kako će ovo završiti?

Joško Gvardiol u transferu teškom 150 milijuna eura stiže u Chelsea, ali taj posao ovisi o Luki Modriću i dobroj volji Real Madrida

14.10.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Chelsea se sprema za veliki shopping u Bundesligi. Prema pisanju Daily Maila, 'bluesi' žele četvoricu igrača koji trenutačno igraju u Njemačkoj. Prvi izbor su branič hrvatske reprezentacije i Red Bull Leipziga Joško Gvardiol (20) i njegov momčadski kolega francuski napadač Christopher Nkunku (24) za koje su 'bluesi' u paketu već ove zime spremni platiti 150 milijuna eura

Mladi hrvatski stoper Joško Gvardiol već je ovog ljeta bio korak do transfera na Stamford Bridge, no Leipzig je u posljednji trenutak spustio rampu odgodivši posao za iduće ljeto. Englezi navode i kako je Christopher Nkunku navodno već potpisao predugovor nakon tajnog liječničkog pregleda s 'bluesima' prošli mjesec. Francuz je prošle sezone proglašen za igrača godine u Bundesligi nakon što je postigao 20 golova u 34 bundesligaška nastupa, čemu je dodao i 13 asistencija. Ove sezone je u 15 nastupa u svim natjecanjima zabio 10 golova.

Nagađa se kako bi Chelsea morao izdvojiti oko 150 milijuna za dvojac iz Leipziga, a taj bi posao mogao biti dogovoren već u zimskom prijelaznom roku!

No, prije nego što krene u taj transfer Chelsea mora prodati dva igrača - Stamford Bridge moraju napustiti iskusni veznjaci N'Golo Kante (31) i Jorginho (30). Obojica na kraju sezone postaju slobodni igrači i 'bluesi' ih se ove zime jednostavno moraju riješiti kako bi barem nešto zaradili.

Prema Transfermarktu oba vrijede po 40 milijuna eura što je i realna cijena, a to znači da bi Chelsea njihovom prodajom namaknuo polovicu novca potrebnog za kupovinu Gvardiola i Nkunkua te bi dobrim dijelom ispoštovao financijski fair-play.

  • +9
AC Milan - Chelsea, Liga prvaka, 11.10.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

I tu se pojavljuje problem. Navodno je madridski Real spreman kupiti obojicu, ali ne za 80 milijuna eura! 'Kraljevi' su se našli u nezgodnom položaju jer Toni Kroos (32) sve ozbiljnije najavljuje skori odlazak u mirovinu, a Luka Modrić s 37 godina 'na leđima' igra možda i posljednju pravu sezonu. Uz to su Casemira prodali Manchester Unitedu pa postoji realna opasnost da na pozicijama defenzivnog veznog Real ostane samo na mladim i neiskusnim igračima - Tchouameni (19) i Camavinga (19) su budućnost ove momčadi, a tu su Valverde (24) i Ceballos (26). No, to nikako nije dovoljno za neke ozbiljnije rezultate, prije svega u Ligi prvaka.

Zato bi na Santiago Bernabeu vrlo rado 'u paketu' doveli Kantea i Jorginha, bez obzira na to što se iskusni i uigrani veznjaci iz Chelseaja ne uklapaju u totalno konzervativnu politiku kluba oko dovođenja igrača starijih od 30 godina. No, frka je i panika jer za Kroosa i Modrića zamjene u ovom trenutku (a ni za sezone koje dolaze!) nemaju pa bi Kante i Jorginho u sljedeće tri do četiri godine bili idealan 'most' dok mladići - prije svih Camavinga i Tchouameni - igrački ne stasaju.

Chelsea je spreman za pregovore, u interesu mu je da proda igrače kojima na kraju sezone završavaju ugovori i tako barem nešto zaradi, a navodno je Real 'u dobroj volji' već i krenuo u neke kalkulacije. Izvori bliski momčadi sa Santiago Bernabeua tvrde da su 'kraljevi' spremni ponuditi maksimalno 60 milijuna eura za oba igrača 'u paketu', a Chelsea bi na taj manji iznos mogao pristati iz vrlo pragmatičnog razloga.

Jasno je da ima još zainteresiranih klubova, no većina je baš iz Premiershipa i 'bluesi' ne žele na ovaj način pojačavati svoje izravne protivnike. Među klubovima koji su zainteresirani za Kantea i Jorginha su prije svih Tottenham i Manchester United, ali i Newcastle te Everton. No, jednog od njih dvojice - navodno Kantea - u svojim bi redovima vrlo rado vidjela i Barcelona pa se odjednom cijela situacija poprilično zakomplicirala. Već je sad jasno da će zimski prijelazni rok biti vrlo zanimljiv...

  • +5
Celtic - Red Bull Leipzig, Liga prvaka, 11.10.2022. Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

A novi vlasnik londonskog sastava Todd Boehly također planira na Stamford Bridge dovesti veznjaka Borussije Dortmund Engleza Juda Bellinghama (19), te braniča Bayerna i francuske reprezentacije Benjamina Pavarda (26).

Pripremio je Boehly senzacionalnu ponudu kako bi namamio Judea Bellinghama natrag u Englesku. Zvijezda Borussije Dortmund smatra se jednim od najperspektivnijih talenata u svjetskom nogometu, a njegove usluge žele i Real Madrid i Manchester City.

Izvještaji navode kako je već bilo kontakta između dviju strana oko transfera, no Borussija nema namjeru pustiti 19-godišnjeg veznjaka za manje od 120 milijuna eura. Mladi Englez je u Dortmund stigao 2020. godine iz Birminghama za 28 milijuna eura, a do sada je upisao 102 nastupa za Dortmund i postigao 14 golova.

Na meti Chelsea je i francuski branič Pavard kojem ugovor s Bayernom završava 2024. godine. Pavard je stigao u München 2019. godine iz Stuttgarta, a igrao je i za Lille. S francuskom reprezentacijom je 2018. godine osvojio svjetsko zlato.

  • +5
Real Madrid - RB Leipzig, 2. kolo, 2022/23. Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Jimenez