DVOBOJI U LIGI NACIJA

Izbornik Zlatko Dalić prokomentirao popis, a posebno se dotakao igrača koji imaju problema u klubovima: Ne želim ih izgubiti!

16.05.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, objavio je i prokomentirao popis igrača za predstojeće utakmice u novoj sezoni Lige nacija protiv Austrije (Osijek, 3. lipnja), Francuske (Split, 6. lipnja), Danske (Kopenhagen, 10. lipnja) i Francuske (St. Denis, 13. lipnja)

Prije nego što je objasnio popis Dalić se kratko osvrnuo na HT Prvu ligu…

'Čestitam Dinamu na tituli', rekao je Dalić te se odmah prebacio na reprezentaciju:

'Čuli ste popis, pred nama su četiri teške utakmice. Bit će nezgodno jer završavaju prvenstva. Imat ćemo četiri utakmice u deset dana, stoga smo malo i proširili popis, morat ćemo kalkulirati.'

Govorio je zatim o pozvanim reprezentativcima…

'Novi vratar je Labrović, Grbić je na pretpozivima, čekamo da on riješi tu situaciju, računamo na njega. Lovre Kalinić preskače ovu akciju u dogovoru sa mnom. U obrani imamo problema s desnim bokom. Vrsaljko je opet malo ozlijeđen, ali nadam se da će biti dobro. Juranović ima problema s ozljedom, ali do okupljanja će biti u redu. Na stoperskoj poziciji novi je Erlić, igrač kojeg smo pratili u Italiji, trebamo ga vidjeti. Napravit ćemo provjeru, odigrat će nešto i vidjet ćemo. Na lijevoj strani smo možda najsigurniji, imamo Sosu i Barišića. Lovren je i dalje ozlijeđen pa ga nema. Tu je i Josip Šutalo koji će prve dvije utakmice biti s mladima, ali onda dolazi u A reprezentaciju. U veznom redu imamo svoju standardnu kvalitetu, a imamo još i Sučića koji će nam se priključiti nakon mlade reprezentacije kao i Šutalo. U fazi napada novi je Petar Musa, zabija golove i igra sjajno, dogovorio je transfer u veliki klub', govorio je hrvatski izbornik te nastavio:

'Mislim da je ovo najkvalitetnije što Hrvatska u ovom trenutku ima.'

Utakmice su izazovne…

'Moramo napraviti fokus na Austriji i Francuskoj doma, ali čeka nas težak posao s Danskom u Kopenhagenu i Francuska u Parizu. Neće tu biti puno kalkulacija, ali ne mogu Modrić, Perišić, Gvardiol ili Brozović igrati sve četiri utakmice, vidjet ćemo kako će se osjećati. Nezgodno je što su igrači sedam dana na odmoru pa se okupljamo, opasnost je od ozljeda i svega toga. Nećemo moći složiti najidealnije, a već u prvoj utakmici moramo staviti najjače snage i probati dobiti jer je to najvažnija utakmica.”

Nijemci žele Gabriela Vidovića….

'Htjeli su nam uzeti Sosu, a na kraju smo mi tu prošli malo drugačije nego oni. Kvaliteta je nužna da bi postojao interes, a i njima je teško kad se moraju odlučiti između Hrvatske i Njemačke, a žive i rade tamo. Za Vidovića ćemo se boriti do kraja.'

Vlašić i Pongračić nisu standardni, ali su i dalje u reprezentaciji…

'Ima nekolicina igrača koji nisu standardni. Tu ste baš rekli njih dvojicu. Vlašić ima moje ogromno povjerenje, žao mi je što ne igra i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo, hoću ga vratiti u život koliko je god moguće. Dobit će šansu i svjestan je da mora igrati. Donijet će odluku tijekom ljeta što i kako. Bio je jedan od najboljih igrača u kvalifikacijama, znam koliko vrijedi i može. Svi u stožeru smo za njega i stav je da mora biti s nama', pričao je Dalić pa nastavio:

'Pongračić je igrao dobro pa nije igrao u prvoj postavi, problem ima oko transfera, ali ako gledamo Svjetsko prvenstvo i iza toga, on je naša budućnost. Znamo da će Vida i Lovren uskoro završiti karijeru, to je tako biološki, i moramo imati četiri, pet stopera na raspolaganju. Ne želimo izgubiti Pongračića, dati mu vjetar u leđa, kao i Ivi Grbiću i mladim igračima koji dolaze. Moramo im dati podršku da se što prije vrate u formu u kojoj su bili prije.'

Popis igrača A reprezentacije za četiri utakmice u Ligi nacija

  • VRATARI: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Nediljko Labrović (Rijeka)
  • BRANIČI: Domagoj Vida (Bešiktaš), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Olimpique de Marseille), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Marin Pongračić (Borussia Dortmund), Josip Stanišić (Bayern), Martin Erlić (Spezia), Josip Šutalo (Dinamo Zagreb).
  • VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (West Ham), Lovro Majer (Rennes), Kristijan Jakić (Eintracht Frankfurt), Luka Sučić (RB Salzburg).
  • NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Josip Brekalo (Torino), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Marko Livaja (Hajduk), Ante Budimir (Osasuna), Petar Musa (Boavista).
  • Pretpozivi: Luka Ivanušec (Dinamo), Mile Škorić (Osijek), Ivo Grbić (Lille), Nikola Moro (Dinamo Moskva), Filip Krovinović (Hajduk), Mario Vušković (HSV).