjčar 2006. godine. Ta je generacija odigrala čak četiri utakmice. U Beču kod Austrije slavila je 4:1, potom je u Osijeku remizirala s Iranom 2:2. Igrala je Hrvatska kasnije i u Wolfsburgu protiv Poljske, u kojoj je izgubila 1:0, a pred odlazak u Njemačku izgubila je u Genevi od Španjolske 2:1.

Niko Kovač bio je izbornik na SP-u 2014. godine. Prije odlaska u Južnu Ameriku njegovi su igrači u Osijeku svladali Mali 2:1, a potom su u Brazilu igrali s Australijom i pobijedili 1:0.

Zlatko Dalić pred SP u Rusiji uigravao je momčad u dvije utakmice. Prvo u Liverpoolu protiv Brazila, u kojoj su Carioce slavile 2:0, a potom je dojam popravljen u Osijeku, gdje je Hrvatska slavila protiv Senegala 2:1.

Dakle, možemo samo konstatirati, ovakve utakmice nisu nikakvo mjerilo. Ali isto tako podižu raspoloženje.

  • +4
Navijači na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal