rijeka zasluženo prvak

Jeličić otkrio Dinamovu bolnu istinu: Ovo je najbolje što mu se dogodilo

22.05.2017 u 20:58

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke pobjedom 4:0 nad Cibalijom u pretposljednjem kolu MAXtv Prve lige potvrdili su prvi, povijesni naslov

Iako je HTV-ov stručni suradnik i komentator Joško Jeličić veći dio sezone sugerirao kako Rijeka igra dobar nogomet te da se na Rujevici radi u kontinuitetu i s određenim ciljem, ove nedjelje te su Jeličićeve riječi i potvrđene.

Rijeka je pobjedom 4:0 zadržala pet bodova prednosti pred Dinamom i uoči derbija u posljednjem kolu osigurala prvi naslov u klupskoj povijesti.

'Svi koji prate nogomet i našu ligu znaju kakav je Matjaž Kek. Ima zaraznu radnu etiku, zarazio je time sve u klubu. Uspio se prilagoditi i uz sve odlaske i dolaske igrača. Ostao je bez sedam, osam igrača i uspio je stvoriti šampionsku momčad. Izgradio je sustav koji je sjajno uklopio, zamaskirao je nedostatke igrača. Naučio je lekciju iz prošle sezone, kad je praktički pao bez ispaljenog metka. Sve se mijenja, Kek ostaje. To će vjerojatno biti i sljedeće sezone, ali on će ostati u Rijeci, ima sustav i ne sumnjam da će Rijeka nastaviti u tom ritmu. Puno faktora utječe na to hoće li u Ligu prvaka ili Europsku ligu. Ali ima sustav, hijerarhiju, sportski dio i navijače. Ostalima nešto nedostaje', rekao je Jeličić.

  • +18
Rijeka slavi naslov prvaka HNL-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Naravno, u HTV-ovoj emisiji posvećenoj hrvatskom i europskom nogometu Jeličić je ukazao i na problem koji je u Dinamu vidljiv već godinama, ali ga je prekrivala individualna kvaliteta igrača. I zato se ne čudi tome što je prekinuta dominacija 'modrih' koja je trajala 11 sezona.

'Nije Dinamo bio loš, već je Rijeka bila bolja. I potpuno zasluženo stigla je do naslova prvaka. Dinamo jednostavno nije imao kontinuitet, odnosno nije zaslužio više od drugog mjesta. Na Rujevici su znali nadomjestiti sedam, osam igrača koji su odlazili, dok Dinamo to nije znao učiniti', počeo je analizu Jeličić te nastavio.

'Prodali su Pjacu i Roga, potom i Zorana Mamića, koji je u klubu radio tri sezone, pa doveli jednog, onda i drugog trenera. Mislim da se Dinamo treba 'resetirati' i razmišljati kako kvalitetnije nadomjestiti kadar. Možda je ovo ustvari i najbolje što mu se dogodilo. Jer Dinamo s ovakvim kadrom nije konkurentan, ne u Ligi prvaka, nego ni u Europskoj ligi.'

Ono što će biti dodatno zanimljivo jest da ove subote Dinamo i Rijeka igraju nevažnu, revijalnu utakmicu, ali sljedeće srijede borit će se u finalu Kupa za još jedan trofej.

'To će biti prava utakmica i nadam se da ćemo uživati u tih 90 minuta. Nema favorita, bez obzira što je Dinamo ove sezone u međusobnim utakmicama bio skromniji od Rijeke. Vjerujem da Dinamo može u toj zadnjoj utakmici sezone izvući svoj maksimum', zaključio je Jeličić.