priznao da je gej

Kad se nitko nije usudio prije njega, onda je to napravio 17-godišnjak: Sada sam siguran i sretan što sam konačno 'ja'

16.05.2022 u 21:17

Bionic
Reading

Mladi nogometaš engleskog drugoligaša Blackpoola, 17-godišnji Jake Daniels u intervjuu za SkySportsNews priznao je da je gej, čime je postao prvi nogometaš u Engleskoj koji je to javno i priznao

Jedini Britanac koji je u javnost 1990. izašao s tim priznanjem bio je Justin Fashanu, a osam godina kasnije oduzeo si je život.

Osim Danielsa, samo je još jedan aktivni igrač u svjetskom nogometu također to učinio - 22-godišnji Josh Cavallo iz australskog Adelaide Uniteda.

Daniels je svoj seniorski debi u Sky Bet Championshipu ove sezone imao za Blackpool, odigravši devet minuta u utakmici protiv Peterborough Uniteda, a klub je u potpunosti podržao njegovu odluku, dok se Daniels nada da može biti uzor drugima.

Daniels je ispričao da je tu vijest prvo otkrio obitelji, a s javnosti je to odlučio podijeliti jer se ne želi više predstavljati kao netko tko nije. 

'Ne mogu se točno sjetiti kada je to bilo, ali mislim da sam s pet ili šest godina znao da sam gej. Stoga već jako dugo živim s lažima'.

Daniels je imao djevojke, ali isključivo kako bi njegovi suigrači i prijatelji mislili da je heteroseksualac.

'U školi su me čak znali pitati: 'Jesi li siguran da nisi gej?', a ja bih im odgovorio: 'ne, nisam'. Tada nisam bio spreman i bila je to velika borba, ali sada jednostavno ne želim više lagati', objasnio je Daniels i poslao jasnu poruku.

'Razmišljao sam o tome da ću morati čekati mirovinu da se otkrijem jer ovdje to niti jedan profesionalac nije napravio. Sada sam siguran i sretan što sam konačno 'ja''.

"Ova sezona je za mene bila fantastična. Potpisao sam svoj prvi profesionalni ugovor, postigao 30 golova za rezervnu momčad i odigrao prvi meč za prvu momčad", rekao je Daniels u priopćenju za javnost. "Skrivao sam tko sam zapravo izvan terena. Cijeli sam život znao da sam gay i osjećam se spremnim izaći i biti svoj".

Danielsova izjava dočekana je s velikim odobravanjem u cijelom engleskom nogometu.

'Nogomet je sport za svakoga, s različitošću u svojoj srži. Ovo je ogroman korak za nogomet i svi smo ponosni', objavio je Nogometni savez Engleske.