uzbudljivo u spielbergu

Jesu li incidenti u Austriji pokazali što je zapravo potrebno današnjoj Formuli 1?

29.06.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Nakon nekoliko ne pretjerano uzbudljivih utrka, slobodni treninzi uoči Velike nagrade Austrije (Arenasport 2, nedjelja, 15:10) na kojim su sa staze izletili Verstappen, Bottas i Vettel najavili su sasvim drukčiju utrku u Spielbergu...

Utrke u Monaku, Kanadi i Francuskoj definitivno nisu opravdale očekivanja ljubitelja elitnog automobilističkog natjecanja, ali austrijska stanica Formule 1 obećava veća uzbuđenja.

  • +7
Formula 1, VN Francuske Izvor: Pixsell / Autor: James Moy/Press Association/PIXSELL

Naime, u petak smo vidjeli izlijetanja sa staze s ozbiljnim posljedicama nekih od favorita, poput Maxa Verstappena, Valtterija Bottasa i Sebastiana Vettela, s tim da je jedino Nijemac nekako uspio izbjeći zabijanje u ogradu.

Nakon viđenog u Spielbergu postavlja se pitanje jesu li Formuli 1 zapravo potrebne staze poput Red Bull Ringa, sa šljunčanim klopkama i bliskim zaštitnim ogradama koje ne praštaju pogreške i koje uz nepredvidivi vjetar viđen u petak mogu pomrsiti račune čak i onima najboljima.

'Sjećam se davnih dana kad su zone izlijetanja na Spa bile toliko zastrašujuće da si mogao oštetiti bolid pri najmanjem izlijetanju. Vratiti se na stazu na kojoj postoji šljunak koji te čini nervoznim je definitivno nešto pozitivno, ne smiješ se izvući samo tako ako odeš preširoko,' naglasio je Lewis Hamilton u Austriji.

'Da, mislim da bi baš ovako trebalo biti,' složio se čak i Valtteri Bottas koji je svoju pogrešku platio žestokim zakucavanjem u ogradu.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.

Dakle, tendencija pravljenju pretjerano sigurnih staza s betonskim zonama izlijetanja koje ne kažnjavaju pogreške definitivno ne pridonosi uzbuđenju utrkivanja. Austrijska staza ostala je staromodna, za razliku od Barcelone i Monze gdje su izbetonirane stare šljunčane klopke koje nisu opraštale pogreške i vozačima se to sviđa. Možda oni koji vode Formulu 1 trebaju razmisliti o napuštanju svog nepopularnog trenda...