OPROŠTAJ PRVAKA EUROPE

Juve sredio Šahtar, Chelseaju nedovoljna šestica

05.12.2012 u 22:49

Bionic
Reading

Nogometaši Chelseaja, aktualni pobjednici Lige prvaka, neće ove sezone igrati niti u osmini finala tog natjecanja. Za kraj ih je pokopala Juventusova pobjeda u Donjecku od 1:0...

Chelsea je prije posljednjeg kola u skupini E morao dobiti doma danski Nordsjaelland, što je učinio uz rekordnih 6:1, ali je morao i dočekati pobjedu Šahtara u Donjecku protiv talijanskog prvaka. No, ne da Šahtar nije pobijedio, već je slavio Juventus autogolom Kučera i tako se popularna 'stara dama' našla na prvom mjestu ljestvice ove skupine.

Izjednačena se utakmica igrala u Donjecku u kojoj su obje momčadi imale mnogo prilika za pogotke. Na kraju je realizirana samo ona u 56. minuti kada su Kučera i Giovinco, u suradnji, zabili jedini pogodak, s tim da je domaći igrač na kraju sam ugurao loptu u vlastitu mrežu.

Na startu je bolje šanse imao Juve, pa je Giovinco promašio vrata s petnaestak metara lošim udarcem, ali ubrzo nakon toga nije sviran i očigledni penal za Juventus zbog igranja rukom Fernandinha.

Potom su se tresli okviri vratiju na obje strane, propuštale su se šanse (11 udaraca je imao Šahtar, a 15 Juventus), s tim da je domaća momčad pojačala intezitet napada nakon primljenog gola. No, mogao je i Juventus još poentirati iz opasnih kontri.

Recimo da su dva Hrvata počela u početnom sastavu Šahtara, Darijo Srna i Eduardo, s tim da je Eduardo izašao na poluvremenu, dok je kapetan Srna odradio cijelu utakmicu.

Chelsea je ostvario prvu pobjedu pod vodstvom novog trenera Rafe Beniteza, nakon dva remija i poraza u Premiershipu, ali je ta pobjeda vrlo malo značila u konačnici, pa će Chelsea nastaviti natjecanje u Europa ligi.

Treba reći da su kod 0:0 obje momčadi promašile jedanaesterce, točnije, obranili su udarce vratari Čech (Stockholmu) i Hansen (Hazardu). No, dosuđen je odmah nakon toga i treći penal (tri jedanaesterca su svirana u razmaku od samo sedam minuta) i taj treći je bio sretan - David Luiz je gromovito zabio za 1:0. I nakon tog prvog pogotka se otvorilo, pogotovo u danskoj obrani.

Zabijali su još dva puta Torres, pa Cahill, Mata i Oscar, a na drugoj je strani, nakon devetnaest sekundi drugog dijela, zabio John.

Liga prvaka, Skupina E, 6. kolo
Šahtjor Donetsk 0 1 Juventus
Strijelci
0:1 O. Kucher (ag, 56')
Sastavi
A. Pyatov
Y. Rakitskiy
O. Kucher
R. Dinca Rat
D. Srna
Fernandinho
T. Stepanenko (45' M. Devic)
Willian
A. Teixeira (65' Ilsinho)
E. Da Silva (45' M. Devic)
H. Mkhitaryan
G. Buffon
L. Bonucci
G. Chiellini
A. Barzagli
P. Pogba
A. Vidal
A. Pirlo
K. Asamoah
S. Lichtsteiner
M. Vucinic (88' A. Matri)
S. Giovinco (90' E. Giaccherini)
Žuti kartoni
T. Stepanenko 20'
E. Da Silva 30'
H. Mkhitaryan 71'
O. Kucher 40'
A. Vidal 8'
G. Chiellini 87'
Liga prvaka, Skupina E, 6. kolo
Chelsea 6 1 Nordsjaelland
Strijelci
1:0 D. Luiz (11m, 38') 2:0 F. Torres (45')
2:1 J. John (46') 3:1 G. Cahill (51')
4:1 F. Torres (56') 5:1 J. Mata (63')
6:1 Oscar (71')
Sastavi
P. Cech
G. Cahill
D. Luiz
A. Cole (61' R. Bertrand)
B. Ivanovic
Ramires (65' Oscar)
O. Romeu
E. Hazard
V. Moses
F. Torres
J. Mata (74' P. Ferreira)
J. Hansen
I. Runje (11' M. Beckmann)
M. Parkhurst
P. Mtiliga
M. Ticinovic (68' K. Issah)
E. Adu
A. Christiansen (61' H. Kildentoft)
N. Stokholm
J. John
K. Lorentzen
M. Gundelach
Žuti kartoni
D. Luiz 90'
A. Christiansen 37'
M. Parkhurst 50'
P. Mtiliga 84'