BIATLON

Jakov Fak šesti, Svendsenu treće zlato u nizu

10.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Jakov Fak, 25-godišnji hrvatski biatlonac koji nastupa pod slovenskom zastavom, nije uspio u nedjelju osvojiti novu medalju na Svjetskom prvenstvu u češkom Novom Mestu.

Nakon subotnje brončane medalje u sprintu (10 kilometara), dan kasnije je Jakov Fak osvojio šesto mjesto tijekom dohvatne utrke (12.5 kilometara). U pitanju je utrka u koju su najbolji biatlonci startali s vremenima od dana ranije, što znači da je Fak na startu današnje utrke bio treći.

Posredstvom mirne ruke pri pucanju, iako trkački Fak u nedjelju nije bio impresivan, napredovao je u ukupnom redoslijedu, pa je na posljednje gađanje Fak došao kao drugoplasirani u tom trenutku u utrci. Ispred njega je bio samo Norvežanin Emil Hegle Svendsen. Čak je na tom posljednjem gađanju Svendsen promašio jedan hitac, što je otvaralo šansu Faku da čak dođe i do prvog mjesta prije završne trkačke dionice.

No, tada je Fak također promašio prvi hitac u utrci, a pritom su ga u poretku preskočili i Francuz Fourcade i dva Rusa, Šipulin i Mališko. Kvartet najboljih je tako pobjegao Faku koji se na kraju morao zadovoljiti šestim mjestom.

U foto-finišu su o zlatu odlučivali Svendsen i Fourcade, a na kraju je slavio Norvežanin koji je bio za stotinku brži. Brončanom se medaljom okitio Rus Anton Šipulin

SP u biatlonu, dohvatna utrka na 12.5km:

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 32:35.5 (1 promašaj)

2. Martin Fourcade (Fra) +0.1 (2)

3. Anton Šipulin (Rus) +3.6 (1)

4. Dmitrij Mališko (Rus) +5.4 (0)

...

6. Jakov Fak (Slo) +31.5 (1)